Ika Nord - Findus

Ulrika Christina Elisabeth Nord, känd som Ika Nord, föddes den 29 april 1960 i Halmstad. Hon är en svensk skådespelare och mimare känd från barnprogrammen Ika i rutan och Ikas TV-kalas och som katten Findus i Tomtemaskinen.

Ika Nord jobbar idag som skådespelare, mimartist, clown och regissör.
Ika Nord arbetar och framträder som artist inom många olika områden - med Halmstads Teater-ensemble har hon gjort Puck i En midsommarnattsdröm, Olivia i Trettondagsafton och Claire i Jungfruleken, hon har framträtt i roller i Barcelona, Paris och Amsterdam, spelat gatuteater i ett flertal europeiska städer, undervisat på till exempel Rigas Nationalteater, Dockteatern Långa näsan vid Stockholms stadsteater, École Nationale de l’Art du Mime i Paris och Helsingborgs kulturgymnasium.

Som regissör och koreograf har Nord arbetat för bland annat SVT kanal 1 Drama och Berns Salonger.  1993 fick hon svenska teaterkritikernas barn- och ungdomspris för rollen som katten Findus i TV:s julkalender "Tomtemaskinen". Mest känd är hon nog som den livliga och påhittiga tjejen "Ika i rutan".

År 2008 medverkade hon i Tomas Alfredsons filmatisering av Låt den rätte komma in (film) i rollen som Virginia.


Ika som Findus


Ika idag


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0