Bengt Andersson - Bengt i Staffan och Bengt

Bengt Andersson föddes den 18 oktober 1922 i Umeå, och han dog den 12 december 2007 i Umeå. Han var en svensk skådespelare, TV-underhållare och lokförare.

Bengt Andersson fick sitt genombrott på Sveriges Radio i Umeå med radioprogrammet John Skejk Show, där han blandade klassiska jazzstandards med egna kåserier om livet i den fiktiva orten Halsbränna.

På Sveriges Radio träffade Bengt så småningom Staffan Ling och tillsammans kom de att skapa ett av sjuttio- och åttiotalets mest populära barnprogram – Sant och sånt.

Med framgångarna blev "Staffan å Bengt" ett begrepp och parets succé med Sant och sånt fick en rad uppföljare, däribland Julkul med Staffan och Bengt och julkalendrarna Julstrul med Staffan och Bengt (1984) och Liv i luckan (1988).

Sällskapsresan 2 - Snowroller blev en av höjdpunkterna i Bengts karriär, då han som den norrländske sparktillverkaren Brännström förförde den svenska biopubliken med vargtass, dvs. hemkört och lingondricka.

Parallellt med sin mediakarriär fortsatte Bengt att arbeta som lokförare fram till sin pension. Hans sista framträdande i teve blev ett gästspel tillsammans med Staffan i ett av TV4:s matlagningsprogram. Bengt Andersson avled stilla den 12 december 2007, 85 år gammal.


Bengt i julkalendern

Hittade ingen nyare ild på honom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0