Carl-Gustaf Lindstedt - Teskedsgummans gubbe

Carl-Gustaf Lindstedt, föddes den 24 februari 1921 på Kungsholmen, Stockholm, och han dog den 16 januari 1992 i Stockholm. Han var en svensk skådespelare, komiker och revyförfattare och far till skådespelaren Pierre Lindstedt.

Lindstedt växte upp på Kungsholmen, Stockholm, där det numera finns en gata uppkallad efter honom. Han började spela amatörteater hos Unga Örnar och SSU.

Lindstedt blev snabbt en av publikfavoriterna på Casino. Här träffade han Arne Källerud, som blev Lindstedts scenpartner i många revyer, filmer och radioprogram. Deras radioserie Räkna med bråk blev en stor succé i slutet av 1950-talet.
1957 startade Lindstedt och Källerud en egen teater: Nöjeskatten på Södermalm, Stockholm. Namnet syftade på den särskilda nöjesskatt som fanns vid denna tid. De drev teatern fram till 1963 med publiksuccéer som bland annat Fly mig en greve och Svenska Floyd
Lindstedt filmdebuterade 1948 i Lilla Märta kommer tillbaka, sedan följde en rad filmlustspel som band annat Hjälpsamma herrn, Suss gott och Janne Vängman och den stora kometen. Senare i karriären fick han tillfälle att visa sin bredd även som karaktärskådespelare

Han medverkade i den samhällskritiska julkalendern Broster, Broster! 1971 och fortsatte samarbetet med Kjell Grede i den sorgliga filmen Klara Lust 1972. Han fick mycket beröm för rollen som kommissarie Martin Beck i Bo Widerbergs film Mannen på taket och som Willy Loman i En handelsresandes död i Widerbergs TV-uppsättning 1979. En annan minnesvärd rollprestation av Lindstedt är den svårt sjuke Primus Svensson i TV-serien Babels hus 1981.

Lindstedt tilldelades genom åren flera utmärkelser. 1974 erhöll han Teaterförbundets guldmedalj, 1980 fick han samma förbunds De Wahl-stipendium och 1987 fick han Carl Åkermarks stipendium av Svenska Akademien. År 1980 uttalade regissör Bo Widerberg i TV-programmet Här är ditt liv sin åsikt om att Lindstedt var Sveriges bästa aktör.


Carl i Teskedsgumman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0