SVT's första julkalender

Den allra första julklendern som sändes i SVT var Titteliture år 1960.

 Serien spelades in i en studio där man byggt upp ett adventshus, och bakom varje lucka fanns en gäst eller en gåta. Rollen som Titteliture gjordes av Victoria Kahn. Kalendern började sändas redan den första advent, den 27 november. Den sändes dock inte på onsdagar eftersom dessa var TV-fria.

Manus var författat av Pelle Svanslös skapare, Gösta Knutsson. Scenerna med Titteliture ingick i ett timslångt barn- och familjeprogram som sändes klockan sex på kvällen. I adventshuset som var uppbyggt i TV-studion bjöds på pyssel och knåp med julanknytning. Denna TV:s första adventskalender genomstyrdes av Gösta Knutssons påhittiga och kluriga pedagogik.
Ofta var scenen knuten till dagens namnsdagsbarn. Oskar bjuder på korsord. På Malindagen löser Titteliture en rebus. Alexander visar sig vara en hund och katten Assar hittar Titteliture genom att följa en trådända. Det bjuds på sång, dockteater och sagor. Rimtrollen(Eddie och Rick Axberg) pratar muntert och på rim med sina besökare. Decembers många bibliska namn som Abraham, Isak och Israel kommenteras och förklaras på både skämt och allvar. Tomas ger upphov till "Lek med ord" där Titteliture får lära sig vad som är gemensamt i ord som stam - mast, ost - sto, mas - sam och hur matos kan bli Tomas.


Det finns dock ingen bild från julkalendern.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0