Anna Norberg - Mamman i Julens hjältar

Anna Norberg, föddes år 1965 och uppväxt på Alnön utanför Sundsvall. Hon är en svensk skådespelare, musikalartist, teater- och nöjesproducent.

I TV-sammanhang har Anna setts i bland annat Snoken, Anna Holt och Zonen samt i adventskalendrarna Pelle Svanslös och Julens hjältar och på film i bland annat Hälsoresan, Dancer in the Dark och Stjärnsystrar.

Sedan 2004 driver Anna produktionsbolaget Dröse & Norberg Nöjen tillsammans med sin sambo regissören Robert Dröse. De producerar teateruppsättningar som turnerar i hela Sverige och de producerar shower för hotellanläggningar och företagsevenemang.

Hon medverkar i gruppen Zirkus Hanz, som deltog i Talang 2010. De gick vidare med två gröna bockar. 2010 turnerar Dröse & Norbergs uppsättning av farsen "Liket som visste för mycket".

2007 blev Anna nominerad till bästa kvinnliga huvudroll i talpjäs för Guldmasken i "Hotell Liggaren".

Anna utsågs till Årets västernorrlänning 2007.


Lena B Nilsson - Helenas mamma i När karusellerna sover

Lena B. Nilsson föddes den  6 december 1957 i Dals-Ed Dalsland.

Nilsson studerade vid institutionen för dramatik vid Göteborgs universitet. Hon fortsatte studierna vid Statens scenskola i Malmö 1981-1984. Sina första år som skådespelare tillbringade hon i Norrland, där hon var engagerad vid Västerbottens regionteater och Norrbottensteatern. Hon har därefter tillhört den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg, där hon medverkat i uppsättningar som t.ex. Juloratoriet, Simon och ekarna, Bettys pensionat, Aprilhäxan och Festen. Hon har även medverkat i komedier på Lisebergsteatern bl.a. Släkten är värst och Fröken Fleggmans mustasch. Hon har spelat Bröstsim & gubbsjuka med Stefan & Krister i Falkenberg och medverkat i film och TV-produktioner som t.ex. Vita lögner,  Rika barn leka bäst, Polisen och pyromanen och Sjätte dagen. Hon tilldelades Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium 1991.




Anna Bjelkerud - Betty i När karusellerna sover

Anna Bjelkerud föddes den 18 juli 1959 i Malmö.

Anna har medverkat i bl a Anna Karenina,Ett Dockhem, Tre Systrar och Lasermannen. Varit med i TV-produktioner som bl a Hammarkullen, Segel av sten och Upp till kamp. Fick Svenska Akademins Teaterstipendium 2003. Bland senare produktioner: Stjärnan över Lappland, På stranden av världen, Night Rider, En helt god kvinna, Vi som är hundra, Satanisterna, Klaras resa, Sista dansen och Peer Gynt.






Jag hitade ingen bild på henne som Betty.


Inga Gill - I teskedsgumman och Ture Sventon

Inga Gill, föddes den 2 maj 1925 i Stockholm och hon dog den 18 oktober 2000 i Stockholm.


Inga Gill började sin karriär som dansös och utbildades i Paris. Senare blev skådespeleriet hennes uttrycksmedel. År 1957 gifte hon sig med skådespelaren Karl-Arne Holmsten. Samma år fick de dottern My Holmsten, sedermera skådespelare.
På film fick hon mest göra biroller, ofta spelade hon hushållerska eller servitris. Filmdebuten skedde i Ingmar Bergmans Kvinna utan ansikte. Radioserien och filmerna om Lilla Fridolf gjorde henne känd för den stora publiken, där spelade hon Fridolfs dotter Maggan. Hon medverkade också i Alf Sjöbergs klassiska Fröken Julie och spelade smedhustrun Lisa i Bergman-filmen Det sjunde inseglet0 1957.

Inga Gill gjorde sig främst känd som revyartist och komediskådespelare. Hon hade en härlig humor och en unik förmåga att få stuns på sina repliker. Hon spelade med i många Kar de Mumma-revyer på Folkan i Stockholm, där hon gestaltade allt från Tjorven till Rock-Olga. Under 1980-talet fanns hon med i många farser på Vasan, bl.a. Rampfeber, Inte nu, älskling! och Spanska flugan.

I TV medverkade hon i flera julkalendrar så som Teskedsgumman och Ture Sventon. Andra barnprogram hon medverkade i var t.ex. Från A till Ö. Hon spelade mot Gunnar Hellström i Raskenstam 1983 och blev Edith med hela svenska folket i serien Varuhuset 1987. Hon bjöd frikostigt på sig själv i Lennart Swahns TV-lek Gäster med gester som sändes under flera omgångar med start 1982. Inga Gill var en mycket mångsidig artist, hon gjorde flera musikalroller bl.a. Golde i Spelman på taket 1972 och pensionatsvärdinnan i Cabaret 1994. 1998 spelade Inga Gill och hennes seniorkollegor 70 girls 70, en musikal om pensionerade aktriser som stjäl pärlhalsband för att rädda hotellet de bor på. Ingas sista roll var i Henning Mankells TV-serie Labyrinten.




Inga Gill i Teskedsgumman



Tävlingar från Klasses julkalender

  • Det dagliga rimmet – Klasse har ett inslaget paket med tillhörande rim. Barn får ringa in och gissa på vad som finns i paketet och på så sätt vinna det som finns i paketet. Barnet kan också vinna förutom innehållet i paketet, en massa andra fina priser genom ett memory.
    • Hemlige Arnes vinterspel – Hemlige Arne, Lasse Åberg och Pernilla "Pillan" Wiberg tävlar i olika grenar.
    • Snögubbetävlingen – De sju skidorterna uppe i Sälen tävlar om att bygga finast snöskulptur. Vinnaren belönas med Klasses julkalenders snögubbetävlingspokal.
    • Granpyntsinskickning – Klasse pyntar två granar och granar nere i källaren med inskickat granpynt från barn.
    • Granens nyheter – Barn skickar in små nyheter som har hänt i sin närhet, de nyheterna läser Klasse upp i Granens nyheter.
    • Grantoppen – Klasse sjunger en låt som har något med dagens luckinnehåll att göra. Lasse Holm, Janne Schaffer och Torgny Söderberg har komponerat sångerna, Sture Nilsson har skrivit texterna.

    Från aftonbladet

    Vart tog du vägen?
    Klart vi minns Herkules Jonsson. Nu gör han storverk med IT.

    Herkules i TV Det var mysigare på 60-talet. James Dickson var Herkules, Tage Danielsson och Gun Holmqvist päronen.
    Foto: ROLF PETTERSSON
    ”Överliggande kramaxel, kalasväv och bubbla förknasare.”
    Trollformen som vände upp ner på vuxenvärlden och vuxenvärden.
    Men vad hände med Herkules efter alla storverk?

    ”Tittarstorm mot Adventskalendern – ’vi vill ha tomtar och lucior istället för en bilmekaniker...’ ”.
    En rubrik ur Aftonbladet den 1 december 1969. Det tittarna stormade mot var ”Herkules Jonssons storverk”, av och med Tage Danielsson. En klassisk julkalender som har gått i repris 1970, 1975, 1983 och 1992.

    Jagar tågrånare
    Tage Danielsson är bilmekaniker och pappa till 7-årige Herman Jonsson. En dag ska de testa hur snabbt mamma stenografen kan stenografera och rabblar saker som ligger en mekaniker varmt om hjärtat, nämligen ”kamaxel, kardandrev och dubbla förgasare”. Men mamma skriver fel och vips byter pappan och sonen roller. Herman blir superhjälten Herkules som jagar tågrånare och klurar ut varför polkagrisar alltid är randiga och Tage Danielsson blir en liten grabb med röda manchesterbyxor med gul lapp.
    James nu
    Foto: PER BJÖRN
    James då
    Visst är han sig ganska lik. Det är trots allt 31 år mellan bilderna.
    – Tage hittade drömmen som de flesta barn har, nämligen att de vuxna får stryka på foten och barnen får bestämma, säger James Dickson som spelade Herman och Herkules.

    ”Det var jättejobbigt”
    Då var han en lintott på elva år som kallades naturbegåvning och fynd som absolut skulle bli skådespelare när han blev stor.
    Nu är han en bruntott på 41 år och vd på ett IT-konsultföretag i Stockholm. Det blev aldrig några mer skådespelarmässiga storverk för James Dickson. Kändisskapet var för avskräckande.
    – Jag blev enormt uppmärksammad och det var jättejobbigt. När man är elva vill man bara vara som alla andra. Så jag tackade nej till allt i framtiden. Det händer otroligt nog fortfarande att folk känner igen mig på gatan. Jag har kanske inte förändrats speciellt mycket, säger James Dickson.
    Det blev närmast landssorg när Tage Danielsson dog 1985, endast 57 år gammal.
    – Det var helt underbart att jobba med Tage. Han blev en slags reservpappa för mig. Han var en varm och oerhört professionell person som inte backade för svårigheter, även om det tog tio omtagningar. Den enda gången jag såg att han blev lite förbannad var när vi tog en scen i Sandhamn då han skulle ramla i sjön. Det var tidigt på morgonen och svinkallt så han bad alla att skärpa sig ordentligt så han slapp ramla i sjön flera gånger. Men naturligtvis gick allt fel.

    Palme gästspelade
    En dag kom Olof Palme på besök. Kanske var det första och sista gången en statsminister spelar med i en julkalender.
    – Det var jättekul att träffa Olof Palme men han var ingen höjdarskådis. Det märktes att han hade en väldigt stor respekt för Tage. Men dagen innan så kom hockeymålvakten Honken Holmqvist till studion. I en 11-årings hjärta smällde det nästan högre än att träffa statsministern.


    James Dickson - Herman Jonsson/Herkules

    James Dickson, föddes den 16 augusti 1958. Han spelade rollen som Herman Jonsson (alias Herkules) i julkalendern Herkules Jonssons storverk år 1969. Han gjorde inga fler roller och blev senare vd på ett IT-konsultföretag.

    James Dickson är idag försäljningsansvarig på ett konsultföretag.


    James är barnet i mitten.


    Visste ni att....?

    Fokuseringen på färger var en följd av att färg-TV just hade kommit till Sverige. Dock fick serien dålig kritik, eftersom den synbart inte hade något med julen att göra. Musiken till kalendern gjordes av gruppen Made in Sweden och signaturmelodin I Regnbågslandet sjöngs av Tommy Körberg. Regnbågslandet gavs också ut på LP av SR Records.


    Ragnbågslandet 1970

    Den tecknade serien skapad av den brittiskfödde konstnären och filmaren Robert Benson utspelades, som titeln antyder, i ett regnbågsland med färger och former. Där fick tittarna följa med den lilla flickan Nanna  på äventyr när hon genom en dörr i ett träd hamnade i regnbågslandet där det alltid var sommar. Alla rösterna i TV-programmet, förutom flickan Nanna, gjordes av Yvonne Lombard och Olof Thunberg. I radioversionen spelades karaktärerna istället av Allan Edwall och hans dotter Malin. Några av karaktärerna var Klown, Kalle Blomster, Osynliga pianot och Gubben uppochner.


    Tomtar på loftet 1977

    7-årige Lisa  tröttnar på sin mammas städande inför jul och går upp på deras stökiga vind. Där finns många spännande saker, kanske något roligt att leka med i väntan på julafton?

    Uppe på vinden döljer sig många hemligheter, och minnen som vill bli ihågkomna. Med sin fantasi får Lisa en gammal trattgrammofon och ett gammalt grönt piano att bli levande och spela musik. En stor Amerikakoffert rymmer också många historier. Figuren Klockfia går som hon vill, och är en groda verkligen alltid en groda? Lisa kommer dock fram till att "ett skratt alltid är ett skratt".


    Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus

    Kalenderns huvudfigurer var Lillstrumpa och Syster Yster, två figurer gjorda av strumpor. De bodde i strumplådan hemma hos Staffan Stalledräng (Westerberg). Detta var första gången de båda strumpdockorna presenterades i tv; de återkom senare i Lillstrumpa och Syster Yster på villovägar 1984 och Lillstrumpa och Syster Yster i stora världen 1989. Namnet Luj är ordet jul baklänges, något som i serien framkom när frasen "Luj dog" först väckte förvirring och sedan visade sig vara "God jul" spegelvänt.


    Svante Grundberg - Klas i Julstrul med Staffan och Bengt

    Per Göran Svante Grundberg, föddes den 9 november 1943 i Njurunda, Västernorrlands län. Han är en svensk skådespelare, författare, regissör och ståupp-komiker. Han är pappa till skribenten och debattören Nicke Grundberg.

    Grundberg verkade som skådespelare och regissör på teatrar  i Stockholm omkring 1970-talet och filmdebuterade i Marianne Ahrnes film Frihetens murar (1978) och har medverkat i ytterligare två av hennes produktioner, TV-serien Den tredje lyckan (1983) och På liv och död (1986). Han blev känd för den större publiken genom komiska biroller i populära underhållningsfilmer som Sällskapsresan (1980), Gräsänklingar (1982), och de tre filmerna i serien Göta kanal.

    Som en stor kännare av framför allt olika slags jazz-orienterad musikhistoria med flera egna, internationellt uppmärksammade musikdokumentärer (filmen The Crickets blev även 1989 nominerad till det amerikanska ACE Award) i bagaget blev han också populär hos många med TV-programmet Nattsudd (1985-91), där han och Björn Wallde svamlade om aktuella händelser, äldre populärmusikhistoria, såg på gamla musikfilmsnuttar och spelade musik på skiva. 2000 gav han också ut boken Nattsuddboken.


    Roland Jansson - Vaktmästren i När karusellerna sover

    Åke Roland Jansson, föddes den 5 september 1939 i Gamlestaden i Göteborg. Han är en svensk skådespelare och dramatiker. Jansson började som kullagerarbetare, stensättare, spårvägsarbetare, fotbollstränare och upptäcktes på 70-talet som skådespelare. Han gjorde tv och film och ingick i ensemblen på Folkteatern i Göteborg under en av teaterns mest kreativa perioder. Snart skrev han också dramatik – drastiskt realistiska publikdragare som Bänken, Oket, Muggen och, med Bengt Bratt, pjäser som Mottagningen och Tillståndet.
    Han är för den bredare allmänheten mest känd för rollen som Gösta i Sällskapsresan.

    Jansson gav 2010 ut sina memoarer, Nackspärrarnas rike, och där får vi följa med Roland på hans galna resa från arbetarpojk till alkoholist och senare firad teaterstjärna. Skratt utlovas i denna galna bok.


    Roland idag


    Vad tyckte ni om årets julkalender?




    Visste ni att.....?

    Håkan Bråkan lev kritiserades för sexism, bland annat eftersom Håkan tar lärarinnan på brösten (och även Rudolf verkar fascinerad), och stark frånvaro av flick-karaktärer och deras roller samt traditionellt typiska pojklekar?



    Så här skrev Aftonbladet

    ”Håkan Bråkan är sexistisk”

    Tittarstorm efter scen i SVT:s julkalender

    Det anmälda greppet. Beckman. Alfredson.

    Det stormar kring årets julkalender ”Håkan Bråkan”.

    Anmälningarna fortsätter att strömma in.

    Nu handlar de om sex - och om Maria Bonnevies bröst.

    Redan i helgen hade Granskningsnämnden för radio och tv fått ta emot tiotalet anmälningar mot ”Håkan Bråkan”. Nu har den fått tio till.

    Orsaken: Maria Bonnevies bröst.

    I avsnittet i måndags var både Håkan Bråkan ( Axel Skoglund) och hans pappa Rudolf ( Per Svensson) fascinerade av lärarinnan Veronicas ( Maria Bonnevie) bröst.

    Pappa Rudolf hade svårt att slita blickarna från dem och undrade om lärarinnan opererat in silikon.

    Håkan Bråkan gick ett steg längre. Han konstaterade att ”pattarna” var ”helt otroligt enorma”. I en scen kunde han inte motstå frestelsen att greppa tag om dem.

    Det greppet fick tittarna att gå i taket.

    ”Det är fel”

    Flera upprörda föräldrar har kontaktat Aftonbladet. En av dem är Andreas Binell som har tre döttrar på 3, 5 och 6 år.

    - Man kan skämta om väldigt mycket men när man börjar blanda in sexskämt i en 3-årings vardag tycker jag att det är fel, säger han.

    Kulturjournalisten Eva Beckman tycker att det stora problemet med årets julkalender är de stereotypa könsrollerna.

    - Det är en otrolig stank av pojkrum med strålpistoler och superhjältefantasier. Småtjejer har inget att identifiera sig med, säger hon.

    ”Han får lära sig”

    SVT:s dramachef Daniel Alfredson blir överraskad när han hör att måndagsavsnittet fått så många anmälningar.

    - Det är tråkigt om folk uppfattar det som alltför provocerande, säger han.

    - Håkan får lära sig på vägen att han har gjort fel. Han hittar på hyss men alltid med gott uppsåt.

    ”Rolig julkalender”

    Att flickorna inte syns så mycket i ”Håkan Bråkan” tycker Alfredson ska jämföras med att flera av SVT:s barnsatsningar det senaste året har haft flickor i huvudrollerna - till exempel ”En ö i havet”, ”Vera med flera” och ”Olivia Twist”.

    - Vi har tagit ut svängarna med ”Håkan Bråkan” för att göra en rolig julkalender som kan uppskattas av många


    Visste ni att......?

    Lasse Majas detektivbyrå var den första julkalendern som sändes i HD?


    Dieselråttor och Sjömannsmöss pyssel och lek

    Ett kölsvin under sängen
    Oj, det är ett kölsvin under sängen!Att skrämmas lite lagom är alltid kul. Ta loss slangen från dammsugaren och kryp in under sängen hos den som skall skrämmas. När offret kommer in i rummet blåser du till allt vad du kan i ena änden av slangen. Det låter precis som kölsvinet långt där nere i maskinrummet!

    Det här behöver du: en dammsugarslang, mycket luft i lungorna.

    Visste du att... en människas genomsnittliga lungvolym är ungefär 8 liter? Jämför med några mjölkpaket och se hur mycket det är.


    Om Lasse Majas detektivbyrå

    Spänning, humor och vintermystik

    LasseMajas Detektivbyrå är en klassisk pusseldeckare i vintermiljö där det kluriga detektivparet Lasse och Maja hjälper den villrådige polismästaren att lösa en rad finurliga deckargåtor.

    Det har blivit december och den lilla staden Valleby ligger inbäddad i snö. I sann julanda och för den allmänna trivseln i bygden har stadens polismästare bestämt sig för att arrangera ett julspel i stadens gamla teater. Att bli teaterregissör har alltid varit polismästarens hemliga dröm och det sker ju ändå inga brott under december månad.

    Mysterier hemsöker Valleby
    Till polismästarens stora vånda blir det dock en december full av småbrott och allehanda märkliga händelser och 10-åriga Lasse och Maja får plötsligt fullt upp med att hjälpa polismästaren lösa dessa mysterier och bringa ordning i idyllen Valleby inför jul.

    Populära barnböcker
    LasseMajas detektivbyrå är baserad på de populära böckerna av Martin Widmark och Helena Willis. Böckerna om LasseMaja blev för övrigt valda till årets populäraste barnböcker i åldern 7-9 år när 48 000 barn röstade fram 2005 års bästa böcker på landets bibliotek.

    Kända skådespelare
    Rollerna som Lasse och Maja spelas av Teodor Runsiö och Matilda Grahn. Polismästaren görs av Tomas Norström, känd bland annat från Pistvakt. Dessutom medverkar en lång rad av landets mest kända skådespelare, till exempel Peter Dalle, Ann Petrén, Johan Rheborg, Özz Nujen, Pia Johansson, Johan Ulveson, Lennart Jähkel, Jonas Karlsson, Hassan Brijany, Rachel Molin, Alexandra Rapaport samt artisten Amy Diamond.


    Sissela Kyle - Ettan i En riktig jul

    Sissela Maria Kyle, föddes den 17 mars 1957 i Örgryte, Göteborg. Hon är en svensk skådespelerska och komiker.

     Hon är uppvuxen i Partille utanför Göteborg, där hon efter gymnasiet arbetade inom sjukvården. I slutet av 1970-talet blev hon antagen till scenskolan i Stockholm och har därefter medverkat i en mängd olika teaterproduktioner. Hon har arbetat på Stockholms stadsteater, Dramaten, Boulevardteatern, Hamburger Börs och har under flera år varit en uppskattad programledare för Gaygalan.

    Sissela Kyle har belönats med fem Guldmasker.  Sissela Kyle har även belönats med Stallfåglarnas Humorpris, Povel Ramels Karamelodiktstipendiet år 2005, Stockholms Stads Kulturpris 2007 och Karl Gerhard-stipendiet 2009. 2010 tilldelades Sissela Kyle Alf Henrikson-priset med motiveringen att hon "med kvickhet och bildning formar lysande underhållning med tankeväckande innehåll" genom tv-serien "De sju dödssynderna". 2010 fick Sissela även Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne då "hon är en kulturpersonlighet som verkar i Tage Danielssons anda och mening". Sissela har medverkat i TV-produktioner som Muntra fruarna i Windsor, Pistvakt – En vintersaga, Zonen, Skärgårdsdoktorn och Parlamentet, där hon alltid tillhör det blå partiet. Hon är en uppskattad medlem i Sveriges Radios och P1.s "Spanarna" och har under många år kåserat för samma kanals "God Morgon Världen".


    Sissela idag


    Sissela som Ettan i En riktig jul. Hon är längst till vänster.


    Kalle Westerdahl - Grannen Klas i En riktig jul

    Kalle Westerdahl föddes den 4 augusti 1966 i Askim. Han är en svensk skådespelare och radioprofil.

    Han har turnerat med monologen Man i djungeln.




    Kalle i julkalendern


    Isidor Torkar - Ivars lärare i Mysteriet på Greveholm

    Isidor Torkar, föddes den 17 augusti 1960 i Slovenien. Han är en svensk skådespelare. Isidor Torkar är känd bland annat från Mysteriet på Greveholm samt nyligen som kocken Costas i ICA-reklamen. Började sin skådespelarkarriär 1975 på Skånska teatern i Landskrona som amatörskådespelare fram till 1982 när han blev anställd som professionell skådespelare och har sedan 1993 jobbat på frilansbasis.


    Isidor i Mysteriet på Greveholm som Ivar Lärare


    Isidor idag


    Håkan Serner - Vätten i trolltider

    John Gunnar Håkan Serner, födde den 1 september 1933 i Malmö. Han dog 25 oktober 1984 i Stockholm.

    Efter studentexamen genomgick han Gösta Terserus teaterskola 1952-53 och var därefter verksam vid Marsyasteatern, Teatern i Gamla Stan och Stockholms skolbarnsteater, innan han anställdes vid Stockholms stadsteater vid dess start år 1960. Denna var han trogen under resten av sitt liv, med undantag för åren 1967-68 då han var engagerad vid Norrbottensteatern i Luleå. Han medverkade också i en lång rad filmer. 1977 tilldelades han en Guldbagge för "två märkliga porträtt" i Bo Widerbergs Mannen på taket  och Jan Troells Bang!.

    Kanske blev han dock mest känd för sina mycket personliga TV-uppläsningar av barnböcker, till exempel Nalle Puh och Det susar i säven. Men också som berättare i den klassiska TV-serien Huset Silfvercronas gåta.

    Serner kom ofta att spela lite udda figurer, med en spelstil som var eftertänksam och stillsamt humoristisk, med ett drag av vemod. Efter hans bortgång skrev Lars Linder i Dagens Nyheter att han hade "en förmåga att fälla komiska repliker som om de härrörde ur ett bottenlöst allvar", samt att "det fanns en tyngd, en sorgsenhet i hans blick som gick som ett stråk genom allt han gjorde på scenen."


    Jag vet inte när den här bilden är tagen men jag vet att det är han.

    Hitade ingen bild på honom som vätten


    Jessica Zandén - TV- Chefen i En riktig jul

    Jessica Zandén, föddes den  28 mars 1957 i Stockholm.

    Jessica Zandén är syster till skådespelaren och regissören Philip Zandén, och dotterdotter till tonsättaren Gösta Nystroem. Hon växte upp i Stockholm, Sundbyberg, Västertorp och Göteborg. Brodern Philip fick henne att välja skådespelarbanan genom att övertala henne att söka in till scenskolan i Stockholm vilken hon gick 1978-1981. Hennes medverkan i Kabarén Klara Damer  ledde till att hon 1985 fick Dagens Nyheters Kasperpris.


    Jessica år 2008

    Hittade ingen bild på henne i En riktg jul


    Senaste inköp

    Min och min tvillingsysters senaste inköp av julkalendrar var....




    Det här var en stor favorit av oss när den sändes på TV och vi ville ha den :) Jag tycker att den är ovanligt bra för att vara från 2000 - talet.
    Vad tyckte/Tycker ni om den här julkalendern?



    Johan Rhenborg - Ragnar i Håkan Bråkan

    Carl Johan Rheborg, föddes den 5 juni 1963 i Täby, Stockholms län. Han är en svensk komiker, skådespelare, manusförfattare samt medlem i humorgruppen Killinggänget. Han är inte utbildad skådespelare men har en juristexamen från Stockholms universitet. Innan Rheborg slog igenom som komiker och skådespelare var han aktiv inom reklambranschen.

    Rheborgs karriär som komiker började i Killinggänget då han ofta skrev manus tillsammans med Jonas Inde eller ensam.¨
    Utöver Percy Nilegård spelar han ofta karaktärer som har ett hett temperament eller som förefaller trevliga men som lätt faller över kanten, som exempelvis Kaminmannen i Percy tårar, den aggressiva och temperamentsfulle Örjan Lax i Hjälp! och ensamseglaren Jan Linette från Spermaharen.
    Rheborg har medverkat i en rad olika filmer, tv-serier och teaterföreställningar. Bland annat TV4:s tv-serie Hjälp!, serien Parlamentet  på samma kanal och mycket annat. Bland dagens ungdomar är han väldigt känd för sin huvudroll Kenny Starfighter i tv-serien på SVT 1 med samma namn.
    Bland de olika teatrarna Rheborg spelat i finns musikalerna Little Shop of Horrors på Chinateatern och Singin' in the Rain som sattes upp på Oscarsteatern. Han har även medverkat i olika draman, till exempel Gifta Vänner, Nattpromenad och Mellanrum på Stockholms stadsteater. Under hösten 2009 medverkade Rheborg på Dramaten tillsammans med de övriga medlemmarna i Killinggänget i föreställningen Drömmen om Herrön.


    Johan som Ragnar


    Petter Lennstrand - Allram Eest

    Petter Lennstrand, föddes den 20 augusti 1970. Han är en svensk dockmakare, dockspelare, regissör och producent. Han är en av delägarna i produktionsbolaget BLA Stockholm som producerat många TV-program för i synnerhet SVT, så som Höjdarna, Janne och Mertzi, Sprattlan, För alla åldrar, med flera, som alla är Lennstrands egna skapelser.

    Petter Lennstrands mest kända skapelse är troligen figuren Allram Eest, som först dök upp i sin egen talkshow Allra mest tecknat, men senare även i program som Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Julkalendern, Söndagsöppet, med mera.

    Flera av hans skapelser, i synnerhet Allram, är starkt influerade av Jim Henson och dennes arbete med mupparna. Lennstrand tilldelades 2009 Expressens barnbokspris "Heffaklumpen".


    Allrem Eest


    Allram med Petter


    Carl-Gustaf Lindstedt - Teskedsgummans gubbe

    Carl-Gustaf Lindstedt, föddes den 24 februari 1921 på Kungsholmen, Stockholm, och han dog den 16 januari 1992 i Stockholm. Han var en svensk skådespelare, komiker och revyförfattare och far till skådespelaren Pierre Lindstedt.

    Lindstedt växte upp på Kungsholmen, Stockholm, där det numera finns en gata uppkallad efter honom. Han började spela amatörteater hos Unga Örnar och SSU.

    Lindstedt blev snabbt en av publikfavoriterna på Casino. Här träffade han Arne Källerud, som blev Lindstedts scenpartner i många revyer, filmer och radioprogram. Deras radioserie Räkna med bråk blev en stor succé i slutet av 1950-talet.
    1957 startade Lindstedt och Källerud en egen teater: Nöjeskatten på Södermalm, Stockholm. Namnet syftade på den särskilda nöjesskatt som fanns vid denna tid. De drev teatern fram till 1963 med publiksuccéer som bland annat Fly mig en greve och Svenska Floyd
    Lindstedt filmdebuterade 1948 i Lilla Märta kommer tillbaka, sedan följde en rad filmlustspel som band annat Hjälpsamma herrn, Suss gott och Janne Vängman och den stora kometen. Senare i karriären fick han tillfälle att visa sin bredd även som karaktärskådespelare

    Han medverkade i den samhällskritiska julkalendern Broster, Broster! 1971 och fortsatte samarbetet med Kjell Grede i den sorgliga filmen Klara Lust 1972. Han fick mycket beröm för rollen som kommissarie Martin Beck i Bo Widerbergs film Mannen på taket och som Willy Loman i En handelsresandes död i Widerbergs TV-uppsättning 1979. En annan minnesvärd rollprestation av Lindstedt är den svårt sjuke Primus Svensson i TV-serien Babels hus 1981.

    Lindstedt tilldelades genom åren flera utmärkelser. 1974 erhöll han Teaterförbundets guldmedalj, 1980 fick han samma förbunds De Wahl-stipendium och 1987 fick han Carl Åkermarks stipendium av Svenska Akademien. År 1980 uttalade regissör Bo Widerberg i TV-programmet Här är ditt liv sin åsikt om att Lindstedt var Sveriges bästa aktör.


    Carl i Teskedsgumman


    Josephine Alhanko Spelade både....


    Smultron-Agnes och Fröken Zardin i Dieselråttor och Sjömannsmöss.

    Fröken Zardin

    Som fråken Zardin


    Smultron-Agnes

    Som Smultron - Agnes


    När karusellerna sover

    När karusellerna sover  spelades in inne på nöjesparken Liseberg i Göteborg. Granskningsnämnden fällde senare serien för otillbörligt gynnande av Liseberg eftersom en av seriens figurer, föreställande en kanin, ansågs vara snarlik Lisebergskaninen.

    När denna julkalender spelades in, var det meningen att den skulle innehålla många olika svenska visor – vilket den också gör – för att barn skulle få höra dem och inte glömma bort dem.


    Gerd Hegnell - Fröken tipp

    Gerd Anne Therése Hegnell, föddes den 25 juni 1935 i Helsingborg.

    Hegnell utbildade sig vid Göteborgs Stadsteaters elevskola år 1953-1956, och blev därefter engagerad vid stadsteatern. Under många år tillhörde hon den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg där hon gjorde många fina rollprestationer. Här kan nämnas hennes medverkan i bland annat Magnus Nilssons pjäs Knäckebröd och hovmästarsås 1988 och rollen som frodig bordellmamma i Carin Mannheimers Rika barn leka bäst 1995.
    Hegnell filmdebuterade år 1955 i Hampe Faustmans Kärlek på turné, och har sedan debuten medverkat i drygt 45 film- och TV-produktioner. Hon spelade en tragikomisk roll som den "andra kvinnan" i Mannheimers TV-serie Svenska hjärtan 1995 och 1998. På senare år har hon ofta fått spela rara tanter som till exempel granntanten Lilly i Alfhild och Ortrud 1990, mormor i julkalendern Dieselråttor och sjömansmöss 2002 och Harriet i Solbacken: Avd. E 2003.

    Efter pensioneringen från Folkteatern har hon spelat i olika uppsättningar på Stockholms privatteatrar, bland annat Hotelliggaren på Chinateatern 1998. Hon spelade med början hösten 2006 rollen som Miss Dinsmore i musikalen Singin' in the Rain på Oscarsteatern i Stockholm.

    En annan framgångsrik uppsättning där Hegnell hade en framträdande roll var i Staffan Göthes pjäs Ett lysande elände på Dramatens scen Elverket. 1992 erhöll hon Svenska Akademiens Carl Åkermarks-stipendium.

    Gerd Hegnell var gift med skådespelaren Per Oscarsson från 1954 till 1960.


    Gerd idag

    Hiittade ingen bild på henne som fråken Tipp.


    Jul i Mumindalen, först i TV2

    Jul i Mumindalen var den första julkalendern som sändes i TV 2, en kanal som inte alla i Sverige kunde få in vid denna tid. Dessutom var det första gången det inte var samma kalender i TV och radio.


    God Jul!


    Otis Sandsjö - Janne Muskel i När karusellerna sover

    Otis Sandsjö, föddes den 7 juli 1987 i Göteborg. Han är en tidigare svensk barnskådespelare och numera musiker.

    Han medverkade i julkalendern När karusellerna sover år 1998. Hans musikerkarriär tog fart som sångare i reggaebandet Ska'l man, som vann Göteborgstalangen 2003.

    Numera ingår han i Andra Generationen som saxofonist och sångare. Han är även delaktig i musiken och texten. Med bandet medverkande han i Melodifestivalen 2008 och Melodifestivalen 2010.



    Otis som Janne



    Otis i Andra generationen. Han står längst till höger.


    Först i färg.

    Herkules Jonssons storverk var den första julkalendern som gjordes i färg.


    Julens Awesome!

    Jag är med i Julens Awesome hos http://ttomtenissarna.blogg.se/2011/december/ :D



    Visste ni att.....?

    Mysteriet på Greveholm var den första Julkalendern som hade sin egen websida, www.svt.se/malmoe/julkalle ?


    Visste ni att....?

    Enda gången julkalendern har varit direktsänd är år 1992 när det var Klasses julkalender, och det var för att programledaren Klasse Möllberg hade tävlingar, där man kunde ringa in och tävla.Det var också ovanligt långa avsnitt, nämligen 30 minuter och dessutom var det hela 26 stycken, eftersom kalendern började första advent 29 november.


    Helge Skoog - Ture Sventon

    Helge Olof Skoog, föddes den 6 augusti 1938 i Borås. Han är en svensk skådespelare som blev känd för den stora publiken under 1980-talet i TV-serien Teatersport. Under 2000-talet har han medverkat i TV-programmet Parlamentet.

    Till Skoogs mest kända roller hör Ture Sventon i julkalendern från 1989 och långfilmen T. Sventon och fallet Isabella, Sigvard Borg i TV-serien Kommissionen samt att han gjort rösten till Ture Björkman i Skrot-Nisse och hans vänner. År 2000 medverkade han även som operachefen Waldemar Gustafsson i Jönssonligan spelar högt. I radioteaterns svenska bearbetning av Liftarens guide till galaxen hade han flera roller, bl a som galaxens president Zaphod Beeblebrox. Han läser också upp Bo Baldersons böcker om statsrådet.

     


    Helge som Ture.


    Helge idag


    Visste ni att....?



    Nästan var fjärde svensk såg på Julstrul med Staffan och Bengt när den sändes i SVT år 1984?

    Och
    I seriens sista avsnitt framförde änkefru Gustafsson (Brita Borg) en sång om snöröjning. Melodin till sången var samma som till Augustin, som Brita Borg tävlade med i Eurovision Song Contest 1959. Textens "Augustin" var utbytt mot "min maskin".


    Ge mig tips!

    Tipsa mig om något som jag kan skriva! :D


    Sara Lindh - Rosa i Jul i Kapernaum

    Sara Elisabeth Lindh, föddes den 15 maj 1967, är en svensk skådespelerska, sångerska och dramatiker.

    Sara Lindh fick lovord för sin scendebut som tonårsdottern Gabi i pjäsen Petra von Kants bittra tårar på Göteborgs stadsteater 1990 och har sedan dess varvat med teater, musikal, TV, film, sång och egna verk. Grease på Chinateatern 1991, West Side Story på Riksteatern 1992, Julkalendern i Sveriges Television 1995, Black Rider på Dramaten 1997, ett antal uppsättningar på privatteatrar i Stockholm, Stockholms stadsteater, Uppsala stadsteater och fria teatergrupper som Teater Galeasen, Pistolteatern och Teater Giljotin. Hon har även skrivit och spelat i egna produktioner som t ex Carola & jag 2009. Hon tilldelades en Guldmask för bästa kvinnliga huvudroll 1993 och var 2006 den första som fick Annalisa-priset (instiftat av Annalisa Ericson) för huvudrollen som Sally Bowles i musikalen Cabaret i Stockholm och Göteborg. Hon har också turnerat med egna sångprogram och haft program med bland annat Stockholms sinfonietta och Stockholms filharmoniska orkester och utöver spelfilmer gett röst åt figurer i animerad film.

    Var speakerröst i SVT-serien Riket 2004. Uppmärksamhet fick Sara i Så skall det låta där hon deltog i lag med Peter Jöback.

    Sara idag


    Sara är hon i mitten i rosa klänning.


    Per Sandberg - Krampus i Jul i Kapernaum

    Per Anders Sandberg föddes den 13 november 1962 i Brämaregården, Göteborg. Han är gift med Gunilla Röör och tillsammans har de en son.

    Sandberg utbildades vid Teaterhögskolan i Stockholm år 1985-1988; efter studierna engagerades han vid Stockholms stadsteater fasta ensemble. Han har också gästspelat på Riksteatern och Upsala Stadsteater. Under hösten 2009 arbetade Sandberg på Göteborgs stadsteater.


    Per idag



    Per är han längst till vänster.


    Bertil Norström - Polismästaren i Tjuvarnas jul

    Bertil Norström, föddes den 9 september 1923 i Sala. Norström har gjort ett stort antal mindre roller i svenska filmer och TV-serier, bl.a. Varuhuset där han gestaltade Bengt Persson. Han är sedan 1947 gift med skådespelaren Margreth Weivers.




    Carl - Magnus Dellow - Rektorn i tjuvarnas jul

    Carl-Magnus Dellow föddes den 25 oktober 1951 i Valleberga.

    Dellow anslöt sig till teatersällskapet Proteus, där han lärde sig sig grunderna i skådespeleriet. Han fortsatte studera vid Scenskolan i Stockholm 1974-1977 och efter examen engagerades han vid Norrbottensteatern. Han har varit engagerad vid Folkteatern i Gävle, Turteatern i Stockholm och från 1988 vid Dramaten. Han är gift med operasångaren Eva Österberg.






    Håkan Bråkan blev film

    "Håkan Bråkan" blir film - också

    Sissela Kyle... Sissela Kyle... Foto: MAGNUS WENNMAN... och Johan Rheborg medverkar både i julkalendern och långfilmen. ... och Johan Rheborg medverkar både i julkalendern och långfilmen. "Håkan Bråkan" som tecknad.

    Först julkalender en långfilm med Sunes bror

    Först blir det bus i julkalendern.

    Men nu är det klart att "Håkan Bråkan" också ska bli film.

    - Det känns jättekul och lite kultigt, säger Tintin Anderzon som spelar mamman.

    Sune får se upp för lillebrorsan. Efter filmen "Sunes sommar" och julkalendrarna "Sunes jul" och "Familjen Anderssons sjuka jul" är det dags för Håkan Bråkan att ta över kommandot.

    Som Aftonbladet redan avslöjat blir "Håkan Bråkan" årets julkalender. Nu är det klart att Håkan Bråkan blir filmstjärna också.

    Helt nytt manus

    - Ja, vi ska göra "Håkan Bråkan"-filmen, säger producenten Waldemar Bergendahl på SF. Inspelningen drar i gång i augusti.

    Det blir samma stjärnspäckade ensemble i filmen som i julkalendern. Pappan spelas av Per Svensson, mamman av Tintin Anderzon, Johan Rheborg spelar Håkan Bråkans granne och Sissela Kyle hans lärarinna.

    - Det blir en helt fristående berättelse med ett nytt manus, säger Waldemar Bergendahl.

    Lars Lundström skriver filmmanus efter Sören Olssons och Anders Jacobssons populära karaktärer. Filmen är ett samarbete mellan SF och SVT och för regin står Erik Lejonborg.

    "Alla är rätt knasiga"

    Tintin Anderzon ser fram emot att få utveckla rollen som Håkan Bråkans mamma Karin från julkalendern.

    - Ja, där är jag mest instängd på stressklinik men i filmen kommer jag igen, säger hon och skrattar.

    - Karin verkar ha haft det ganska körigt, familjen Andersson är rätt knasiga allihop. Pappan är ju till exempel otroligt knasig, tillägger hon.

     

     

    Sissela Kyle - Fröken Malin i Håkan Bråkan

    Sissela Maria Kyle, föddes den 17 mars 1957 i Örgryte, Göteborg. Hon är en svensk skådespelerska och komiker.

    Sissela Kyle är dotter till lektor Per Gunnar och professor Gunhild Kyle. Efter gymnasiet arbetade inom sjukvården. I slutet av 1970-talet blev hon antagen till scenskolan i Stockholm och har därefter medverkat i en mängd olika teaterproduktioner. Hon har arbetat på Stockholms stadsteater, Dramaten Boulevardteatern, Hamburger Börs och har under flera år varit en uppskattad programledare för Gaygalan.

    Sissela Kyle har belönats med fem Guldmasker, med ett Stallfåglarnas Humorpris, Povel Ramels Karamelodiktstipendiet 2005, Stockholms Stads Kulturpris 2007 och Karl Gerhard-stipendiet 2009. 2010 tilldelades Sissela Kyle Alf Henrikson-priset med motiveringen att hon "med kvickhet och bildning formar lysande underhållning med tankeväckande innehåll" genom tv-serien "De sju dödssynderna". Sissela Kyle är sedan 2008 hedersledamot vid Göteborgs nation, Lunds universitet.


    Sissela idag.

    Hittade ingen bild på henne som fråken Malin


    Mysteriet på Greveholm


    Trailer till jul i Kapernaum


    Julkaendrar 1990 - 1995


    Lucköppning med Fem myror är felr än fyra elefanter


    När karusellerna sover Luciatåg


    Broster Broster 1971

    Broster, Broster! var en kontroversiell adventskalender i regi av Lars Lennart Forsberg, som sändes i SR och Sveriges Radio-TV 1971. Den har beskrivits som en av tidernas mest utskällda julkalendrar och kritiken gick bland annat ut på att den var svårbegriplig, handlade för lite om julen och var vänstervriden.

    Serien handlade om familjen Wikmansson: mamma Linda, pappa Ludde, dottern Agnes, adoptivsonen Bertil och adoptivfarfar. Modern Linda var gravid och den stora frågan i serien var om barnet skulle bli en pojke eller flicka. Babyn i magen kallades "broster" , en blandning av bror och syster. Familjen hann också med att kämpa mot miljöförstöring och köphysteri. Det var ont om snö i serien som visserligen utspelade sig i december men eftersom familjen hade fantasi var det ibland sommar och sol.

    Serien har beskrivits som julevangeliet i 1970-talsversion där figurerna flyttade ut på landet i kampen mot köphysteri och miljöförstöring.

    Ett avsnitt av Broster Broster!


    Så kom Supersnällasilversara och Stålhenrik till.




    Julkalendrar 1970 - 1978


    Julkalendrar 1960 - 1969


    Det bästa med pappa Rudolf


    Herkules Jonssons storverk 1969

    Herkules Jonssons storverk var SR:s och Sveriges Radio-TV:s adventskalender år 1969, gjord av Tage Danielsson. Per Åhlin tecknade på- och avannonsfilmerna, och hans samarbete med Danielsson resulterade senare i Karl-Bertil Jonssons julafton. En uppföljare, Herkules och de makalösa mellandagarna, släpptes i bokform.

    Kalendern handlade om sjuårige Herman Jonsson och hans föräldrar, pappan bilmekanikern och mamman kontoristen. En dag skall pappan och sonen sätta mamman på prov och se hur fort hon kan stenografera. De använder termer som är vanliga när man jobbar som bilmekaniker. I hastigheten skriver mamman fel, "överliggande kramaxel, kalasvev och bubbla förknasare". Detta visar sig vara en magisk ramsa som gör Herman till hjälten Herkules och pappan till en sjuåring.




    Musiken till Mysteriet på Greveholm av The Creeps


    Sunes jul


    Oraklet i Oljetråget - Per Oscarsson

    Oraklet i Oljetråget spelas av Per Oscarsson. Han föddes år 1927 och dog den 31 december var bosatt i Skara.
    En av vår tids mest välkända och folkkära skådespelare vars prestationer är så många och vitt skilda att en listning inte låter sig göras här. Per Oscarsson belönades med skådespelarpris vid filmfestivalen i Cannes och med Guldbaggen redan 1967 för rollen som Knut Hamsuns alter ego i Svält. Vid sidan av tunga huvudroller har han även gjort åtskilliga komiska figurer - däribland fyra furstar i Sverige åt Svenskarna, regisserad av honom själv. Per Oscarsson medverkade även i fjorårets Julkalender Kaspar i Nudådalen som Kaspars morfar. I höst är Per Oscarsson även högaktuell som Berra i TV-serien Stora teatern. Dessutom medverkar han i pågående inspelningen av danska-svenska ungdomsfilmen Midsommer - en psykologisk thriller i regi av Carsten Myllerup.

    Oraklet i Oljetråget
    Per som oraklet




    Bakom ukuliserna på Dieselråttor och Sjömansmöss


    Bakom Kuliserna på Pelle svanslös


    Johannes Wanselow - Bonden Jönsson i Hotell Gyllene Knorren

    Johannes Daniel Wanselow, föddes den 24 juni 1982 i Umeå men han är uppväxt i Sala.

    Wanselow har bland annat medverkat i Utvandrarna som regisserades av Farnaz Arbabi, Re:union som regisserades av Dritero Kasapi. På TV har han medverkat i "De halvt dolda" (som Peder, den riktiga Birk) regi Simon Kaijser da Silva, skriven av Jonas Gardell samt Livet i Fagervik.  På Sveriges Radio har han hörts i deckaren Laurentii tårar. Han erhöll Fritiof Billquists stipendium från Teaterförbundet 2007. Under 2009 medverkade Wanselow i Livet i Fagervik säsong 2 och Oskyldigt dömd säsong 2. Medverkar i julkalendern 2010.


    Johannes idag.

    Hittade ingen bild på honom som Jönsson.


    Meta Velander - Sunes farmor i Sunes jul

    Meta Velander,  föddes den 13 augusti 1924 i Djursholm Hon är en svensk skådespelerska, och är dotter till professor Edy Velander. Hon är gift sedan 22 juni 1949 med skådespelaren Ingvar Kjellson. Paret är bosatt i Djursholm norr om Stockholm.

    Hon växte upp på Kungsholmen, nära Rålambshovsparken och bodde där fram till hon fyllde 21. Meta Velander började spela teater redan under skoltiden. Efter att ha gått på Dramatens elevskola åren 1947-1950 kom hon till Uppsala Stadsteater där hon var engagerad fram till år 1957. Hon engagerades 1960 vid Stockholms stadsteater där hon medverkat sedan dess, med kortare uppehåll.

    Hon var "sommarpratare" i radioprogrammet Sommar på Sveriges Radio P1 1982 och 2010. Meta var klasskamrat med kollegan Olof Thunberg på Dramatens elevskola.


    Meta idag.

    Httade ingen bild på henne som farmorn.


    Mysteriet på Greveholm datorspel

    Julkalendern gjorde en sådan succé att datorspelsföretaget Young Genius valde att släppa ett datorspel som byggde på handlingen, och detta fick samma namn som julkalendern. Spelet sålde guld och två uppföljare gjordes: Mysteriet på Greveholm 2: Resan till Planutus (1998) och Mysteriet på Greveholm 3: Den gamla legenden (2000). Manus för datorspelen stod Dan Zethraeus och Peter Nyrell för. Peter Nyrell producerade spelen.


    Hittade ingen bättre bild.


    Julbestyr på en bondgård 1958

    Julbestyr på en bondgård var SR:s julkalender år 1958. 1958 års upplaga markerade startskottet för Sveriges Radios julkalender.

    Serien utspelar sig på en gård i Upplanad, där lyssnaren får följa julförberedelserna dag för dag. Rolf Bergström medverkar, och har till sin hjälp de tre barnen på gården samt deras föräldrar Eric och Anna-Lisa. Med serien ville man förmedla en tid av förändring när hästar alltmer bytts ut av traktorer i det dagliga arbetet, och en stor del av Sveriges befolkning inte längre bor på landsbygden utan i städer. Denna gång sålde man dessutom för första gången entryckt adventskalender i samband med programmet.


    Stjärnhset

    Stjärnhset hade ingen direkt anknytning till tomtar eller jul utan istället handlade den om Mytha (Sif Ruud) som berättade sagor ur den grekiska mytologin för Astro (Johannes Brost). Genom berättelserna fick TV-tittarna också lära sig de olika stjärnbilderna och en del astronomi. Serien har visats i repris flera gånger, första gången dagligen under perioden 19 december 1988-6 januari 1989, och andra gången en gång i veckan under ett halvår under perioden 23 augusti 1997-31 januari 1998.


    Den magiska kapsylen

    Den magiska kapsylen
    Visst blir man lite avis på att Lucky har en magisk kapsyl, men med en gnutta fantasi kan det mesta bli magiskt. Ta en kapsyl och sandpappra den så att den blir alldeles blank och fin. Sedan beror det bara på dig hur bra den funkar. Lite hjälp på traven får du med några av Luckys trollformler...

    "Äppel päppel pirum skrutt,
    blir nu till ett litet fjutt!
    "

    och

    "Tjiit i förgasarn och snus på propellern,
    två små barn ska krympas till kvällen!
    "


    Det här behöver du: En kapsyl, lite sandpapper, en hel del fantasi.

    Lucky med kapsylen i högsta hugg


    Barnens adventskalender.

    Barnens adventskalender var SR:s julkalender år 1957. Programmet började sändas den första söndagen i advent, som sammanföll med 1 december, och sändes fram till 24 december. Programmet blev en succé, och barnprogrammens redaktion insåg att uppföljning skulle följa kommande år.

    Rolf Bergström fick idén i oktober samma år, då han fick se Sveriges Flickors Scoutförbunds adventskalender.

    Vecka 49 fanns en svart-vit teckning i Röster i radio-TV föreställandes en julgran med 24 numrerade rutor. Vid sidan fanns 7 bilder att sätta i de numrerade rutorna. Veckan efter fanns 7 nya, vilket fortsatte fram till jul.

    Handling:
    Rolf Bergström och en grupp barn, pratar om julfirandet. Man sjunger julvisor och barnen berättar vad de önskade sig i julklapp, och hur de fördriver tiden i väntan på julafton. Därefter öppnar man en lucka och pratar om bilden bakom luckan.


    Radiokalendrar

    Sveriges Radios julkalender, radiokalendern, är ett program som sänds i Sveriges Radio. Den första sändes år 1957 och hette "Barnens adventskalender". Åren 1960-1972 samsände SR och Sveriges Radio-TV samma julkalendrar, ibland med olika namn. Sedan 1973 har kalendrarna varit olika för radio och TV. Undantaget var då man 1976 repriserade Teskedsgumman i både SR och SVT. 2008 hade radions julkalender samma huvudpersoner som julkalendern i TV, men handlingen skiljde sig åt.


    Årets julkalender


    Viste ni att....?

     

    Ture Sventons privatdektektiv har även gjorts som film och böcker?

    Filmer

    • Ture Sventon, privatdetektiv (film år 1972)
    • Ture Sventon och fallet Isabella (film år 1991)

    Böcker

  • Ture Sventon, privatdetektiv (1948, 1968 under titeln Ture Sventon och hans flygande matta)
  • Ture Sventon i öknen (1949, 1969 under titeln Ture Sventon reser till öknen) I vilken Sventon söker efter ett stulet kylskåp vid namn Nordpolen.
  • Ture Sventon i London (1950, 1970) I vilken Sventon reser till London för att förhindra kidnappningen av en värdefull Angorakatt.
  • Ture Sventon i guldgrävarens hus (1952) Radiomanus. I princip omöjligt att få tag på antikvariskt.
  • Ture Sventon i Paris (1953, 1971) I vilken Sventon far till Paris för att lösa mysteriet med de försvinnande slotten.
  • Ture Sventon i Stockholm (1954, 1974) I vilken Sventon jagar Stora Nysilverligan.
  • Ture Sventon och Isabella (1955, 1972) I vilken Sventon letar efter en försvunnen cirkushäst.
  • Ture Sventon i spökhuset (1965, ej serie) Fem noveller om Ture Sventon.
  • Ture Sventon i varuhuset (1968, 1975) Sventon letar efter Vesslan i ett varuhus.
  • Ture Sventon i Venedig (1973, 1973) Sventon jagar en fasadklättrare i Venedig

  • Visste ni att...?

    Teskedsgumman  blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade inte bara en halv miljon barn utan även två miljoner vuxna tittare. 1973 gjordes en tv-serie i färg med samma skådespelare. TV- och radiojulkalendern reprissändes 1976 och radiojulkalendern återigen 1997 och 2007.




    Visste ni att.....?

    De första åren började adventskalendern alltid första advent, vilket innebar att vissa år kunde kalendern ha inte mindre än 29 luckor (26 november – 24 december). På 70-talet bytte man dock och lät adventskalendern alltid börja 1 december.

    På 70-talet bytte man också namn från Barnens Adventskalender till Julkalendern. Anledningen till namnbytet förklarar Jan-Öjvind Swahn så här:

    Även om advent ju är ett kyrkligt begrepp blev dessa TV-kalendern med tiden allt mer profana, och ibland väckte deras religiöst sett kontroversiella innehåll våldsamma publikprotester. Som ett led i en avdramatisering av kalenderarnas förhållande till det kyrkliga bytte TV 1972 ut programtiteln


    Tack för tipset!

    http://emelieschristmas.blogg.se/ tippsade mig om att detta kunde vara Philémon. Jag tror att det kan vara det. Vad tror ni?

    Kika in och kolla här:
    http://enoceanavbegrepp.se/medlemmar/AndreasHaglund/AndreasHaglund.html :)


    Visste ni att..?

    Tittelitre som var SVT's första jlkalender  spelades in i en studio där man byggt upp ett adventshus, och bakom varje lucka fanns en gäst eller en gåta. Rollen som Titteliture gjordes av Victoria Kahn. Kalendern började sändas redan den första advent, den 27 november. Den sändes dock inte på onsdagar eftersom dessa var TV-fria?

    Tittelitures julkalender


    Julkalendrar i SVT

    Julkalendern i Sveriges Television, TV-kalendern, är en årligen återkommande TV-serie i SVT. Den sänds varje dag från 1 december fram till julafton den 24 december. 1977 års julkalender Fem myror är fler än fyra elefanter sändes dock från den 27 november, eftersom den hade 28 luckor, en för varje bokstav. Julkalendrarna har avlöst varandra och med tiden blivit en jultradition, särskilt för barn. Den första julkalendern hette Titteliture och visades år 1960. Från början var julkalendrarna inte egna programpunkter utan korta avsnitt som ingick i andra program. Idag är varje avsnitt i regel drygt 15 minuter långt.

    År 1999 kunde folk rösta fram vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills. Vinnaren blev Mysteriet på Greveholm, tätt följd av Sunes jul, Teskedsgumman och Trolltider.

    Flera julkalendrar, framför allt de senare produktionerna, har även getts ut samlade på DVD.




    Ge mig tips!

    Ge mig gärna lite tips om vad jag kan skriva! :D Det kan vara allt från, julkoder, skådespelare eller bara allmänt om en julkalender :)




    Pia Johansson - Prästen i LasseMaja

    Pia Ann-Kristin Johansson, föddes den 16 november 1960 i Umeå, Västerbottens län. Hon är en svensk skådespelerska, föreläsare och moderator.

    Johansson studerade vid Skara Skolscen, som följdes av en examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1989. Efter studierna har hon engagerats vid Stockholms Stadsteaters fasta ensemble. Hon har varit gäst i ett flertal produktioner som På minuten, Så ska det låta och radions Sommar. Johansson var tillsammans med Emma Vetter hemlig gäst vid 2007 års upplaga av Orphei Drängars Caprice. Johansson är en av de medverkande i TV-programmet Parlamentet.

    Sedan 1991 är Johansson praktiserande katolik. Hon tilldelades 2011 Stora Retorikpriset.


    Hittade ingen bild på henne som präst.


    Håkan Mohede - Persson från patentverket

    Håkan Mohede, föddes den 6 april 1949. Han är en svensk skådespelare och röstskådespelare med ett yrkesförflutet bland annat som rösten till Baxter Stockman i Sun Studio ABs dubbade version av Teenage Mutant Ninja Turtles på vhs och DVD. Svensk dubbregissör Flykten från hönsgården. Han har även ställt upp som berättare i den brittiska serien Thomas & vännerna. Rolf/Reinar i Ed, Edd & Eddy. Dupontarna i Tintin. Scrappy Doo i Scooby Doo.

    Håkan var byggnadsingenjör när han av en ren tillfällighet drogs med i musikalvågen och gjorde teaterdebut i Köpenhamn där han på Falconercentret medverkade i Europapremiären på Jesus Christ Superstar och Hair år 1971. Han sjöng rollen Hannas i Malmö Operas uppsättning av JCS 2008.

    Han genomgick 1972-74 Teddy Rhodins musikalskola vilket förde honom till Nils Poppe på Fredriksdalsteatern där han spelade i Blåjackor 1974. Hos Poppe spelade han även under 1990-talet, Spanska flugan 1992 och Bröderna Östermans huskors 1993. Han har även jobbat några säsonger med Eva Rydberg. ""Husan också!"" 1995. ""Upp till Camping!"" 1996 m.m. 
    År 1976 medverkade han i Chicago på turné med Riksteatern. Han var under 20 år anställd vid Malmö stadsteater. År 1999 kom han till Östgötateatern där han medverkade i musikalerna Jekyll & Hyde och En kul grej hände på väg till Forum samt farsen "Habeas Corpus. 2000-2001 på Norrlandsoperan i barnoperan Tulipatanön.


    Håkan idag.


    Hittade ingen bild på honom som Persson.


    Stefan Ekman - Alfred Klopstock i Jul i Kapernaum

    Hans Stefan Ekman, föddes den 11 november 1944 i Stockholm. Han är son till Agneta Wrangel af Sauss och Hasse Ekman, sonson till Gösta Ekman, bror till Krister, Mikael och Gösta Ekman samt halvbror till Fam Ekman.

    Stefan Ekman anställdes 1966 vid Stockholms stadsteater där han gjort en mängd roller i flertalet produktioner och även verkat som regissör. Han har även medverkat i tv-serien Varuhuset och filmen De tre från Haparanda samt i två populära julkalendrar i Sveriges Television, Julpussar och stjärnsmällar (1986) och Jul i Kapernaum (1995). I den sistnämnda gjorde han huvudrollen som Klopstock.


    Stefan år 2005


    Dammråttesoppa recept

    Dammråttesoppa
    Dammråttorna med en jätteskedDammråttorna lagar nog världens äckligaste soppa, en riktig äckelpäckelsoppa. Fast det tycker de förstås inte själva, och de delar gärna med sig av receptet. Urrk! Den här soppan går inte att äta, tänk på det, och det är nog ingen hit att använda kökets bästa kastrull heller...

    Det här behöver du:
    - Vatten och pulver till 14 liter tapetklister.
    - 10 st. flirtkulor, ca 5 cm i diameter.
    - Tunn skumgummi, skuren i remsor, ca 2 nävar.
    - Sågspån, ca 1 liter.
    - Packspån, ca 1 liter.
    - Gummipulver, om man har tillgång till det.
    - Vattenbaserade färger - grön, gul, röd, brun, svart.
    - Brytfärg eller pigment, om man har tillgång till det.
    - Vatten att späda med.

    Börja med matbitarna. Flirtkulorna skall bli ärtor och skumgummit morotsbitar. Spånen kan föreställa sot, mjöl, gryn, eller bara ge konsistens i största allmänhet. Måla/dränk "matbitarna" i sina rättmätiga färger och låt dem torka (annars släpper färgen när de ligger i soppan). Blanda tapetklistret (förslagsvis i 7-literssatser - 14 liter klister är förfärligt tungt!). Ta ut ett par liter att bryta soppfärgen i. Det är lättare att hantera och lättare att rätta till nyanser. Slabba i brytfärger eller färger tills du får skönt grön färg som du är nöjd med - gör den stark. Häll upp din soppa i en av dina 20-literskastruller och pytsa ned färgblandningen lite i taget och veva runt tills du har en färg en dammråtta hade avundats (inte för stark, då syns inte "matbitarna"). Späd med vatten. Blanda i alla ingredienser lite i taget tills soppan ser smaskig ut. Serveras helst ljummen i kapsyl med brödsmula och pölvatten.

    Visste du att... ordet soppa från början betyder "brödbitar doppade i vätska"? Förresten är det nästan bara i Sverige som man äter nyponsoppa.


    Mariann Rudberg - Dammråttan Penelope i Dieselråttor och Sjömannsmöss


    Dammråttan Penelope spelas av Mariann Rudberg. Hon föddes år 1944 och är bosatt i Göteborg.
    Mariann gick ut Scenskolan i Göteborg 1972 och har arbetat på Göteborgs Stadsteater sedan 1979. Hon har bl a spelat succéföreställningen Shirley Valentine och medverkat i Ett Dockhem, Cheek to Cheek, Den europeiska kritcirkeln m fl. Under senare år har hon även varit med i uppsättningar på Boulevardteatern i Stockholm och Helsingborgs Stadsteater. På filmduken har hon kunnat ses i Lasse Hallströms En kille och en tjej. TV-serier hon medverkat i är bl a Sjätte dagen, Kommissarie Winter och Hem till byn. Förutom i Julkalendern är hon i höst/vinter aktuell i SVT Västs pågående inspelning av Albert Speer. Dessutom repeterar hon Köket på Göteborgs Stadsteater och är med i SVT Syds kommande komediserie Bank für alle som visas i SVT i början av nästa år.


    Marianne idag



    Marianne som ena dammråttan


    Guje Palm - Dammråttan Philadelphia i Dieselråtor och Sjömannsmöss

    Dammråttan Philadelphia spelas av Guje Palm. Hon föddes år 1946 och är bosatt utanför Göteborg. Efter utbildning på Scenskolan i Göteborg (nuv Teaterhögskolan) arbetade hon bl a på Riksteatern, Fria Proteatern och Borås Stadsteater. Sedan många år är hon emellertid anställd vid Göteborgs Stadsteater där hon bl a gjort huvudroller i föreställningar som Den goda människan från Sezuan, Christina Alexandra, Maria Stuart och Petra von Kants bittra tårar m fl. På senare år har Guje bl a setts i Hamlet, Den europeiska kritcirkeln, Kode och Tro, Hopp och Kärlek. I TV har hon bl a medverkat i Blank päls och starka tassar, Kommissarie Winter, aktuella klassikern Hem till byn med flera andra. Förutom i Julkalendern är hon i höst/vinter aktuell i SVT Västs pågående inspelning av Albert Speer. Dessutom medverkar hon i Carin Mannheimer kommande serie Solbacken Avd: E.
    Parallellt med sitt engagemang vid Göteborgs Stadsteater undervisar hon på Balettakademiens musikallinje.

    Dammråttorna Philadelphia och Penelope
    Guje som ena dammråttan.


    Ralph Carlsson - Fader Rafael i Dieselråttor och Sjömannsmöss

    Fader Rafael spelas av Ralph Carlsson. Han föddes år 1952 och är bosatt i Göteborg och Stockholm. Ralph är utbildad på Stockholms Scenskola och har under åren varit engagerad vid en rad olika teatrar. Bland annat har han medverkat i Fördämningen på Riksteatern, Vildanden på Dramaten, Kliniken på Noréns garage och Romeo och Julia i Sarajevo på Göteborgs Stadsteater. På bioduken har han bl a kunnat ses i filmerna Fucking Åmål, Hans och Hennes, Rika barn leka bäst, Den bästa sommaren och nu aktuella uppföljaren Bäst i Sverige. TV-tittarna har bl a sett honom i serierna Glappet, En dag i taget och Taurus. Förutom i Julkalendern är Ralph Carlsson denna höst/vinter även aktuell i SVT Västs pågående inspelning av Albert Speer. Dessutom medverkar han i komedin Revisorn på China Teatern i Stockholm. Nästa år får vi se honom i Carin Mannheimers nya serie Solbacken: Avd E.
     
                               Fader Rafael
    Ralph som Fader Rafael



    Andreas Haglund - Philémon


    Philémon spelas av Andreas Haglund. Han föddes 1988 och bosatt på landet utanför Skövde. Hans stora intressen är teater och data. 2000 spelade han Emil i uppsättningen Emil och förra året Birk i Ronja Rövardotter på Skövde Stadsteater, där han också haft mindre roller i Joseph och Sköna Helena. Det var genom hans teaterlärare som rollbesättarna fick nys om Andreas. Över femhundra pojkar hade då provfilmats men efter att ha träffat Andreas bestämde sig regissören direkt.


    Andreas som Philémon

    Hittade ingen bild på honom från i år.


    Johan Gry - Pappa till Ofelia och Philémon

    Johan Gry, föddes år 1962 i Helsingbor.Johan Gry är uppvuxen i Rävlanda.
     Han studerade vid Scenskolan i Göteborg och tog examen 1987. Han har varit anställd vid Göteborgs stadsteater sedan 1996. Han spelade huvudrollen som Erik Winter i TV-dramatiseringarna av Åke Edwardsons kriminalromaner.

    Han spelade rollen som Morgan Strid i ett par säsonger av tv-serien Hem till byn, i vilken även hans föräldrar Alf Nilsson och Ann-Christine Gry medverkade. Han medverkade redan som barn i samma serie, då som son till sina föräldrars karaktärer Harald och Elsie Eriksson.


    Johan i Dieselråttor


    Johan Idag


    Jul i Kapernaum 1995

    Serien var en fantasymusikal som utspelades i den lilla staden Kapernaum  som låg ovanför en begravd "stjärna" som många år tidigare hade fallit ner från skyn. Karaktärerna i Kapernaum har alla hemligheter och mystiken ligger i luften. Den tioåriga föräldralösa flickan Amanda bor ensam i ett ruckel nära Tittutgränd och umgås med de vuxna i staden. Hon är nöjd med det hon har men saknar sina föräldrar väldigt mycket. Hon har hittat ett hemligt ställe att vara ifred på, men vad hon inte vet är att den platsen har många i Kapernaum sökt efter i århundraden. I Kapernaum bor även Krampus (Per Sandber), en förvirrad man som knappt kan knäppa sin egen skjorta och som alltid skälls ut av sin schackspelande faster Innocentia. Vi ser även Stefan Ekman som Klopstock, stadens centralfigur som besitter många sägner om staden, varav vissa visar sig vara mer sanna än han själv tror. Sara Lindh ser vi som Rosa, den söta flickan i konditoriet som charmar Krampus och pyntar julfint i staden, dit vintern aldrig verkar vilja komma. Peter Harryson spelar den snåle pantbanksägaren Assar Skoog och Lena-Pia Bernhardsson ser vi som den ständigt lilaklädda Innocentia. Så småningom får staden också besök av en mystisk främling; den ridande pojken Viktor.


    Niklas Strömstedt - i Teskedsgumman


    Viste ni att år 1967 medverkade Niklas Strömstedt i julkalendern Teskedsgumman i ett avsnitt i rollen som Bengt?




    Mysteriet på Greveholm comeback år 2012

    Sydsvenska skrev ett repotage om att Mysteriet på Greveholm gör comeback år 2012.
    ”Mysteriet på Greveholm” från 1996 är en av de mest uppskattade julkalendrarna i tv. Nu tänker SVT i Malmö göra en uppföljare som ska bli tv-kalender nästa år.

    Malmö-tv har fått ansvaret för att göra 2012 års julkalender och Sydsvenskan kan avslöja att det blir en uppföljare till succén ”Mysteriet på Greveholm” som sändes för femton år sedan.

    – Den kommer att hänga ihop med den ursprungliga julkalendern, så mycket kan jag säga. Gillade man den första så kommer man att ha glädje av den andra också, säger projektledaren Dan Zethraeus vid SVT i Malmö.

    Precis som förra gången kommer han att skriva manuset tillsammans med Jesper Harrie och han ska även den här gången stå för regin.

    – Tonen kommer att bli densamma eftersom det är samma människor som står bakom serien. Exakt vad det ska handla om vet jag inte, jag ska börja på manuset nu, men självklart är det mycket som har hänt, det har ju gått femton år.

    Handlingen i ”Mysteriet på Greveholm” kretsade kring en tokig familj som flyttade in i ett slott som är hemsökt av spöken. Slottet som användes den gången var Hjularöds slott i Eslövs kommun och SVT hoppas kunna få använda samma slott den här gången. Men om det blir Pierre Lindstedt och Sven Ahlström som återinträder i sina gamla spökroller är ännu oklart, inga avtal är skrivna, säger Dan Zethraeus.

    ”Mysteriet på Greveholm” fick en del uppmärksamhet för sina specialeffekter, bland annat 3D-teknik, och Dan Zethraeus utlovar mer av den varan:

    – I Malmö finns många bolag som jobbar med specialeffekter och digitalt berättande och som har blivit väldigt duktiga på det. Så jag hoppas att vi kommer att få se mycket häftiga grejer.

    1996 års julkalender har utsetts till tv:s populäraste julkalender vid flera omröstningar och dvd-försäljningen har varit stor. På Facebook finns en grupp för ”Mysteriet på Greveholm” som har drygt 150 000 anhängare.

    – Det är väl de som såg den när de var små och som fortfarande gillar den. Jag har hört talas om tjugoåringar som samlas i grupp på lördagskvällar och ser alla avsnitten som en nostalgigrej, berättar Dan Zethraeus.

    Inspelningarna av uppföljaren till ”Mysteriet på Greveholm” sker nästa vår


    Recept på pappa Rudolfs skidvalla


    Harriet Andersson - Morfars syster Karin i Kaspar i Nudådalen

    Harriet Andersson debuterade som skådespelerska 1949 efter att ha gått på Calle Flygare Teaterskola och som elev på¨Oscarsteatern i Stockholm, och även spelat i revyer i sin ungdom, och har därefter gjort mer än hundra roller. Hon är starkt förknippad med Ingmar Bergmans filmer, och levde med honom under ett par år. När de träffades var han dock gift, och hon var förlovad med skådespelaren Per Oscarsson. 1953-1956 gjorde hon ett flertal roller på Malmö Stadsteater, flera i Bergmans regi, och 1969-1992 var hon verksam vid Dramaten. Andersson var senare tillsammans med Jörn Donner under flera år.

    Andersson slog igenom stort som Monika i Bergmans Sommaren med Monika 1953. Hon har även arbetat med regissörer som Mai Zetterling, Stig Björkman, Jörn Donner, Lars von Trier, samt några utländska filmer. På teatern väckte hon stor uppmärksamhet bl a som Hedvig i Vildanden i Malmö 1954 och i titelrollen i Anne Franks dagbok på Intiman i Stockholm.

    Hon är en flerfaldigt prisbelönt skådespelerska. Hon fick Skådespelarpriset vid Venedigs filmfestival för rollen i Donners Att älska 1964, Chaplinpriset 1964 och 1972/ 73 en Guldbagge för sin roll i Viskningar och rop dödsscenen där blev även motiv på frimärke. Hon har även tilldelats den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibut(1992). Andersson mottog också en hedersguldbagge under galan 2009. I intervjuboken Tre dagar med Bergman (1992) benämner Bergman henne som en av världens bästa skådespelerskor med en unik relation till filmkameran.


    Harriet år 2007


    Ungefär såhär såg Harriet ut i julkalendern


    Lena Nilsson - Lisas mamma i Kaspar i Nudådalen

    Lena Nilsson, föddes till namnet Ruth Lena Nilsson den 4 januari 1962.

    Nilsson studerade vid Teaterhögskolan i Göteborg. Efter studierna har hon stått mycket på scen, mest Dramaten men även Plaza och Galeasen, samtliga dessa belägna i Stockholm. På Dramaten medverkade hon i föreställningar som Albees Zoo stories, Söderbergs Gertrud, Albees Tre långa kvinnor och Millers En handelsresandes död. 2001 regisserade hon den egna pjäsen Lotta för Konsthögskolan på Kilenscenen vid Kulturhuset i Stockholm.


    Lena när hon var lite yngre


    Lena-Pia Bernhardsson - Häxan Mara i Trolltider

    Lena-Pia Brita Maria Bernhardsson, föddes den 8 juni 1945 i Jönköping.

    Bernhardsson började att studera vid Skara skolscen 1962-1963. Därefter följde diverse engagemang på olika scener bl.a. Veckans Revy med Sten-Åke Cederhök på Liseberg. 1968-1971 genomgick hon Statens Scenskola i Stockholm och har sedan dess arbetat på de flesta större scener i Sverige bl.a. Riksteatern, Norrbottensteatern, Borås Stadsteater, Västmanlands länsteater och Stockholms Stadsteater. Hon har även arbetat på privatteatrar som Maximteatern, Cirkus och Chinateatern. Under fem säsonger arbetade hon med Västanå teater i Värmland där hon bl.a. gestaltade Majorskan i Gösta Berlings saga och Madame Flod i Hemsöborna.

    Hon har medverkat i bortåt 70 film- och TV-produktioner, bland annat Den enfaldige mördaren (1982), Pelle Erövraren (1987), S.O.S. – En segelsällskapsresa (1988) och Vingar av glas (2000). Många minns henne som den elaka häxan Mara i den klassiska julkalendern Trolltider (1979). Hon spelade servitrisen Selma i Hedebyborna 1978-1982 och var den snipiga fru Håkansson i Goda grannar (1987). På senare år har hon setts i TV-produktioner som Hey Baberiba, Lite som du och Kommissionen.


    Lena - Pia idag

    Som häxan Mara


    Sten-Åke Cederhök - Albert och Herberts jul

    Sten-Åke Cederhök, födes den 30 januari 1913 i nuvarande Gislaveds kommun. Han dog den 14 januari 1990 i Göteborg.  Han var en svensk revyartist, komiker och skådespelare.

    I sju år arbetade han på SKF:s metallsliperi innan han så småningom hamnade som assistent, senare inspektör på Arbetsförmedlingen, där han arbetade fram till 1970. Samtidigt skrev och spelade han i otaliga revyer. Under 1940-talet drev han Hagateatern vid Järntorget i Göteborg och blev en välkänd nöjesprofil i staden.

    1958 övertog han Veckans Revy på Liseberg, som han drev i 25 år. Cederhöks stora folkliga genombrott kom med televisionen. Han var med redan 1963 i en lördagsserie från Liseberg, han spelade målare i Blå gatan 1966, men han blev Sten-Åke med hela svenska folket genom TV-serien Jubel i busken 1968. Därefter följde Låt hjärtat va me som också blev en stor tittarsuccé. Han spelade revy hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern 1971, berättade vitsar i veckopressen, spelade polis i två filmer om Anderssonskans Kalle, medverkade i TV-serierna Ett köpmanshus i skärgården och Skärgårdsflirt.

    1974 kom nästa stora TV-succé, den långlivade serien Albert och Herbert, där han och Tomas von Brömssen spelade far och son, vilka var skrothandlare i Göteborgsstadsdelen Haga. Albert och Herbert dök även upp på teaterscenen och var huvudpersoner i SVT:s adventskalender 1982. En annan milstolpe i karriären var rollen som indianhövdingen Sitting Bull i musikalen Annie get your gun på Scandinavium i Göteborg 1974. Han turnerade med folklustspelet Baldevins Bröllop 1979, en pjäs som han även spelade på Lisebergsteatern 1988.

     

    En staty av Sten - Åke på Liseberg

    Sten - Åke i julkalendern





    Jag har blivigt nominerad!



    http://jojjjjohs.se/ har nominerat mig till Julaward! :D Gissa om jag vart glad!!! :D

    1. Varför började du blogga?
    För att jag vill testa, alla andra bloggade ju och jag tyckte det verkade kul ;P

    2. Vilka bloggar följer du?
    En massa olika. Bland annat Keela.se, Adaras.se, Emelies Christmas, Julbloggen och Astrid Lindgren stjärnor.

    3. Favoritfärger?
    Röd, lila, svart och vit.

    4. Favortifilm?
    Oj.. Tusenbröder! och Håkan Bråkan, såklart ^^

    5. Vilka länder drömmer du om att besöka?
    Grekland och England!
    ~~~
    Dessa två bloggar nominerar jag:

    1. Julkalendrar
    Din blogg är ny för iår och jag är glad att du starta den, och att jag hittade den. Din blogg handlar om en av dom sakerna jag värdesätter mest med julen, nämligen julkalendrar!

    Gunnel Lindblom - Isabelle i Kasapr i Nudådalen

    Gunnel Märtha Ingegerd Lindblom, föddes den 18 december 1931 i Johanneberg i Göteborg. Hon är en svensk skådespelerska och regissör. Hon är dotter till Erik Lindblom och Beda-Maria Lindblom.

    Efter teaterutbildning 1950–52 vid Göteborgs Stadsteater debuterade Lindblom i Gustaf Molanders Kärlek (1952). Hon fick därefter ett erbjudande av Ingmar Bergman att få en roll i Goethes Faust vid Malmö stadsteater. Det blev inledningen till ett samarbete, som omfattade inte mindre än sex filmer och två tv-pjäser, förutom ett antal teaterproduktioner och radioteater på Sveriges Radio. Gunnel Lindblom spelade i Det sjunde insegle (1957) den namnlösa flickan som slår följe med riddare Block och hans väpnare. Hon tilldelades O'Neill-stipendiet 1989 och 2002 den svenska Guldbaggen för sin samlade verksamhet som skådespelare.


    Mikael Riesebeck - Greger i Kaspar i nudådalen

    Mikael Riesebeck, föddes den 15 april 1976.  Riesebeck är född i Grimsås i Sjuhäradsbygden i södra Västergötland. Han är utbildad illustratör. Att han blev skådespelare var mer av en tillfällighet då en kompis skulle medverka i en kortfilm och erbjöd honom att medverka. Sen tog intresset för skådespelandet över och det konstnärliga blev en hobby, men han jobbar även med animation och specialeffekter.

    Mikael slog igenom med barnprogrammet Kosmos och Kattis där han gjorde en rolig rymdvarelse med grön kostym och kastrull på huvudet i 384 avsnitt för TV4. Innan dess hade han medverkat i TV-dramat Glappet och spelat skinhead i Hammarkullen. Vintern 2001 medverkade Mikael i SVT:s julkalender Kaspar i Nudådalen där han blev känd som affärsbiträdet Greger. För barnpubliken är han också känd som Pipen i barnprogrammet Jonson och Pipen, där han också är ansvarig för specialeffekterna. Han var också med i Hem till Midgård, där han spelade munken Peter Nicolaus. Han har spelat fars med Stefan & Krister på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Han gjorde även en av huvudrollerna i publiksuccén Stulen kärlek med bl.a. Laila Westersund och Ulf Dohlsten på Lisebergsteatern i Göteborg. Han har också gjort ett par sketcher i HippHipp och medverkat i produktionerna av "Sagan om...".


    Mikael idag.




    Thomas Hedengran - Pappan i Julens hjältar

    Ulf Thomas Hedengran, föddes den 11 februari 1965 i Nilsvallen.

    Hedengran har gjort sig känd genom TV-serier och filmer som bland annat Jägarna, Tsatsiki - vänner för alltid, Anna Holt, Aspiranterna och julkalendern Julens hjältar. På scen har han ofta samarbetat med Ulf Larsson bl.a. i Söderkåkar på Tantolundens friluftsteater och militärfarsen Kärlek är bästa försvar på Armémuseum i Stockholm.

    Han medverkade i musikalen Lorden från gränden på Intiman och spelade 265 föreställningar av revyn Alla ska bada med Galenskaparna och After Shave, en roll han fick sedan en av gruppens medlemmar, Peter Rangmar, oväntat avled strax före premiären. Han har även medverkat i mindre roller i ett par andra av gruppens film- och TV-produktioner så som Åke från Åstol och Den enskilde medborgaren. Han spelade även farsen Stulen kärlek på Lisebergsteatern i Göteborg, senare på Intiman i Stockholm och slutligen på turné i södra Sverige.


    Thomas idag


    Halvar Björk - Vaktis i Julens hjältar

    Erik Halvar Bertil Björk, föddes den 22 september 1928 i Borgvattnet, Jämtland. Han dog 12 november 2000 i Huddinge.

    Björk ville som ung utbilda sig till präst men ändrade sig och arbetade bl a som skogsarbetare, flottare och hovmästare. Han var medlem i en lokal teaterförening i Borgvattnet där han fick huvudrollen i ett bygdespel, Västvattentjuven, skriven av prästen Erik Lindgren, och efter detta kom han att helt satsa på skådespelarkarriären och studerade bl a vid Calle Flygare Teaterskola i Stockholm innan han fick engagemang vid Svenska Teatern i Vasa i Finland åren 1954-59. Han ingick sedan i ensemblen vid TV-teatern i Sveriges Television från 1960 och kom till den blivande fasta hemmascenen, Malmö stadsteater, 1962-1988 och gjorde där ett sjuttiotal både dramatiska och komiska roller. Efter pensioneringen från Malmö spelade han bl a på Stockholms Stadsteater.

    Han medverkade också i ett stort antal långfilmer såsom Ingmar Bergmans Höstsonaten, Söndagsbarn, Jan Troells Utvandrarna och Nybyggarna, Beppe Wolgers Dunderklumpen, Yngve Gamlins prisbelönta Jakten m.m. Han belönades 1966 med Kvällspostens Thaliapris och 1968 med en Guldbagge som Bästa skådespelare för sin roll i Badarna.


    Anna Norberg - Frida i Pelle svanslös

    Anna Norberg, föddes år 1965 och uppväxt på Alnön utanför Sundsvall. Hon är en svensk skådespelare, musikalartist, teater- och nöjesproducent.

    Anna har stått på scen sedan 1989 och har medverkat på Intiman, Berns, Chinateatern och Vasateatern i Stockholm, på Folkan i Borås och på Skånska Teatern.

    I TV-sammanhang har Anna setts i bland annat Snoken, Anna Holt och Zonen samt i adventskalendrarna Pelle Svanslös där hon spelade katten Frida och i Julens hjältar där hon spelade fmiljens mamma och på film i bland annat Hälsoresan, Dancer in the Dark och Stjärnsystrar.

    2007 blev Anna nominerad till bästa kvinnliga huvudroll i talpjäs för Guldmasken i "Hotell Liggaren".



    Anna idag

    Hittade ingen bild på henne om Frida


    Angela Kovács - Jack's mamma i När karusellerna sover

    Angela Anna Margareta Kovács, föddes den 23 maj 1964 i Uppsala, är en
     svensk skådespelare med ungersk pappa och svensk mamma.

    Kovács studerade vid Teaterhögskolan i Göteborg åren 1987-90. Efter studierna
     har hon varit engagerad vid Göteborgs Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater
    samt Kungliga Dramatiska Teatern. Hon har även läst in talböcker.
     Kovács är mest känd för sin roll som Irene Huss i den filmserien.
     Hon filmdebuterade 2001 i Daniel Linds Hans och hennes. 2005-07 spelade hon
     kommissarie Wallanders kollega Ann-Britt Höglund.


    Angelica idag


    Kim Lantz - Stigge i När karusellerna sover

    Kim Lantz, föddes den 1948 i Örebro.

    Kim Lantz är sedan 1975 anställd vid Folkteatern i Göteborg där han debuterade
     i Död mans hand. Han har gjort ett stort antal roller vid Folkteatern
     bl.a. universitetsläraren Frank i Willy Russels komedi Timmarna med Rita
     och som Sören Kröyer i Den yttersta natten. Han är också välkänd som
    bilmekanikern Robert i TV-serien Hem till byn. Han har också medverkat i tv-serien
     Rena Rama Rolf. Han är konstnärlig ledare för Unga FolkTeatern.
     Kim har också översatt flera pjäser bl.a. Sockersyndromet,
     Gitarristerna och Demokrat. Han har skrivit sångtexter till gruppen Text & Musik.




    Kim idag.


    Lars Väringer - Spegelmannen Knut

    Lars Väringer, föddes den 20 augusti 1951 i Nyköping.

    Väringer studerade vid Statens scenskola i Malmö. Han har varit engagerad
     vid Dramaten, Helsingborgs stadsteater, Studioteatern, Göteborgs stadsteater och
    Backa Teater. Han har gjort ett femtiotal roller på TV och film
    , bl.a. i Det nya landet och Sunes Sommar.


    Birgitta Andersson - Teskedsgumman

    Ulla Birgitta Helena Andersson Bye, föddes den 20 april 1933 i Mariestad.

    I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides
    med gymnasiestudierna.

    Efter några småroller på 1950-talet på film och på Stockholms
    privatteatrar samt gästspel på Borås Kretsteater (senare Stadsteater) i
    rollen som Billie Dawn i Född igår slog Birgitta Andersson igenom som komisk
    aktris i revyer.

    Hon har medverkat i över 50 långfilmer i mestadels komiska roller, bland annat som
     älvan Luft-Hanna i Äppelkriget, mamman i Ägget är löst och som Doris i filmerna
     om Jönssonligan.


    Teskedsgumman


    Birigtta idag


    Josephine Alhanko - Smultron Agnes

    Josephine Alhanko, föddes den 24 april 1981 i Stockholm. Hon är en svensk skådespelare som år 2006 blev Fröken Sverige.

    Hon tog privatlektioner för skådespelaren Anita Wall, för att sedan studera vid Teaterhögskolan i Stockholm varifrån hon utexamineras 2006.

    Hon utsågs till Fröken Sverige 2006 och kvalificerade sig till topp 20 i Miss Universum. Den 21 april, 2007 krönte hon den nya Fröken Sverige Isabel Lestapier Winqvist.


    Josephine i julkalendern


    Josephine idag


    Eric Ericsson - Trassel med trunken

    Eric Ericson föddes den 21 november 1974 i Sollentuna.

    Han debuterade som en av ungdomarna i serien Storstad (1990-1991), i en av de bärande tonårsrollerna som en förhållandevis timid och blyg yngling med vissa relationsproblem med sin ensamstående far. Efter utbildning vid Högskolan för teater i Göteborg 1995-1998 fick han ännu en TV-roll i långserien Sjätte dagen (1999-2000). Med sin tredje TV-roll i julkalendern i Dieselråttor och sjömansmöss (2002) gjorde han ytterligare ett porträtt av en ung, osäker manlig karaktär på jakt efter kunskap och insikt, nu som skeppsråttan Trassel me´ trunken. Med sin lite rena och oskuldsfulla utstrålning gjorde han där en klassisk bildningsromanfigur om tonårigt sökande efter identitet och erfarenhet med allt vad det innebär av rådvillhet. En fjärde TV-serieroll som undersökande journalist på jakt efter en övernaturlig gåta i De drabbade (2003) återknyter i mycket till hans rollgestalt i Sjätte dagen. Sammantaget placerar hans stora TV-roller honom i en speciell nisch av karaktärer vilka kan betecknas som vardagsfigurer som hemsöks av tidens ondska. Vid sidan av TV-arbetet har han spelat vid Helsingborgs stadsteater 1997 och 1999, Folkteatern i Göteborg 1999 samt därefter vid Angereds teater 2000-2001.


    Eric som Trassel.


    Eric idag


    Rebecka Liljeberg - Sofie i Sunes jul

    Rebecka Månstråle Liljeberg, föddes den 13 maj 1981 i Nykvarn i Stockholms län.

    Rebecka Liljeberg, som är halvt svensk och halvt finsk, flyttade runt mycket under sin uppväxt och gick i flera skolor. En tid bodde hon i Nynäshamn där hon var aktiv i Nynäshamns Ungdoms Teater under åren 1993–1997. Men redan 1991 gjorde hon sin skådespelardebut som Sophie i SVT:s julkalender Sunes jul. Hon har efter teateråren medverkat i ett flertal filmer, men blev utan tvekan mest känd för sin roll som Agnes i långfilmen Fucking Åmål från 1998, som gav henne och medspelaren Alexandra Dahlström en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

    Liljeberg besitter stora datorkunskaper och arbetade ett tag på ett datorföretag. Hon skrev även lite för dagstidningen Svenska Dagbladet.

    Rebecka Liljeberg lämnade skådespelarkarriären och 2003–2009 studerade hon till läkare vid Karolinska Institutet i Stockholm.


    Rebecka i Sunes jul


    Rebecka idag


    Nina Almlöf - Anna i Sunes jul

    Nina Almlöf, föddes först till Anette Nina Lundholm 26 april 1977 i Upplands Väsby kommun. Hon är en svensk skådespelare som medverkade i Sunes jul (1991) och Sunes sommar (1993), där hon spelade Sunes storasyster Anna. 2005 spelade hon sjuksköterska i Wallander – Mastermind. Almlöf arbetar även som sjuksköterska i verkliga livet.


    Nina idag.


    3-4

    Jag hade tänkt att börja skriva bara 3-4 inlägg om dagen för annars så finns det ju inget att skriva om tillslut ;)


    Anders Johansson - Lage i Skägget i brevlådan

    Anders Johansson växte upp i Vidingsjö i Linköping där han under skolåren spelade elbas i punkbandet Snoddas tillsammans med Lars Winnerbäck, Staffan Palmberg och Tomas Öhman. Johansson var också aktiv i bland annat Wermlands nations spexensemble, Lunds nya Studentteater och Radio AF. Från det sistnämnda engagemanget gick han vidare och blev programledare i P3-programmen Så funkar det och Wallraff.  Han har även medverkat i karnevalsfilmen Vaktmästaren och professorn (2002), tv-programmet Tredje makten, Anders och Måns i SVT2 och 100 höjdare i Kanal 5.

    Under 2007 var Johansson tillsammans med Patrik Ehrnst programledare för humorprogrammet Starkt material i P3. Den 18 januari 2008 var han programledare för P3 Guld. Under våren 2008 sändes barnprogrammet "Fiska med Anders" i SVT1, där Anders Johansson och 12-åriga Agnes Alriksson reste runt i södra Sverige på jakt efter bland annat hummer, ål, gädda och öring. Under hösten 2008 var han dubbelt aktuell i SVT, dels som Lage i julkalendern Skägget i brevlådan och dels som programledare för Djursjukhuset. Under 2010 är Johansson aktuell i SVT-serien Succéduon med Anders och Måns, tillsammans med just Måns Nilsson.

    I sin gamla hemstad Linköping har Anders Johansson hedrats genom att få sitt namn på en av stadsbussarna. Den 12 mars 2006 blev han utsedd till veckans idol av Göteborgs-Posten.


    Anders i julkalendern.


    Anders idag


    Måns Nilsson - Klas i Skägget i brevlådan

    Måns Robin Stefan Nilsson, föddes den 16 september 1977. Han är en svensk komiker och skådespelare. Han är uppväxt på landet utanför Lund.

    Måns startade  tillsammans med Johansson radioprogrammet Så funkar det, som blev en succé. Efter radioprogrammet började TV-serien Anders och Måns i SVT, med liknande tema, som sändes under två säsonger. Nilsson har även medverkat i Tredje makten, varit ersättare i Time out och han har varit gäst i 100 höjdare på kanal 5.

     . Nilsson blev åter aktuell i TV-rutan i mitten av oktober 2006 då SVT:s Fråga Anders och Måns hade premiär. 2007 regisserade han humorserien Centralskolan för SVT. 2008 medverkade Måns Nilsson i SVT:s julkalender, Skägget i brevlådan, som han har skrivit tillsammans med Kalle Lind. I januari 2010 började TV-serien Succéduon med Anders och Måns sändas i SVT. Måns Nilsson och Valle Westesson står för manus och medverkan i det återkommande inslaget Johnny och fisken i humorshowen Gabba Gabba som sänds i Barnkanalen under våren 2010.


    Måns i julkalendern.


    Robin Stegmar - Bobos pappa i en decemberdröm

    Robin Stegmar, föddes den 8 november 1974.

    Stegmar har medverkat i ett stort antal tv-serier, filmer och teaterföreställningar.  Han tog examen från Teaterhögskolan i Göteborg 2003. Han har uppmärksammats för sin medverkan 2001-2003 i en serie TV-reklamfilmer för ICA.  Han har medverkat i Allt eller inget, Albert Speer, Fångarnas dilemma, Leva loppan, Stitching, Kharmen och I rosens namn under sin tid på Göteborgs stadsteater. Under 2007 spelade han enmanspjäsen Produkten på Dramaten och göteborgstadsteater, som blev en stor framgång och som även spelades in för radioteater och TV.

    Sommaren 2009 spelade han huvudrollen i "Kuta och kör" i Mariebergskogen i Karlstad. Hösten 2009 spelade han "Ett makalöst bröllop" i bl.a. Göteborg. Sommaren 2010 spelar han "Zpanska flugan" med bl.a. Robert Gustafsson och Suzanne Reuter. 2010 var han med i teatern "vilken högoddsare", då han spelade maken Jesper. 2011 spelar han "Zpanska flugan" på China teatern i Stockholm.



    Frida Begesen - Mary-Marlene i En Decemberdröm

    Frida Linda Teolina Bergesen föddes den 14 januari år 1993.  Hon utöver rollen som Mary-Marlene i 2005 års julkalender En decemberdröm och hon har även medverkat i TV-serien Orka! Orka!.


    Frida i julkalendern


    Frida idag


    Henrik Ståhl - Stålhenrik

    Henrik Ståhl, föddes den 31 juli 1975. Han är en svensk skådespelare  och författare. Hans debutbok heter Livskartan och gavs ut av Libris Media AB 2003. Han gick Teaterhögskolan i Göteborg 1995–1999.

    Ståhl har varit medverkande och medskapare i många av SVT:s barnprogram bland annat Pomos Piano och Supersnälla Silversara och Stålhenrik' och har även turnerat i hela Sverige med egenskrivna enmansföreställningen Henrik – en tönt som handlar om mobbning. I januari 2010 spelade han föreställning nummer 370 av denna populära monolog. Andra teveproduktioner han varit med i är Bella bland kryddor och kriminella, Tevehuset, Salve, och 2009 års Julkalender i SVT kallad Superhjältejul.


    Henrik idag.


    Hnerik som Stålhenrik


    Sara Edwardson - supersnällasilversara

    Sara Kristina Edwardsson, föddes den 24 juni 1971 i Uppsala. Hon är en svensk skådespelare, programledare och sångerska. Edwardsson är bland annat programledare i Bolibompa. Hon har medverkat i barnprogrammen Supersnällasilversara och Stålhenrik och 2009 års julkalender Superhjältejul som Supersnällasilversara, Supersurasunksara och Stuntstina, samt lett programmet Världens största kör. På scen har Edwardsson bland annat spelat huvudrollen Hedvig i uppsättningen av Från A till Ö. Från hösten 2008 sågs hon återigen som programledare i Bolibompa.

    Edwardsson har också varit sångerska i gruppen Le Fox som 2001 släppte skivan P-e-o-p-l-e-g-e-t-h-a-p-p-y.


    Sara i julkalenern


    Sara idag


    Bengt Andersson - Bengt i Staffan och Bengt

    Bengt Andersson föddes den 18 oktober 1922 i Umeå, och han dog den 12 december 2007 i Umeå. Han var en svensk skådespelare, TV-underhållare och lokförare.

    Bengt Andersson fick sitt genombrott på Sveriges Radio i Umeå med radioprogrammet John Skejk Show, där han blandade klassiska jazzstandards med egna kåserier om livet i den fiktiva orten Halsbränna.

    På Sveriges Radio träffade Bengt så småningom Staffan Ling och tillsammans kom de att skapa ett av sjuttio- och åttiotalets mest populära barnprogram – Sant och sånt.

    Med framgångarna blev "Staffan å Bengt" ett begrepp och parets succé med Sant och sånt fick en rad uppföljare, däribland Julkul med Staffan och Bengt och julkalendrarna Julstrul med Staffan och Bengt (1984) och Liv i luckan (1988).

    Sällskapsresan 2 - Snowroller blev en av höjdpunkterna i Bengts karriär, då han som den norrländske sparktillverkaren Brännström förförde den svenska biopubliken med vargtass, dvs. hemkört och lingondricka.

    Parallellt med sin mediakarriär fortsatte Bengt att arbeta som lokförare fram till sin pension. Hans sista framträdande i teve blev ett gästspel tillsammans med Staffan i ett av TV4:s matlagningsprogram. Bengt Andersson avled stilla den 12 december 2007, 85 år gammal.


    Bengt i julkalendern

    Hittade ingen nyare ild på honom.


    Staffan Ling - Staffan i Staffan och Bengt

    Staffan Ling, föddes den 8 november 1944 i Östersund i Jämtland. Han är en svensk skådespelare och programledare i TV och han är bosatt i Umeå.

    Ling har bland annat varit programledare för frågesporten Femettan i SVT, och satir- och humorprogrammet Parlamentet i TV4. Tillsammans med Bengt Andersson medverkade han i barnprogrammet Sant och sånt. Duon "Staffan och Bengt" blev till ett begrepp och återkom i Jullovsmorgon Julkul med Staffan & Bengt och 1984 och 1988 års julkalendrar; Julstrul med Staffan och Bengt respektive Liv i luckan - den sistnämnda en uppföljare till Skrivklådan där Staffan och Bengt tillsammans med bland andra Sissela Kyle och Bert-Åke Varg dramatiserade historier som skrivits av barn.

    Staffan och Bengt spelade även den norrländska snösparkförsäljareduon Brännström och Hedlund i filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller, där de gjorde begreppet "vargtass" bekant för en större publik. Staffan Ling har även varit programledare för TV4:s program Ring Ling tillsammans med Rebecca de Ruvo, Stadskampen och Parlamentet. Staffan Ling deltog även som spårhund i TV4:s underhållningsprogram På Rymmen år 1998.


    Staffan idag.


    Staffan och Bengt


    Matilda Ragnersatm - Anna i Håkan bråkan

    Matilda Ragnerstam, föddes den 26 april 1987. Hon är dotter till skådespelarna Göran Ragnerstam och Carina Boberg.
     Hon har varit med i Sandor /slash/ Ida (2005), Lokalreportern (2004) och Överallt & ingenstans (2003).

    Hittade ingen bättre bild på henne som Anna.

    Matilda i Sandor/Ida.

    Httade ingen bild på henne idag.

    Sten Elfström - Dr.Malte i Håkan Bråkan

    Sten Gustav Axelsson Elfström, föddes den 18 augusti 1942 i Solna kommun i Stockholms län. Han har utbildning från Göteborgs scenskola.
     För tv-publiken är han känd för sin roll som pappan i ungdomsserien Ebba & Didrik, samt rollen som polis med tvivelaktiga metoder i serien Kenny Starfighter.


    Sten idag


    Tintin Anderzon - Håkan bråkans mamma

    Anna Tintin Catharina Anderzon, föddes den 29 april 1964. Hon är en svensk skådespelare och är dotter till skådespelaren Kim Anderzon.

    Anderzon medverkade i Måns Herngrens och Hannes Holms tidiga TV-produktioner, såsom TV-serierna Förspelet och S*M*A*S*H.


    Tintin Idag


    Per Svensson - Håkan Bråkans pappa

    Per Svensson föddes den 19 juni 1965 i Karlshamn.

    Per Svensson studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm år 1991-1994. Svensson tillhör Dramatens fasta ensemble.

    Beslutet att ägna sig åt skådespeleri kom ganska sent i samband med värnplikten och efter förberedande studier vid Kulturama och Skara Skolscen utbildade han sig 1991-1994 vid Teaterhögskolan i Stockholm. Vid sidan av detta har han även arbetat som scenarbetare och statist på Dramaten.
    Med sin milda och stillsamt vänliga framtoning har han företrädesvis uppträtt i mer komiska roller, som i situations- och relationskomediserien Två som oss (1999), ihärdigt pratande taxichaufför i Gossip (2000)
    2003 fick han kanske sitt riktigt stora komiska genombrott i tv som den fumlige pappan i adventskalendern Håkan Bråkan. Han har även haft lite mer allvarligt färgade roller som den autistiske pojkens far i Beck - Pojken i glaskulan (2002) eller som en av dataprogramerarna som säger upp sig i vrede i Suxxess (2002). På Dramaten har han haft viktigare roller i teaterversionen av Festen och han har som en av sina personliga favoriter den dumkomiske Andreas Blek av Nosen i Shakespeares Trettondagsafton som han spelade där 2002. Han skall inte förväxlas med den äldre skådespelaren Per Svensson (f.1956).


    Per som pappa Rudolf


    Axel Skogberg - Håkan Bråkan

    Axel Skogberg, föddes den 23 maj 1994. Han hade huvudrollen i Sveriges Televisions Julkalender 2003 som Håkan Bråkan. Julkalendern följdes året efter upp av en biofilm, Håkan Bråkan & Josef. Dessutom har han spelat en liten roll i dokumentärfilmen I skuggan av våldet Med Bisse Unger år 2004. 2006 gjorde han karaktären Vanheden i Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen. Han går nu på Södra Latins gymnasium i Stockholm.


    Axel som Håkan


    Jag bloggar på som vanligt!!

    Eller så bloggar jag på som vanligt :)

    Bloggfri dag

    Jag tar en bloggfri dag i morgon och återvänder på mådag igen.


    Lena-Pia Bernhardsson - Maja gräddnos mamma i Pelle svanslös

    Lena-Pia Brita Maria Bernhardsson, föddes den 8 juni 1945 i Jönköping.

    Bernhardsson började att studera vid Skara skolscen 1962-1963. Därefter följde diverse engagemang på olika scener bl.a. Veckans Revy med Sten-Åke Cederhök på Liseberg. 1968-1971 genomgick hon Statens Scenskola i Stockholm och har sedan dess arbetat på de flesta större scener i Sverige bl.a. Riksteatern, Norrbottensteatern, Borås Stadsteater, Västmanlands länsteater och Stockholms Stadsteater. Hon har även arbetat på privatteatrar som Maximteatern, Cirkus och Chinateatern. Under fem säsonger arbetade hon med Västanå teater i Värmland där hon bl.a. gestaltade Majorskan i Gösta Berlings saga och Madame Flod i Hemsöborna.

    Hon har medverkat i bortåt 70 film- och TV-produktioner, bland annat Den enfaldige mördaren (1982), Pelle Erövraren (1987), S.O.S. – En segelsällskapsresa (1988) och Vingar av glas (2000). Många minns henne som den elaka häxan Mara i den klassiska julkalendern Trolltider (1979). Hon spelade servitrisen Selma i Hedebyborna 1978-1982 och var den snipiga fru Håkansson i Goda grannar (1987). På senare år har hon setts i TV-produktioner som Hey Baberiba, Lite som du och Kommissionen.


    Lena-Pia i Trolltider


    Lena-Pia idag.

    Jag hittade ingen bild på henne som Maja mamma.


    Jonas Uddemyr - Murre från Skogstibble i Pelle svanslös

    Jonas Uddenmyr föddes den 31 augusti 1947 i Töreboda.

    Efter skådespelarutbildning hos Bernhard Krook och ABF:s teaterskola i slutet av 1960-talet engagerades Uddenmyr vid Pistolteatern (76-86) och Boulevardteatern där han bland annat medverkade i Onkel Vanja 1993.

    Sina många lyckade teaterroller till trots är han förmodligen mest känd för sin roll som Allan Redo i barnprogrammet med samma namn.


    Jonas idag.


    Peter Harrysson - Hunden Petterson i Pelle svanslös

    Thomas Peter Kaj Harryson, född 25 juni 1948 i Norrköping. han är en svensk skådespelare, röstskådespelare, programledare och sångare. Han är son till skådespelaren John Harryson. Peter har varit gift med Desiree Lerider, född 1948. De har två barn tillsammans, Emma och Jarl. Harryson började spela teater i de yngre tonåren. När han var sexton år gammal fick han anställning vid Göteborgs stadsteater som scenarbetare. Han kom in på Dramatens elevskola 1967 och efter tre års studier fick han fast anställning på Dramaten. 1974 valde han att lämna nationalscenen och bli frilans.



    Tomas Norström - Plismästaren i LassaMaja

    Tomas Norström, föddes den 23 maj 1956 i Södertälje, Stockholms län. Han är en svensk skådespelare och för vissa kanske mest känd som den yngste av bröderna Marklund i filmen Pistvakt, men han har även gjort många roller såväl på scen som film. Han har även läst in ljudböcker, bland annat J.R.R. Tolkiens verk.

    Norström utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1981, där han varit klasskamrat med bland andra Jessica Zandén, Maria Johansson, Sissela Kyle och Peter Stormare.

    Tomas Norström har även regisserat filmen Gunnel med Henrik Gyllenskiöld 2008


    Tomas som polis med Lasse och Maja


    Bangt Krantz - Borgmästaren i tjuvarnas jul

    Bengt Krantz, föddes den 29 juni 1952. Han är en svensk operasångare, basbaryton,skådespelare och talboksinläsare.

    Krantz har gjort ett 90-tal roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan, Värmlandsoperan och Malmö Opera och Musikteater. Krantz är utbildad vid Operastudio 67 och Statens Musikdramatiska skola, sedermera Operahögskolan i Stockholm. Sedan 2005 är han ordförande för Jussi Björling-sällskapet. Bengt Krantz har medverkat i reklamfilmer för bland annat Philips produkter, Lithells korv, Ekströms krämer och Smör.

    Sedan säsongen 2007/2008 är Krantz fast anställd solist vid Malmö Opera och Musikteater.


    Bengt idag.




    Claes Månsson - Barnhemsföreståndaren i tjuvarnas jul

    Claes Månsson, föddes den 5 februari 1950. Han är en svensk skådespelare, känd från bl.a, Lorrygänget.

    Månsson är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1981-1984 och har sedan 1985 tillhört Dramatens ensemble. På Dramaten har han haft framträdande roller i pjäser som bl.a. Kronbruden 1987, I väntan på Godot 1990, Ett drömspel 1994, Misantropen 1995 och Tartuffé 2000. Han har även arbetat på andra teaterscener bl.a. Revisorn på Chinateatern, Två ägg i högklackat och Virus i bataljonen på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, här bör även nämnas rollen som Willy Loman i En handelsresandes död i regi av Thorsten Flinck på Teater Plaza i Stockholm. Han är hösten 2008 och våren 2009 aktuell i rollen som Frans Liebkind i The Producers - Det våras för Hitler på Chinateatern i Stockholm.

    Claes Månsson har medverkat i flera film- och TV-produktioner bl.a. Lorry, Trettondagsafton, Pratmakarna, Den ofrivillige golfaren, Yrrol, Rika barn leka bäst och Drömkåken. Han har dubbat flera animerade filmer och gör bl.a. rösten till Wallace i de första filmerna om Wallace & Gromit.




    Siw Carlsson - Madame Bofvén i Tjuvarnas jul

    Siw Carlsson, föddes den 1 oktober 1949 i Alstermo. Hon är en svensk artist och skådespelerska. Carlssons genombrott för den stora allmänheten skedde i Janne Loffe Carlssons TV-program Carlssons kula på 1980-talet där hon dök upp som den argsinta städtanten Augustina.

    Siw Carlsson har ofta spelat de kvinnliga huvudrollerna i Stefan & Kristers farser på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, dessutom blev karaktären Augustina populär även hos Stefan och Krister i bl.a. deras "Sommarbuskis"-shower i början av 1990-talet. Hon har även spelat komedi med Eva Rydberg på Nöjesteatern i Malmö och Fredriksdalsteatern i Helsingborg samt medverkat i TV-komedin Full Frys som sändes på TV4.

    Carlsson har medverkat i Arlövsrevyn 2006 och 2009 där hon bland annat spelat mot Sven Melander.


    Siw i Tjuvarnas jul.


    Siw idag


    Elisabet Carlsson - Gerda i Tjuvarnas jul

    Anne Elisabet Carlsson, föddes den 9 januari 1968 i Kviinge församling i Östra Göinge.

    Carlsson utbildades vid Teaterhögskolan i Stockholm 1988-1992. Hon är tillsammans med skådespelaren Stefan Roos och tillsammans har de en dotter.

    Elisabet har även varit med i Dieselråttor & sjömansmöss och En decemberdröm.

    Några av filmern hon har varit med i..

  • 2001 – Kvinna med födelsemärke
  • 2002 – Grabben i graven bredvid
  • 2002 – Dieselråttor & sjömansmöss
  • 2004 – Allt och lite till
  • 2004 – Fyra nyanser av brunt
  • 2005 – En decemberdröm


  • Elisabet kvinnan till höger.


    Elisabet idag


    Tea Stjärne - Charlie i Tjuvarnas jul

    Tea Stjärne, föddes 31 juli 2001 i Stockholm.

    Sedan våren 2010 är hon programledare i TV-serien Godare än glass tillsammans med Rabih Jaber som sänds i TV4:s barnblock Lattjo Lajban. En serie som hittills gått under två säsonger. Stjärne har även spelat en av huvudrollerna i den sjätte säsongen av barnserien Mimmi och Mojje - Mimmi och Mojje på camping.

    Under december 2011 har hon huvudrollen i SVT:s julkalender Tjuvarnas jul tillsammans med Gustaf Hammarsten.

    Tea Stjärne anlitas flitigt som dubbröst, bland annat för serierna Wibbly gris, Sagor från zoo, Umizoomi och Lille finger


    Tea till höger i tjuvarnas jul. 


    Gustaf Hammarsten - Kurre i tjuvarnas jul

    Carl Gustaf Hammarsten, föddes den 2 september 1967 i Stockholm. Han är känd bland annat för rollen som Göran i Lukas Moodysons film Tillsammans.

    Efter att ha funderat på en karriär inom reklambranschen bestämde han sig istället för att satsa på skådespeleri och utbildade sig vid Calle Flygare Teaterskola. Han filmdebuterade i en liten roll i Den goda viljan. Han utexaminerades 1995 från Teaterhögskolan i Stockholm. Han tilldelades Toriono Cinema delle donne festivalpris för bästa skådespelare för sin medverkan i Tillfällig fru sökes.
    Hammarsten hade den största birollen i Brüno som karaktären Lutz.


    Gustaf idag


    Tomas von Brömssen - Pappa Lennart i Håll huvudet kallt.

    Tomas Birger von Brömssen, föddes den 8 maj 1943 i Örgryte i Göteborg. Han är en svensk skådespelare som också spelar klarinett.

    Han sökte till scenskolan i Göteborg 1965 men antogs ej. Året därpå kom han in på scenskolan i Malmö och gick ut där 1969. I början av 1970-talet spelade han med Unga Teatern i Malmö och medverkade i några TV-produktioner, bland annat Hemkomsten med Georg Rydeberg. Han återvände till hemstaden 1973, och blev därefter engagerad vid Göteborgs stadsteater 1974-78 samt vid Folkteatern i Göteborg från 1978.

    von Brömssen blev 1976 riksbekant genom rollen som skrothandlaresonen Herbert i TV-serien Albert & Herbert med Sten-Åke Cederhök. 1982 gjordes adventskalendern Albert & Herberts Julkalender.

    von Brömssen har gjort en lång rad roller på Folkteatern i Göteborg, bland annat i titelrollerna i Tok-Alfred och Peer Gynt. Han har varit cirkusclown och gjort barnprogram som Bulleribock och Harry & Larry med Lars-Eric Brossner för TV. Han medverkade 1986 i revyn Jubel i busken med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt på Lisebergshallen, en succé som även gick ut på folkparksturné och avslutades på Berns i Stockholm år 1989.

    På TV har han gestaltat H.C. Andersen i Från regnormarnas liv 1998, Bellman i Lovisa & Carl Michael 2005 och tobakshandlare Blomgren i Saltön 2005, 2007 och 2010. Han medverkade 2007 i Allsång på Skansen.

    Under åren 1966-2000 var Tomas von Brömssen gift med Eva, född Rask. Han gifte om sig 2004 med Dorte Velling Pedersen


    Tomas idag.


    Tomas i Albert och Herberts jul


    Peter Fridh - Pappa Leif i Mysteret på Greveholm


    Jan Peter Fridh, föddes den 20 april 1962 i Lomma i Skåne.
    Senast sågs han i Markurells i Wadköping i somras på Ystad Stående Teatersällskap. Han har varit med i julkalendern Mysteriet på Greveholm, där han spelade pappa Leif. Nominerad till Guldmasken för bästa biroll har han blivit två gånger. Dels i Dagens dubbel 2003 & och i Var är Zlatan





    Peter som Leif


    Peter idag.


    Camilla Lundén - Ester i Ronny och Julia

    Camilla Lundén, föddes den 5 maj 1967 i Täby, Stockholms län.

    Lundén påbörjade sin filmkarriär i Stockholmsnatt 1987. Därefter medverkade hon i en rad filmer av Mats Helge Olsson. Mest känd är hon för sin roll som Catti i Richard Hoberts filmsvit om de sju dödssynderna. Camilla Lundén blev guldbaggenominerad 1997 för sin huvudroll i Spring för livet.

    Efter skådespelarkarriären har Lundén utbildat sig till friskvårdskonsulent och livnär sig även som konstnär.

    Hon har barn med drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath. Kronprinsessan Victoria är gudmor till deras barn. Camilla Lundén är särbo med programledaren Patrick Grimlund.


    Camilla idag


    Katarina Lundgren - Bianca i Ronny och Julia

    Katarina Lundgren-Hugg, föddes år 1964. Hon är en svensk skådespelare och är främst verksam vid Malmö Stadsteater.
    Hon är gift med Bill Hugg. Hon har bland annat medverkat i tv-serien barda på svt i rollen som drottning Belawin.


    Katarina idag.


    Harald Leander - Ludwig i Ronny och Julia

    Harald Leander, föddes år 1962. Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö 1990-1993. Leander har varit verksam vid bland annat Skånska Teatern, Skottes Musikteater, Malmö Stadsteater och Varieté Vauduvill. Han var konstnärlig ledare för Teater 23 i Malmö åren 1998-2003. Han är också verksam som regissör, dramatiker och översättare och har även varit medlem i bandet Nisses stuga.


    Harald idag


    Ola ciron - Igor i Ronny och Julia

    Ola är en skådespelare och taterlärare. Han är utbildad på ´the comedia scool' i Kpenhamn och på kompletteringsutbildningen på teaterhögskolan i Malmö, samt lärarutbildningen på Malmö Högskola. Ola medverkade även i storytellingföreställningen 'Beowulf' med Thales teater och han har arbetat med bland annat Peter Oskarsson i föreställningen 'Färden till västern' samt gjort en del roller inom film och TV. Ola har tidigare medverkat i Teater sagohuster ' Katten och Måsen'


    Ola idag.


    Vad tyckte ni?

    Vad tyckte ni om det första avsnittet av årets julkalender? Jag tycker att den verkar jätebra och passar nog alla åldrar. Men det hände inte så mycket i första avsnittet men jag tror att den blir bättre ju längre in man kommer.


    Ulla Akselson - Gammel Maja i Pelle svanslös

    Ulla Akselson, föddes den 23 november 1924 i Solna och dog den 20 februari 2007.
    Akselson var gift med skådespelaren Palle Granditsky med vilken hon har dottern Tove Granditsky. Hon medverkade även i den första panelen i det klassiska radioprogrammet På minuten från Malmö.

    Jag hittade ingen bild alls på henne så ni får en bild från Pelle svanslös istället.


    Suzanne Ernrup - Gullan i Pelle Svanslös

    Suzanne Ernrup föddes den 30 november 1954 i Stockholm.Hon utbildade sig vid scenskolan i Göteborg 1978-81. Därefter tre år vid Dramaten och en period vid TV-teatern. Är nu mera frilans och har arbetat på en mångfald av scener bl.a. Drottningholms slottsteater, Riksteatern, Folkan, Lorensbergsteatern och Göta Lejon. Hon medverkade i Lasse Hallströms film Tuppen 1981 och blev känd i en av huvudrollerna i det som något felaktigt kallats TV:s första tvålopera, Lösa förbindelser 1985. Hon var också Gullan från Arkadien i TV-serien Pelle Svanslös 1997 och biouppföljaren Pelle Svanslös och den stora sKattjakten 2000. Hon är gift med skådespelaren Anders Sundquist.
    I julkalendern "En riktig jul" år 2007 medverkade hon som en av tomtens nissar.

     
    Suzanne i en iktig jul


    Suzanne idag.

    Hittade ingen bild på henne som Gullan.


    Göran Thorell - Bull i Pelle Svanslös

    Göran Thorell född 24 maj 1954. Thorell studerade vid Statens scenskola i Stockholm.

    Han är 1978-1981 utbildad vid Scenskolan i Stockholm och har därefter spelat på en mångfald scener som Stockholms stadsteater, Pistolteatern 1985-1988, Boulevardteatern i början av 1990-talet, Riksteatern, Upsala stadsteater, Västmanlands länsteater, Norrbottensteatern och hos Fria Teatern i Högdalen.

    På Pistolteatern framförde han 1985 den egenhändigt förfärdigade enmansföreställningen Tor - åskguden. I tv och ibland på film har han mest synts i biroller och då i regel som ganska otrevliga figurer som t.ex. gangstern i Varuhuset (1988) som ser till att Karin Forss sprängs i luften med en bilbomb. Han var också en hotfull man i Pip-Larssons (1998) och den ganska otrevlige barnavårdsmannen i Den bästa sommaren (2000). Något mer komisk men fortfarande bufflig var han som en av sönerna i situationskomediserien Glöm inte mamma! (1998). Härtill bidrar hans allvarliga och dystra uppsyn. Han har dock blivit mest känd och sedd för en lite annorlunda roll nämligen i julkalendern Pelle Svanslös (1997) samt långfilmen Pelle Svanslös och den stora sKattjakten (2000), där han som Bull tillsammans med Leif Andrée (Bill) var en av Elaka Måns korkade följeslagare.


    Bill o Bull o Måns

    Foto av Göran Thorell
    Göran idag


    Leif Andreé - Bill i Pelle Svanslös

    Leif Allan Andrée föddes den 29 januari 1958 i Sundsvall, och uppväxt i byn Timmele.

    Andrée arbetade i unga år som personlig assistent. Leif Andrée spelade trummor i Sundsvallspunk-bandet Pizzoar 1979–1981. Han har varit engagerad vid Teater Galeasen, Riksteatern, Chinateatern, Unga Riks, och Stockholms stadsteater. Andrée har medverkat i en del musikvideor, bland annat av Weeping Willows och Fireside och han spelade även en rollfigur i datorspelet Kosmopolska från 1997.


    Bill o Bull


    Leif idag


    Christian Fant - Elake Måns

    Christer Michael Fant , föddes den 10 mars 1953 i Sigtuna  Han är son till George Fantoch och Ulla af Ugglas
    Christer Fant var också programledare i TV-programmet Guldslipsen.
    Chrster har synt i flera kända filmer som tex: Eva och Adam, långfilmen, Livet är en sclager, Pistvakt mm.
    Christer har även varti med i Sunes jul där han spelade prästen och i LassaMajas dektektivyrå där han spelar Steve Marsaan Café Marsaans ägare.


    Christer som elake Måns

    Hittade bara bild på honom från Pelle svanslös.


    Christian idag.


    Cecilia ljung - Maja Gräddnos

    Ylva Cecilia Larsdotter Ljung (Cecilia Ljung), föddes den 4 april 1961 i Ljungskile.
    Ljung började vid Teaterverkstan i Stockholm och fortsatte sin utbildning 1982-1985 vid Scenskolan i Malmö. Därefter har hon varit engagerad vid olika scener som Stockholms stadsteater, Riksteatern och Boulevardteatern i Stockholm.


    Cecilia som Maja


    Cecilia idag


    Björn Kjellman - Pelle Svanslös

    John Björn Sture Kjellman, föddes den 4 juni 1963 i Östra Grevie i Skåne. Han är en svensk skådespelare och sångare.
    Kjellman är uppvuxen i Trelleborg och Vellinge. 1983-1987 utbildade han sig på Teaterhögskolan i Malmö. Han scendebuterade 1986 på Stockholms stadsteater i pjäsen Affären Danton. Han har spelat flera huvudroller i populära svenska filmer, som till exempel Adam & Eva, Vägen ut och Klassfesten.

    Han är också mycket kunnig om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. I Melodifestivalen 2006 medverkade han själv och framförde balladen "Älskar du livet" som slutade på en 9:e plats (näst sist) i finalen. 1996 vann han pris för bästa manliga musikalartist för sin insats i pjäsen Little shop of horrors. 2004-2006 har han spelat Charlotte von Mahlsdorf i pjäsen Jag är min egen fru på Stockholms stadsteater. 2007-2008 spelade han även huvudrollen i en uppsättning av Don Juan i Soho, även den på Stockholms stadsteater. 2000 vann han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll i Vägen ut.


    Björn som Pelle


    Björn idag.


    RSS 2.0