Håll huvudet kallt

Håll huvet kallt var SVT:s julkalender 1994. Den baserad på boken Eddie och Johanna av Viveca Lärn.  Serien utspelas i Lysekil på Sveriges västkust, och det var även där TV-serien spelades in.

Den handlade om den astmasjuke pojken Eddie, som åkte hem till sin faster Soffan och farbror Malkolm i Lysekil. Hans mamma var död, och hans pappa Lennart (Tomas von Brömssen) var alkoholist och var tvungen att bo på ett terapihem. . Eddies äldre bror Anders fick bo hos sin lärare för att plugga.

Den enda nära vän Eddie hade med sig till Lysekil var sin vattensköldpadda Maxon Jaxon som är döpt efter Michael Jackson. Men han mötte senare Johanna som blev hans nya kamrat och tillsammans var de med om mycket i den lilla staden vid vattnet.

I Lysekil bor också gubben Gränsemyr (Per Oscarsson), som senare i serien har tagit Maxon Jaxon medan Eddie och Johanna har badat, och de försöker till varje pris få tillbaka honom. Gränsemyr är inte lätt att tas med, och Eddie och Johanna försöker med hundra arga busschaufförer, och Snövit och de sju dvärgarna (genom att Eddie står på Johannas axlar), och när det inte går, kommer pappa Lennart i rättan tid till undsättning och hjälper dem.

Varje avsnitt inleddes med Viveca Lärn, som vid denna tid hette Sundvall, sittandes i en soffa bland en massa tända ljus. Hon brukade berätta lite korta barndomsminnen för att sedan ta fram en jättestor, platt bok som föreställde kalendern. Så fort hon öppnat luckan, zoomades tittarna in igenom den för att se dagens avsnitt.

Seriens titel "Håll huvet kallt" var byggd på det uttryck som Eddies pappa brukade säga när Eddie bland annat var på dåligt humör. Detta ledde till de scener där man fick se Eddie blöta ner hela huvet i till exempel en vattenbäck, hink med iskallt vatten eller när han kikade in med huvet i kylskåpet.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0