Harriet Andersson - Morfars syster Karin i Kaspar i Nudådalen

Harriet Andersson debuterade som skådespelerska 1949 efter att ha gått på Calle Flygare Teaterskola och som elev på¨Oscarsteatern i Stockholm, och även spelat i revyer i sin ungdom, och har därefter gjort mer än hundra roller. Hon är starkt förknippad med Ingmar Bergmans filmer, och levde med honom under ett par år. När de träffades var han dock gift, och hon var förlovad med skådespelaren Per Oscarsson. 1953-1956 gjorde hon ett flertal roller på Malmö Stadsteater, flera i Bergmans regi, och 1969-1992 var hon verksam vid Dramaten. Andersson var senare tillsammans med Jörn Donner under flera år.

Andersson slog igenom stort som Monika i Bergmans Sommaren med Monika 1953. Hon har även arbetat med regissörer som Mai Zetterling, Stig Björkman, Jörn Donner, Lars von Trier, samt några utländska filmer. På teatern väckte hon stor uppmärksamhet bl a som Hedvig i Vildanden i Malmö 1954 och i titelrollen i Anne Franks dagbok på Intiman i Stockholm.

Hon är en flerfaldigt prisbelönt skådespelerska. Hon fick Skådespelarpriset vid Venedigs filmfestival för rollen i Donners Att älska 1964, Chaplinpriset 1964 och 1972/ 73 en Guldbagge för sin roll i Viskningar och rop dödsscenen där blev även motiv på frimärke. Hon har även tilldelats den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibut(1992). Andersson mottog också en hedersguldbagge under galan 2009. I intervjuboken Tre dagar med Bergman (1992) benämner Bergman henne som en av världens bästa skådespelerskor med en unik relation till filmkameran.


Harriet år 2007


Ungefär såhär såg Harriet ut i julkalendern


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0