Ingvar Hirdwall - Pettson

Lars Ingvar Hirdwall, föddes den 5 december 1934 i Stockholm. Somliga känner nog igen honom som den rödhårige grannen Valdemar med stödkrage i Beckfilmerna, andra för rollen som Jan i Skrolycka i Lars Molins Kejsarn av Portugallien, men Ingvar Hirdwall har gjort åtskilliga roller såväl på film och TV som på teatern, framför allt Stockholms stadsteater. Många av filmrollerna är i filmer regisserade av Lars Molin och Bo Widerberg.

Hirdwall växte upp i ett arbetarhem i Norra Ängby i ett av de typiska egnahemshusen i Bromma församling, Stockholms län. Han gick ut folkskolan som femtonåring och var elektriker i fem år och gick sedan på Teaterhögskolan i Göteborg. Han har två barn; regissören Jacob Hirdwall och skådespelerskan Agnes Hirdwall.

Hirdwall spelade 1976 Mannen på taket i Beckfilmen med samma namn, och spelar Martin Becks granne i de senaste Beckfilmerna.

2003 belönades Hirdwall med en Guldbagge för bästa manliga biroll för filmen Om jag vänder mig om, samt 2004 med Svenska Akademiens teaterpris.


Ingvar som Pettson


Ingvar idag


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0