Tjuvarnas jul i Sydsvenskan

Årets julkalender i tv, ”Tjuvarnas jul”, är en julsaga inspirerad av miljöerna i Charles Dickens berättelser. Tioåriga Tea Stjärne, som spelar en av huvudrollerna, tänker inte missa ett enda avsnitt.

”Tjuvarnas jul” utspelar sig i något som ser ut att vara 1800-tal, i en stad som skulle kunna vara Stockholm, där tjuvligan Klappsnapparna härjar.

En av medlemmarna i gänget, ficktjuven Kurre, får en dag ett oväntat besök. Utanför hans dörr står en ung flicka med ett brev som förklarar att hon är hans dotter. Så börjar ett äventyr bland trashankar och fattiglappar som pågår varje dag ända fram till julafton.

Julkalendern spelades in under sextiofem snöiga dagar förra vintern på Skansen, i Gamla stan i Stockholm och på Årsta slott.

– Jag längtar tillbaks till när vi spelade in julkalendern. Det var jättejättekul att göra det, säger Tea Stjärne.

Hon spelar en av huvudrollerna – den unga flickan som av tjuvligans ledare får namnet Charlie.

Själv är Tea Stjärne en helt vanlig tioåring som gillar att stå framför kamerorna. Det här är visserligen första gången hon är skådespelare men hon har varit programledare i TV4:s matprogram ”Godare än glass”.

I julkalendern får hennes rollfigur vara med om både spännande och sorgliga saker:

– Det som jag tyckte var roligast var att spela ledsen eller arg. Ibland blev jag nästan ledsen på riktigt för de andra skådespelarna var så bra så det blev så verkligt.

Gustaf Hammarsten gör ficktjuven Kurre och han har bara gott att säga om sin unga motspelerska:

– Hon är som klippt och skuren för det här jobbet och hon tillförde väldigt mycket energi. Ibland var det som att spela mot en vuxen skådespelare.

Bakom ”Tjuvarnas jul” står Per Simonsson och Stefan Roos som tillsammans både har skrivit och regisserat de tjugofyra avsnitten. Och influenserna från Charles Dickens är tydliga.

– Vi var väldigt sugna på att göra en riktig julsaga för julkalendern. Det är lite Oliver Twist över historien. Några personer på samhällets baksida råkar vara med i en tjuvliga. En av dem får plötsligt ta hand om ett barn och det tvingar honom att växa som person, berättar Per Simonsson.

Att få göra julkalendern i tv är ett riktigt hedersuppdrag, säger han. Och det finns förstås vissa saker som måste finnas med i en julkalender:

– Det är ju viktigt med julstämning, det ska vara mycket snö och det ska vara både mysigt och spännande. Och så var det viktigt för oss att det verkligen skulle handla om någonting. Den här historien handlar om rätt och fel, om att ge och att ta.

Tea Stjärne ser fram emot att julkalendern nu äntligen ska sändas och hon tänker själv titta varje dag. Och hennes kompisar tycker att det är kul att hon ska vara med i tv, säger hon och skrattar:

– Ibland har de försökt lura mig att säga vad som ska hända. Men jag håller tyst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0