Sten-Åke Cederhök - Albert och Herberts jul

Sten-Åke Cederhök, födes den 30 januari 1913 i nuvarande Gislaveds kommun. Han dog den 14 januari 1990 i Göteborg.  Han var en svensk revyartist, komiker och skådespelare.

I sju år arbetade han på SKF:s metallsliperi innan han så småningom hamnade som assistent, senare inspektör på Arbetsförmedlingen, där han arbetade fram till 1970. Samtidigt skrev och spelade han i otaliga revyer. Under 1940-talet drev han Hagateatern vid Järntorget i Göteborg och blev en välkänd nöjesprofil i staden.

1958 övertog han Veckans Revy på Liseberg, som han drev i 25 år. Cederhöks stora folkliga genombrott kom med televisionen. Han var med redan 1963 i en lördagsserie från Liseberg, han spelade målare i Blå gatan 1966, men han blev Sten-Åke med hela svenska folket genom TV-serien Jubel i busken 1968. Därefter följde Låt hjärtat va me som också blev en stor tittarsuccé. Han spelade revy hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern 1971, berättade vitsar i veckopressen, spelade polis i två filmer om Anderssonskans Kalle, medverkade i TV-serierna Ett köpmanshus i skärgården och Skärgårdsflirt.

1974 kom nästa stora TV-succé, den långlivade serien Albert och Herbert, där han och Tomas von Brömssen spelade far och son, vilka var skrothandlare i Göteborgsstadsdelen Haga. Albert och Herbert dök även upp på teaterscenen och var huvudpersoner i SVT:s adventskalender 1982. En annan milstolpe i karriären var rollen som indianhövdingen Sitting Bull i musikalen Annie get your gun på Scandinavium i Göteborg 1974. Han turnerade med folklustspelet Baldevins Bröllop 1979, en pjäs som han även spelade på Lisebergsteatern 1988.

 

En staty av Sten - Åke på Liseberg

Sten - Åke i julkalendern

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0