Brasse Brännström - Brasse i 5 myror, Kapten i Dieselråttor och sjömnnsmöss och Trisse i Pelle svanslös

Brasse Brännström heter egentligen Lars Erik Brännström. Han föddes den 27 februari 1945 i Sankt Görans församling, Stockholm.

Brasse Brännström blev känd via TV tillsammans med Magnus Härenstam och Lasse Hallström. 1970 kom deras första gemensamma program: Oj är det redan fredag. Tillsammans med Härenstam gick Brännström vidare till krogscenen under beteckningen "Magnus och Brasse";  Deras stora folkliga genombrott kom 1973 med barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Serien blev ett av de mest populära svenska barnprogrammen genom tiderna och Brasses återkommande replik "Fel, fel, fel!" blev ett välkänt uttryck.

Brännström har gjort ett stort antal filmroller, till exempel En kille och en tjej (1975) och Två killar och en tjej (1983) av Lasse Hallström, samt medverkat i filmer som Sprängaren (2001) och Den bästa av mödrar (2005).

Som manusförfattare har Brännström svarat för filmer som Mitt liv som hund (1985) (som nominerades för en Oscar för bästa manus) och filmen 1939 (1989).

Under några år på 1980-talet var Brännström teaterchef för Maximteatern i Stockholm tillsammans med Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Aller Johansson. Under 1990-talet drabbades Brännström av scenskräck, vilket gjorde att han drog sig tillbaka ifrån skådespeleriet under ett antal år. Peter Flack lockade upp honom på scenen igen i revyn Hjalmar på nätet 2002. Därefter gjorde han succé med enmansföreställningen Grottmannen som turnerade runt hela landet, för den pjäsen fick han mottaga Guldmasken för bästa manliga huvudroll i talpjäs.

2005 återförenades Brännström med Härenstam på Chinateatern i Neil Simons komedi Muntergökarna där Brasse spelade huvudrollen som den bittre komikern Leonard.´

 
Brasse i 5 myror oh Brasse idag.

Brasse var änen med i Dieselråttor och sjömansmöss där han spelar färjans kapten som har fölorat sin hund och han var med i Pelle svanslös där han spelar Trisse.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0