Matilda Grahn - Maja LasseMaja

Matilda Grahn, föddes den 21 augusti 1995. Hon är en svensk barnskådespelerska som spelade Maja i LasseMajas detektivbyrå (Julkalendern 2006.) Grahn har också medverkat som Maja i LasseMaja-långfilmen LasseMajas detektivbyrå - Kameleontens hämnd som kom ut 2008 på biograferna. Grahn bor utanför Stockholm med sin mamma, pappa, storasyster och storebror. Julkalendern var hennes debut och förutom Kameleontens Hämnd medverkade Grahn i en kortfilm på Barnkanalen 2009.


Matilda som Maja


Teodor Runsiö - Lasse i LasseMaja

Teodor Runsiö föddes år 1995 och är en svensk barnskådespelare. Runsiö spelade Lasse i LasseMajas detektivbyrå som var SVTs julkalender år 2006, samt i LasseMaja-filmen LasseMajas detektivbyrå - Kameleontens hämnd år 2008. Dessutom medverkar han i filmen Förortsungar där han spelar Micke, en ledande biroll.

Teodor Runsiö debuterade i SVT-produktionen Ella på två ställen, en samnordisk novellfilm i tre delar. Runsiö är nyligen med i SVT Play:s serie 15

 



Teodor som Lasse


LasseMajas dektektivbyrå

LasseMajas detektivbyrå var SVT:s julkalender år 2006 i samarbete med Svensk Filmindustri. Den handlar om tioåringarna Lasse och Maja, som hjälper en velig polismästare med att lösa deckargåtor. Det utspelar sig i en stad kallad Valleby. Serien som är baserad på böckerna av Martin Widmark och Helena Willis spelades in i SVT:s studior under våren 2006. 2006 kom även ett datorspel på temat.

Huvudrollerna som detektiverna Lasse, Maja och Polismästaren spelas av Teodor Runsiö, Matilda Grahn och Tomas Norström, känd från TV-serien och filmen Pistvakt.

LasseMajas detektivbyrå var den första av Sveriges Televisions julkalendrar som spelades in i HDTV och sändes även i SVT:s HDTV-kanal.

Det närmar sig jul och polismästaren i staden Valleby tänker sätta upp ett julspel till minne av sina föräldrar men en massa brott kommer emellan. Han tar därför hjälp av två unga detektiver, Lasse och Maja. Lasse och Maja har en egen detektivbyrå och som löser brotten. När orkestern får reda på att polismästaren inte samlat ihop nog med skådespelare blir de alltmer tveksamma till hans amatörmässiga metoder.








Ture Sventon, privatdektektiv

Ture Sventon, privatdetektiv var SVT:s julkalender år 1989. Den handlar om privatdetektiven Ture Sventon, hans ovärderliga sekreterare fröken Jansson, gode vännen herr Omar samt skurken Ville Vessla. Julkalendern blev oerhört omtyckt, och är idag ansedd som en av de bästa julkalendrarna hittills.






Sandra Huldt - Reneé i Skägget i brevlådan

Sandra Elisabeth Huldt, föddes den 25 december 1977 i Stockholm.

Hon studerade vid Teaterhögskolan i Malmö 2000-2004. 2008 medverkar hon som Reneé i Julkalendern 2008, Skägget i brevlådan.


Sandra i julkalendern


Skägget i brevlådan

Skägget i brevlådan var SVT:s julkalender år 2008. Den svenska komikerduon Anders och Måns medverkar som skådespelare. Måns Nilsson har dessutom skrivit manus, tillsammans med Kalle Lind. Huvudrollsinnehavare är Måns Nilsson i rollen som den lätt neurotiske Klas; Anders Johansson i hjälterollen som Lage och Sandra Huldt som den uppfinningsrika Renée. Serien har uppmärksammats för att ha samma rollfigurer i radiokalendern Klappkampen, men med ett annat äventyr.

Intrigen börjar när Lage istället för att skicka sin önskelista till Tomten, skickar en inköpslista. I och med detta påbörjar de sin jakt på tomten. Samtidigt verkar en underjordisk organisation, bestående av kycklinghjärnor och ägghuvuden, också vara på jakt efter tomten, men deras avsikter verkar inte goda.






Varför ändra utseendet?

En sak jag blir lite irreterad på är att de ändrar fodralen på julkalendrarna. Jag och min tvillingsyster har börjat samla på julkalendrar och då vill man ju att alla ska se likadana ut men nej då ska de helt plötsligt ändra färgen på fodralen. Vissa är het annorlunda och varför inte bra ha ala likadana? Varför ska de ändra dem? Vad tycker ni om detta? Komentera gärna :)


Gammla Nya


Eva Rydberg - Kleva alias Gloria i Trolltider

Eva Gunilla Johansson Rydberg, föddes den 20 juni 1943 i Malmö. Hon är en svensk sångerska, skådespelare, komiker och dansare. Hon är gift med musikern Tony Johansson, med vilken hon har dottern Birgitta Rydberg. Rydberg har också sonen Kalle Rydberg tillsammans med Mats Hellqvist.

Rydberg började i balettskola redan som liten och fick chansen att spela barnteater i Malmö Folkets Park. I de yngre tonåren dansade hon i baletten på Malmö stadsteater.
Owe Thörnqvist uppmärksammade Rydbergs komiska ådra och engagerade henne till sin krogshow på gamla Hamburger Börs 1966. Det blev starten till en ny epok i karriären - krogshowepoken
År 1970 började Rydberg i Hagges revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Revykungen Hagge Geigert gav henne två nummer som blivit klassiska, dels Strippan och dels den odödliga visan Den närsynte bofinken Knut. Andra klassiska Rydberg-nummer är Karate-Karin och Operasångerskan Rosa von Drinkenskvätt.

Rydberg har belönats med en mängd priser och utmärkelser under sin karriär. Fyra år i rad blev hon framröstad av Expressens läsare till Årets TV-underhållare, hon fick Kvällspostens Edvardpris 1988, Piratenpriset 1993, Svenska Dagbladets Poppepris 1996 och Helsingborgsmedaljen 2001.


Eva är trollet till höger


Eva idag.


Ted Åström - Kotte i Trolltider

Ted Åström föddes den 28 maj 1945 i Stockholm. Han är en svensk skådespelare och musiker.

Ted började sin karriär som musiker i popgruppen Ted & the Caracas. De fick snabbt skivkontrakt och producenten döpte om dem till Ted and the Top Teens. 1964 blev det ytterligare ett namnbyte, denna gången till Sleepstones. Efter studier vid scenskolan i Göteborg har han medverkat i ett flertal teaterproduktioner, TV-program och långfilmer. Många minns honom som sotaren i Madicken-filmerna, Furir Börje Larsson i Repmånad, Kotte i den folkkära julkalendern Trolltider från 1979, som reseledaren i den första Sällskapsresan 1980 och som Olyckan i Trazan och Banarne. Han har medverkat i musikaler som West Side Story och Jesus Christ Superstar. Han har spelat revy hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Göteborg. Han har gjort en hyllningsföreställning till Johnny Cash och framträtt som stand-up-komiker.


Ted idag.

Jag hittade ingen bild på honom som Kotte.


Trolltider

Julkalendern vävde in element från folktro i en berättelse om en grupp småtroll. Under trappan till människornas hus bor Vätten, som har fin utsikt över gläntan i skogen där småtrollen bor. Trollen är systrarna Tova och Kleva som så småningom byter namn till Daisy och Gloria, gubben Gorm som är Maktmästare i stubben och hans son Kotte. De tillhör alla ett småfolk som inte mäter mer än 12 centimeter i strumplästen. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara.
Den välgjorda historien liksom den välgjorda regin, de färgstarka figurerna, scenografin i småtrollformat, de melodiska sångerna, gjorde att julkalendern blev en av de särskilt varmt ihågkomna. Ett genomgående tema var att alla behövdes. Med sina olika personligheter, styrkor och svagheter kunde både den elaka häxan och den mjäkiga fen, fräcka Gloria, försiktiga Daisy, barnslige Kotte och myndige Gorm bidra med något, till exempel när Bergatrollet hotade gemenskapen eller solbröd skulle bakas för att mana solen tillbaka. Också människorna behöver trollen, i sin fantasi.








Teskedsgumman

En mycket populär filmatisering av Teskedsgumman gick som julkalender i Sveriges Radio och TV 1967 med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. Serien blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade inte bara en halv miljon barn utan även två miljoner vuxna tittare. 1973 gjordes en tv-serie i färg med samma skådespelare. TV- och radiojulkalendern reprissändes 1976 och radiojulkalendern återigen 1997 och 2007.
Att gumman säger "Göta Petter! Nu ble ja liten som enna tesked igen!" står inte i Prøysens bok. Andersson lade till det själv när hon gav gumman sin västgötska gestalt.

Prøysens vän Ulf Peder Olrog hjälpte till med svensk lansering, översättning och signaturmelodi till serien.

En japansk tecknad tv-serie som gjordes på 1980-talet översattes till närmare ett halvdussin språk.






Ika Nord - Findus

Ulrika Christina Elisabeth Nord, känd som Ika Nord, föddes den 29 april 1960 i Halmstad. Hon är en svensk skådespelare och mimare känd från barnprogrammen Ika i rutan och Ikas TV-kalas och som katten Findus i Tomtemaskinen.

Ika Nord jobbar idag som skådespelare, mimartist, clown och regissör.
Ika Nord arbetar och framträder som artist inom många olika områden - med Halmstads Teater-ensemble har hon gjort Puck i En midsommarnattsdröm, Olivia i Trettondagsafton och Claire i Jungfruleken, hon har framträtt i roller i Barcelona, Paris och Amsterdam, spelat gatuteater i ett flertal europeiska städer, undervisat på till exempel Rigas Nationalteater, Dockteatern Långa näsan vid Stockholms stadsteater, École Nationale de l’Art du Mime i Paris och Helsingborgs kulturgymnasium.

Som regissör och koreograf har Nord arbetat för bland annat SVT kanal 1 Drama och Berns Salonger.  1993 fick hon svenska teaterkritikernas barn- och ungdomspris för rollen som katten Findus i TV:s julkalender "Tomtemaskinen". Mest känd är hon nog som den livliga och påhittiga tjejen "Ika i rutan".

År 2008 medverkade hon i Tomas Alfredsons filmatisering av Låt den rätte komma in (film) i rollen som Virginia.


Ika som Findus


Ika idag


Ingvar Hirdwall - Pettson

Lars Ingvar Hirdwall, föddes den 5 december 1934 i Stockholm. Somliga känner nog igen honom som den rödhårige grannen Valdemar med stödkrage i Beckfilmerna, andra för rollen som Jan i Skrolycka i Lars Molins Kejsarn av Portugallien, men Ingvar Hirdwall har gjort åtskilliga roller såväl på film och TV som på teatern, framför allt Stockholms stadsteater. Många av filmrollerna är i filmer regisserade av Lars Molin och Bo Widerberg.

Hirdwall växte upp i ett arbetarhem i Norra Ängby i ett av de typiska egnahemshusen i Bromma församling, Stockholms län. Han gick ut folkskolan som femtonåring och var elektriker i fem år och gick sedan på Teaterhögskolan i Göteborg. Han har två barn; regissören Jacob Hirdwall och skådespelerskan Agnes Hirdwall.

Hirdwall spelade 1976 Mannen på taket i Beckfilmen med samma namn, och spelar Martin Becks granne i de senaste Beckfilmerna.

2003 belönades Hirdwall med en Guldbagge för bästa manliga biroll för filmen Om jag vänder mig om, samt 2004 med Svenska Akademiens teaterpris.


Ingvar som Pettson


Ingvar idag


Pettson och Findus och tomtemskinen

1993 års julkalender i SVT hette Pettson och indus och Tomtemaskinen. Sven Nordqvist blev tillfrågad att komma med idéer till detta årets julkalender, som handlade om Pettson och Findus som spelades av Ingvar Hirdwall och Ika Nord, vilket han också gjorde. Han skrev dock inte alla avsnitt dels då han kände att det var för krävande att skriva 24 avsnitt, och menade att det skulle vara som att skriva 24 böcker på en begränsad tid, och dels att manusförfattarna ibland ändrade hans idéer. Han skrev senare en bok med samma namn vilken publicerades 1994.




Klasses julkalender

Klasses julkalender var SVT:s julkalender år 1992 och var direktsänd. Den handlar om Klasse Möllberg, som bor uppe i ett litet härbre i Svenska skogens högsta gran. Där bor han och har allmänt julkul, och sjunger och spelar gitarr.I samband med julkalendern släpptes även en cd- och lp-skiva vid namn Klasses julskiva. Den 21 oktober 2009 kom kalendern ut på DVD.




Erik Johansson - Garntomte julens hjältar

Erik Johansson, föddes den 1979 i Enskede, Stockholm.

Johansson är utbildad på dramalinjen på Södra Latin samt på Teaterhögskolan i Malmö. Som barn medverkade han i Enskedespelen och i Jordcirkus' uppsättning av Charles Dickens En julsaga. Han har haft en liten biroll i Bert, och spelade "Tobbe" i Eva & Adam. Han var med i TV:s julkalender 1999 och i Familjehemligheter, Pusselbitar, Lokalreportern, Sanning eller konsekvens och Stockholm Boogie. På Teaterhögskolan i Malmö medverkade Erik Johansson i publiksuccéer som Djävulen i miss Jones, där han spelade allt från putslustig polis till gråtande barn. Hösten 2005 påbörjade han en anställning på Teater Västernorrland. 2008 spelade han Johan i den svenska dramaserien Sthlm som sändes i SVT. 2010 spelade han rumskompis till Bill Skarsgård i Himlen är oskyldigt blå.


Erik som garntomte

Erik idag


Ing-Marie - Julkulan i julens hjältar

Ing-Marie Gunilla Jessica Carlsson, föddes den 25 februari 1957 i Jönköping. Hon är en svensk skådespelerska och är bland annat känd som Mimmi Gustavsson i TV-serien Tre kronor. Carlsson är bosatt på Södermalm i Stockholm.

Carlsson gick på Teaterhögskolan i Göteborg och tog examen 1982. Därefter arbetade hon på Götateatern och Borås Stadsteater. 1997 medverkade hon i farsen Alla var där på Folkan i Stockholm, med bland andra Kjell Bergqvist och Carina Lidbom. 2001 blev hon nominerad till en guldmask för sin roll i farsen Dagens dubbel på Halmstad teater med Tomas Pettersson, och hon medverkade i Göran Stangertz uppsättning av En handelsresandes död på Helsingborgs stadsteater, med bland andra Lars-Erik Berenett 2003. Hon medverkade sommaren 2007 i folklustspelet Den Stora Premiären på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.

Carlsson har varit med i ett flertal kända filmproduktioner sedan debuten i Lasse Hallströms Tuppen 1981. Hon blev 2005 uppmärksammad för sin känsliga tolkning av den kärlekstörstande Birgit i Lisa Ohlins film Sex, hopp och kärlek samt för sin medverkan som Britta Holm i Wallander – Hemligheten. Hon medverkade 2006–2007 som Bodil Lettermark i Martin Beck-filmer.


Ing-marie som julkulan


Ing-Marie idag


Tomas Bolme - Pepparkaksgubben Peppis julens hjältar

Tomas Robert Olof Bolme, föddes den 21 april 1945 i Stockholm. Han gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 1969. Han är före detta ordförande i Teaterförbundet och i skådespelarnas internationella federation (FIA).

Bolme var en av de drivande medlemmarna i den fria teatergruppen Fria Proteatern. Han spelade pepparkaksgubben Peppis i julkalendern Julens hjältar 1999. Bolme gjorde den svenska rösten till seriefiguren Tintin, rösten till den japanska animefiguren Cobra samt till Cogo från serien Starzinger. Han är omtyckt inläsare av ljudböcker.

Bolme var tidigare aktiv i det maoistiska Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML) och i en intervju 1990 beskrev han sig själv som kommunist. Bolme har valt att offentliggöra att han ger ekonomiskt stöd till Expo. Bolme är också verksam som revisor i föreningen Iraksolidaritet.


Tomas som pepparkaksgubben Peppis.

Tomas idag


Kim Anderzon - Julstjärnan i julens hjältar

Kim Anderzon, föddes under namnet Kerstin Kristina Birgitta Andersson. Hon föddes den 20 mars 1943 i Östersund. Hon är en svensk skådespelerska som i början av sin karriär arbetade vid Pistolteatern, Stockholm. Även hennes dotter, Tintin Anderzon, är skådespelerska.


Kim som julstjärnan.


Kim idag


Pär Ericson - Julbocken i julens hjältar

Pär Ericson, föddes den 19 december 1941 i Uppsala och han död 3 september 1999 i Malmö. Han var gift med skådespelaren Monica Stenbeck.

Han debuterade 1966 hos Riksteatern. Han arbetade bland annat vid Oscarsteatern, Intiman, Örebro länsteater, och Helsingborgs stadsteater. 1984 började han vid Malmö stadsteater och förblev där till sin död. Han spelade ofta slitna, tragikomiska figurer.

Han spelade rollen som julbocken i julkalendern Julens hjältar, men avled av en hjärtattack innan den började sändas, och i början av serien fanns därför texten "Till Pär"


Pär son julbocken
Hittade tyvärr ingen bild på honom när han inte är julbck.


Eva Remaeus - Eva i 5 myror är fler än 4 elefanter

Eva Remaeus, föddes den 13 februari 1950 i Malmö, och hon dog 29 januari 1993 i Drottningholm av en hjärntumör. Remaeus blev främst känd som Eva i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter tillsammans med Magnus Härenstam och Brasse Brännström, men hon medverkade även i några filmer, till exempel Sven Klangs kvintett med Musikteatergruppen Oktober, som hon tillhörde, och Bo Widerbergs polisfilm Mannen på taket. Hon var också en tid programledare för Världsmagasinet.

År 1977 medverkade hon i Tältprojektet. Hon var även en del av musikgruppen Wiwili och mycket aktiv i arbete för mänskliga rättigheter. Hon drev bland annat igenom bygget av en skola i Esperanza i Nicaragua, som även döptes efter henne.

Hon fick en dotter Jovanna Remaeus 1982 tillsammans med skådespelaren Jan Jönson.


Brasse Brännström - Brasse i 5 myror, Kapten i Dieselråttor och sjömnnsmöss och Trisse i Pelle svanslös

Brasse Brännström heter egentligen Lars Erik Brännström. Han föddes den 27 februari 1945 i Sankt Görans församling, Stockholm.

Brasse Brännström blev känd via TV tillsammans med Magnus Härenstam och Lasse Hallström. 1970 kom deras första gemensamma program: Oj är det redan fredag. Tillsammans med Härenstam gick Brännström vidare till krogscenen under beteckningen "Magnus och Brasse";  Deras stora folkliga genombrott kom 1973 med barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Serien blev ett av de mest populära svenska barnprogrammen genom tiderna och Brasses återkommande replik "Fel, fel, fel!" blev ett välkänt uttryck.

Brännström har gjort ett stort antal filmroller, till exempel En kille och en tjej (1975) och Två killar och en tjej (1983) av Lasse Hallström, samt medverkat i filmer som Sprängaren (2001) och Den bästa av mödrar (2005).

Som manusförfattare har Brännström svarat för filmer som Mitt liv som hund (1985) (som nominerades för en Oscar för bästa manus) och filmen 1939 (1989).

Under några år på 1980-talet var Brännström teaterchef för Maximteatern i Stockholm tillsammans med Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Aller Johansson. Under 1990-talet drabbades Brännström av scenskräck, vilket gjorde att han drog sig tillbaka ifrån skådespeleriet under ett antal år. Peter Flack lockade upp honom på scenen igen i revyn Hjalmar på nätet 2002. Därefter gjorde han succé med enmansföreställningen Grottmannen som turnerade runt hela landet, för den pjäsen fick han mottaga Guldmasken för bästa manliga huvudroll i talpjäs.

2005 återförenades Brännström med Härenstam på Chinateatern i Neil Simons komedi Muntergökarna där Brasse spelade huvudrollen som den bittre komikern Leonard.´

 
Brasse i 5 myror oh Brasse idag.

Brasse var änen med i Dieselråttor och sjömansmöss där han spelar färjans kapten som har fölorat sin hund och han var med i Pelle svanslös där han spelar Trisse.

 


Magnus Härenstam i 5 myror är fler än 4 elefanter

Johan Herbert Magnus Härenstam, föddes den 19 juni 1941 i Västervik i Kalmar län. Han är en svensk skådespelare, komiker och TV-programledare. Han är känd bland annat från det klassiska barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter och som programledare för TV4:s Jeopardy! 1991–2005.

Härenstam föddes i Västervik men växte upp i Tomelilla, Skåne län. Han började som studentspexare i Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet. Under studentåren träffade han Brasse Brännström och Lasse Hallström. Hallström var verksam vid Sveriges Television och anlitade Magnus och Brasse till olika TV-sketcher. Trions första egna TV-serie hette Oj, är det redan fredag 1970. Den följdes av komedikriminalserien Pappas pojkar med Carl-Gustaf Lindsted0t.

 
Magnus och Eva i 5 myror och Magns idag


5 myror är fler än 4 elefnter

Fem myror är fler än fyra elefanter var ett svenskt barnprogram från 1973–1975 med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus. Programmet underhöll barnen med sketcher och sånger, där undervisning om bland annat bokstäver, siffror, lägesangivelser alltid förekom. Fem myror är fler än fyra elefanter sändes i TV2 med start den 19 november 1973 och våren 1975.

Programmen har sänts i repris ett stort antal gånger och finns tillgängliga på VHS och DVD och som PC-spel utgivet av PAN Vision. Första PC-spelet vann årets barnspel och årets svenska spel på Dataspelsgalan 2000.1977 var programmet Sveriges Televisions julkalender. Serien började senast repriseras den 26 augusti 2007 i SVT.

Fem myror är fler än fyra elefanter var Julkalendern i Sveriges Television 1977. Varje lucka i kalendern motsvarade en bokstav i alfabetet och 1977 var det enda året som inte hade 24 luckor, utan hade 28 stycken (en för varje bokstav). Den gick dock inte i ordning och den första bokstaven i kalendern var H.




Vanna Rosenberg - Miilas mamma i en riktig jul

Rosenberg började med teater i liten skala redan på dagis. Hennes mamma jobbade som dramapedagog och hela dagiset fick vara med i barnprogrammet Du måste förstå att jag älskar Fantomen som sändes julen 1981. Rosenberg var också med i Vår teater i Högdalen. På gymnasiet gick hon 3-årig samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning. Hon hade också en mindre roll i långfilmen Agnes Cecilia från 1991.

Rosenberg var medlem i dansmusikgruppen AdAstra där hon och hennes klasskamrat från gymnasiet, Åsa Schmalenbach, var sångerskor, tillsammans med Bengt Girell Jr och Kim Henry Bergström. Gruppen släppte sitt debutalbum hösten 1994 och gjorde en kort Sverigeturné. Efteråt har Rosenberg förklarat att det inte alls var hennes grej att sjunga i ett band.

Hösten 1994 fick hon också stor uppmärksamhet för sin roll som Sonja, den glada ägaren till glassbaren, i Ulf Malmros TV-serie Rapport till himlen. Hösten 1994 spelade hon dessutom in långfilmen En på miljonen.

I TV-serien Kvarteret Skatan fick Rosenberg återigen möjlighet att spela komedi. I barnprogrammet Allt och lite till spelade Rosenberg den pedantiska Vivianne D Ångström, prenumerant på tidningen "Linjal och exakt vetenskap", mot Elisabet Carlsson och Jacob Ericksson


I en riktig jul


Vanna Idag


Allan svensson - jultomte i en riktig jul

Allan Svensson utbildade sig vid Skara Skolscen och sen vidare på Teaterhögskolan i Göteborg i slutet av 1970-talet och slog igenom som unge hemmasonen Erik i tv-serien Hedebyborna. Han har ingått i den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater och både skådespelat och regisserat. På teater och på TV har rollerna varierat, han har spelat i Cyrano på Oscarsteatern, den bekväme brevbäraren Gustav Svensson i Svensson, Svensson och RF Simpson i den svenska uppsättningen av musikalen Singin' in the Rain på Oscarsteatern.

Han har även spelat fars i Växjö under sommaren 2007 i Kuta och Kör där han hade huvudrollen. I SVT:s julkalender 2007 En riktig jul spelade Allan Svensson jultomten. 2008 spelade han polischefen i miniserien Maria Wern – Främmande fågel. Han driver det egna filmproduktionsbolaget Ridåfall AB.

Allan är nog mest känd för oss svenskar i rollen som Gustav svensson i Svensson svensson.


Allan idag


Som jultomten


Szanne Ernrup - Nissan elfird i En riktig jul

Suzanne Ernrup föddes den 30 november 1954 i Stockholm. Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg 1978-1981. Därefter tre år vid Dramaten och en period vid TV-teatern. Är nu mera frilans och har arbetat på en mångfald av scener bl.a. Drottningholms slottsteater, Riksteatern, Folkan, Lorensbergsteatern och Göta Lejon. Hon medverkade i Lasse Hallströms film Tuppen 1981 och blev känd i en av huvudrollerna i det som något felaktigt kallats TV:s första tvålopera, Lösa förbindelser 1985. Hon var också Gullan från Arkadien i TV-serien Pelle Svanslös 1997 och biouppföljaren Pelle Svanslös och den stora sKattjakten 2000. Hon är gift med skådespelaren Anders Sundquist.I julkalendern "En riktig jul" år 2007 medverkade hon som en av tomtens nissar.

 
Som Nissan och idag


Sven volter - Mäster Estragon

Sven Justus Fredrik Wollter, föddes den 11 januari 1934 i Göteborg. Han blev allmänt känd genom sin medverkan i TV-serien Raskens under 1970-talet. Sven Wollter har genom årens lopp haft flera uppmärksammade roller, bland annat 1976 då han spelade polisinspektör Lennart Kollberg i Bo Widerbergs film Mannen på taket. Genom åren har han blivit en mycket omtyckt och populär skådespelare, främst för sitt breda urval av roller, alltifrån den demenssjuke kompositören Martin i En sång för Martin till den inbitne kommissarie Van Veeteren i ett antal kriminalfilmer.
Han botades för några år sedan från prostatacancer.


Som Mäster Estragon

Sven Idag


Anna Åström - Ofelia

Anna Åström, föddes den 5 november 1990 iGråbo. Hon är en svensk skådespelerska och sångerska som bland annat spelade huvudrollen Ofelia i SVT:s julkalender Dieselråttor & sjömansmöss och våren 2011 sjöng i musikalen Leva livet regisserad av Philip Zandén.

Hon hade även rollen som "Cicci" i Lisa Langseth dramafilm Till det som är vackert.


Ofelia och Philemon

Anna idag


Buster Isitt - Ingo

Jag hittade ingnting på Buster så i får nöja er med en bild på honom :)


Linnea Firsching - Isadora i Hotell Gyllene knorren

Det finns ingen fakta om Linnea för att Hotell gyllene knorren var hennes första TV- inspelning. Men deta hittade jag.



Linnea påstår själv att hon är helt olik sin karaktär, både till utseende och personligheten. Hon anser att Isadora har färgstarka kläder men att de inte riktigt speglar hennes personlighet.
- Jag känner att jag är lite mer sprallig och lite gladare än Isadora, säger Linnéa Firsching, men mina egna kläder är nog lite mer normala.

Linnéa fick rollen genom en audition på hennes kompis skola. Hon gick dit för skojs skull men hade såklart ändå förhoppningar på att få rollen. Turen var på hennes sida, och huvudrollen var hennes.

Hon trivdes bra med sina medspelare, men det blev mycket pluggande under inspelningen. Men det var det värt.

Hon rekommenderar att alla tar chansen och söka till roller även om det känns som om chanserna är väldigt små.




Maria Sid-Achrén - Mamma Ritva i Hotell gyllene knorren

Maria Sid-Achrén, föddes den 13 maj 1968 i Helsingfors. Hon är en svensk-finsk skådespelerska.
Hon är utbildad skådespelerska och regissör i Finland, kallas därav för ”Multi-Maria”. Maria är dotter till skådespelaren Sven Sid, mamma Tuula är skripta på TV och föräldrarna skildes när hon var ett år. Maria är gift med Peter Achrén, som är violinist och operasångare samt deras tre barn, en pojke och två flickor på 5, 9 och 15 år.

Hennes första roll var i musikalen "Teatterilaiva" (Teaterbåten) på Helsingfors stadsteater som 12-åring. På Svenska teatern i Helsingfors har hon arbetat som både skådespelare och regissör. Hon har lånat ut sin röst till Muminmamman och några andra figurer i Muminböckerna. I Sverige har hon bland annat setts i den finlandssvenska komediserien "Trassel" som sändes i SVT 2006. Filmer: Operation Stella Polaris (2003), Fling (2004) och TV-serier: Hymy Pyllyyn (YLE TV2, 2008) som programledare och Sokkokokki (Finlands TV4, 2010) också som programledare.


Som Rttva


Peter Engman - Pappa Roger i Hotell gyllene knorren.

Peter Engman föddes under namnet Tony Peter Villiam Engman den 24 september 1963 i Hallstavik.

Engman studerade vid Scenskolan i Göteborg 1993-1997.

Han tbildade sig på Teater- och Operahögskolan i Göteborg 1993-1997. Har gjort titelroller som Hamlet på Göteborgs Stadsteater regi Jasenko Selimovic 1997, Nicholas i Nicholas Nickleby regi Georg Malvius på Stockholms Stadsteater 1999. På samma teater Howie Lee i Howie the Rookie i regi av Håkan Lindhé 2002. Gjorde även Brick i Katt på hett plåttak i regi av Björn Melander 2003.

På TV har vi sett honom i SVTs Min f.d familj i regi av Rickard Petrelius 2004 samt även huvudroller i långfilmer som t ex Stora och små män i regi av Åke Sandgren 1995 och Suxxess, regi Peter Schildt 2003. Peter medverkade även i långfilmen När mörkret faller i regi av Anders Nilsson 2006 och i SVTs julkalender 2010 Hotell gyllene knorren.


Som Roger


Karin Bergquist - Amelia Grossman i Hotell gyllene knorren

Karin Bergquist, föddes den 10 maj 1971 i Ystad, Skåne län. Hon är en Svensk skådespelerska och är verksam vid Helsingborgs stadsteater.

Bergquist är främst känd för sin roll som Emma Rudberg i TV-serien Vita lögner och en mindre roll i TV-serien Rederiet.


Som Amelia

Hittade ingen bättre bild på henne.


Simon Norrthon - Henning i Hotell gyllene knorren

Erik Simon Norrthon föddes den 4 augusti 1967 i Fosie, Skåne. Han är idag bosatt i Tyresö, Stockholms län.

Norrthon utexaminerades 1992 från Teaterhögskolan i Stockholm. Han tilldelades 1993 Festivalpriset Gold Star som Best European Masculine Hope för sin medverkan i filmen Tala! Det är så mörkt, samt 2000 Guldklappan som bästa skådespelare för rollen i Ett liv i backspegeln. Simon lever tillsammans med kollegan Sylvia Rauan sedan många år.




Som Henning


Hotell gyllene knorren

Hotell Gyllene Knorren var 2010 års julkalender i Sveriges Television. Julkalendern är skriven av Måns Gahrton och Johan Unenge och regisserad av Mikael Syrén. För första gången producerades inte julkalendern av SVT Drama, utan av Svensk Filmindustri. Hotellet utgjordes av Ljunglöfska slottet i Bromma. Första programmet lades upp innan TV-sändningen, klockan 06.00 den 1 december 2010 på SVT Play. På kvällen 24 december, i samband med repriseringen av det sista avsnittet, visade SVT bakom-kulisserna-programmet Bakom julkalendern. 25 februari 2011 hade långfilmen Hotell Gyllene Knorren – filmen biopremiär.

 
Julkalendern                                       Filmen




Henric Holmberg - Överkontrolanten

Henric Holmberg, föddes den 4 januari 1946 i Växjö. Han är en svensk skådespelare och manusförfattare.

Holmberg har medverkat som skådespelare i ett trettiotal filmer och ett sjuttiotal pjäser. Han har regisserat ett tiotal uppsättningar, bland annat HACK (Folkteatern i Göteborg 1992), Tiden är vårt hem (Skillinge Teater 2002), VD (Teaterhögskolan i Malmö 2007) och I väntan på Godot (Göteborgs Stadsteater 2009)

2001 gav Holberg ut boken En sorts skådespelare. Han föreläser på teaterhögskolor och universitet och leder sedan 2005 den offentliga workshopen Ordverkstan på Göteborgs Stadsteater.

Han har skrivit flera egna lyriska produktioner, till exempel Ekelöf spelade inte marimba (2004) och tillsammans med musikern Stefan Forssén En promenad i Oscar Levertins sällskap och Trosbekännelse för tvivlare (kyrkor i Göteborg 2006).

Holmberg vann 2004 priset Prix Italia för radioprogrammet Dom spelar fel!

Några av Henrics filmer.

  • 2005 - En decemberdröm
  • 2003 - Solisterna
  • 2002 - Cleo
  • 1999 - Hälsoresan - En smal film av stor vikt
  • 1999 – Tsatsiki, morsan och polisen
  • 1998 - När karusellerna sover
  • 1997 - Snoken
  • 1996 - Romeo och Julia

  • Henric idag

    Det finns inga bilder på skådespelarna i När karusellerna sover :(


    Lisa Alvgrim - Piratdrottningen

    Lisa Alvgrim, föddes år 1970 i Kulladal, Skåne.Hon är Koreograf, dansare och danslärare, utbildad vid Balettakademin i Göteborg. Långvarigt samarbete med komedigänget Galenskaparna och After Shave som inleddes 1994 när Lisa gjorde koreografin till revyn Lyckad nedfrysning av herr Moro, en insats som gav henne Guldmasken 1996. I filmen Monopol (1996) spelar Lisa kulturminister som lär resten av regeringen att steppa. Lisa medverkade även i Galenskaparna och After Shave-revyerna Alla ska bada (1998) och Jul jul jul (2000). Hon Medverkade även i Julkalendern När Karusellerna Sover (1998).


    Lisa idag.

    Det fanns ingen bild på henne om pirtdrottningen.


    Magnus Krepper - Trollkarlen Igor

    Rolf Magnus Krepper föddes den 10 januari 1967 i Norrköping. Han är en svensk skådespelare, dansare, sångare och trollkarl.

    Han är medlem i Moderna Illusionisters Cirkel.

    Han belönades med en Guldbagge för bästa manliga biroll i Mun mot mun.

    Han är idag bosatt på Södermalm i Stockholm.


    Jag hittade ingen på honom som trollkarlen Igor.


    Gabriel Odenhammar - Håkan

    Gabriel Odenhammar, föddes den 23 november 1983.

    Han började som skådespelare i rollen som Sunes vilde lillebror Håkan Bråkan i julkalendern Sunes jul 1991. Efter att ha varit med i långfilmen Sunes sommar 1993, fick han rollen som lillebrorsan Max i TV-serien Svensson, Svensson. Odenhammar medverkade också i en teateruppsättning av Svensson Svensson på Chinateatern i Stockholm. Har även dubbat tecknade filmer bland andra Kim Possible på barnkanalen Disney Channel.

    Har arbetat som flygplatsbrandman på Bromma flygplats och Arlanda.

    Utbildar sig för tillfället till flygledare på Entry Point North.

    Gabriel spelade tidigare fotboll i IFK Aspuddens A-lag och har gått på Brännkyrka Gymnasium i Stockholm. Gabriel har även deltagit i programmet Singing Bee på tv3. Gabriel gör även en del av humorgruppen Lättvikt, och var med i deras alternativa julkalender 2009 som visades på youtube.


    Som Håkan


    Gabriel idag


    Johan Ulveson - Atom Ragnar

    Karl Johan Magnus Ulveson föddes den 30 maj 1954 i Brännkyrka församling i Stockholm. Han är en svensk skådespelare och komiker.

    Johan Ulveson är utbildad vid scenskolan i Malmö och började sin karriär på Norrbottensteatern i Luleå. Sitt genombrott fick han i Boulevardteaterns uppsättning av Revisorn. 1990 tilldelades han Svenska Dagbladets Poppepris för sin insats som den utvecklingsstörde Ellard i komedin Kom igen, Charlie, även den på Boulevardteatern.

    För den breda publiken är han känd genom många film och TV-produktioner bl.a. julkalendern Ture Sventon, privatdetektiv, Harry lund lägger näsan i blöt, Parlamentet, Kaspar i Nudådalen, Bert - Den siste oskulden, Björnes magasin och c/o Segemyhr. Ulveson är en av medlemmarna i Lorrygänget som drabbade TV-tittarna i slutet av 1980-talet. Hösten 2008 medverkade han i revyn Uggla Rheborg Ulveson som spelades på Cirkus i Stockholm.

           
    Johan som Ragnar        Johan idag


    Carina Lidbom - Mamma Karin

    Carina Lidbom, föddes den 9 februari 1957 i Östersund. Hon är en svensk skådespelare och komiker.

    Lidbom flyttade med familjen till Liberia i 7-årsåldern och kom tillbaks till Sverige kring början av tonåren. Hon har studerat idé- och lärdomshistoria och konsthistoria vid Uppsala universitet. Hon studerade vid Teaterhögskolan i Malmö 1985-88. Efter examen 1988 satte hon bland annat upp en kabaré med två kvinnliga kolleger med namnet Darling Desperados. Hon har varit engagerad vid Fria Proteatern, Dramaten, Vasateatern, Oscarsteatern, Malmö Dramatiska Teater och Östgötateatern.

    Hon är även aktiv som föredragshållare och har skrivit fyra barnböcker.


    Carina idag


    Peter Haber - Pappa Rudolf

    Peter Alexander Haber, föddes den 12 december 1952 i Skelleftehamn, men uppvuxen i Södertälje och Remscheid, Tyskland. Peter Habers pappa är från Finland. Haber började med studier vid Stockholms scenskola innan han var med och startade Skånska teatern i Landskrona. Där arbetade han som skådespelare i nio år. Han var även verksam vid Folkteatern i Gävle under 4 år. 1987 blev han anlitad av Stockholms stadsteater. Haber är mest känd för sin roll som Martin Beck i Beck-filmerna från 1997 och framåt. I ett flertal av Beck-filmerna har Habers utmärkta kunskaper i tyska visats upp, bland annat i Den japanska shungamålningen (2007) och Flickan i jordkällaren (2006).

    Haber är bosatt på Södermalm i Stockholm och lever tillsammans med Lena T. Hansson. Haber driver sitt eget filmproduktionsbolag AntingenEller AB tillsammans med sambon Lena T. Hansson.


    Peter idag


    Som pappa Rudolf


    Andreas Hoffer - Sune

    Andreas Hoffer, föddes den 27 november 1980. Han är en svensk barnskådespelare som spelade huvudpersonen Sune Andersson då Sune-serien kom på bio och TV i början av 1990-talet.

    Han startade sin karriär 1991 då Sunes jul gick som julkalender i Sveriges Television. 1993 medverkade han även i filmen Sunes sommar.


    Som Sune och Andreas idag


    Leif Allan Andrée - Åka Åhman

    Leif Allan Andrée föddes den 29 januari 1958 i Sundsvall, och uppväxt i byn Timmele.

    Andrée arbetade i unga år som personlig assistent. Leif Andrée spelade trummor i Sundsvallspunk-bandet Pizzoar 1979–1981. Han har varit engagerad vid Teater Galeasen, Riksteatern, Chinateatern, Unga Riks, och Stockholms stadsteater. Andrée har medverkat i en del musikvideor, bland annat av Weeping Willows och Fireside och han spelade även en rollfigur i datorspelet Kosmopolska från 1997.


    Sunes jul

    Sunes jul var SVT:s julkalender 1991. Den är baserad på Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson och författarna själva skötte lucköppningen.  Serien skapades av Stephan Apelgren, Anders Jacobsson och Sören Olsson, Sören Olsson med bland andra Peter Haber, Carina Lidbom och Andreas Hoffer som skådespelare.

    Författarna upplevde vid den tiden stora litterära framgångar med Sune och Bert, och Sunes jul blev mycket uppskattad av TV-tittarna, och sändes därför i repris, men då inte som julkalender, under perioden 25 december 1995-7 januari 1996 och 23 december 2000-3 januari 2001.

    1992 utkom serien i bokform, som den sjunde boken i Sune-serien. I delar av julkalendern hade man dock redan hämtat material från boken Sune och Svarta Mannen från 1989.







    Det är en stor favorit hos mig. Jag älskar den och det gör även mina kompisar. Både vuxna och barn gillar dem.


    Superhjältejul

    Superhjältejul var SVT:s julkalender 2009. Det var en fortsättning på barnprogrammet Supersnällasilversara och Stålhenrik. Varje avsnitt innehöll ett musiknummer. Supersnällasilversara och Stålhenrik har blivit pensionärer  och sitter barnvakt åt sina barnbarn Vega och Nova. De berättar för barnen om sitt livs största äventyr. För regin svarar Carl Englén och manuset är skrivit av Jan Vierth, Anders Sparring och Pasqual Vallin Johansson.






    Julstrul med Staffan och bengt

    Julstrul med Staffan och Bengt var SVT:s julkalender 1984.  Den skrevs av Hans Fällman och Benny Karlsson och regisserades av Arne Eriksson. Tittarmässigt blev kalendern en framgång: nästan var fjärde svensk tittade på programmet.

    Serien kretsar kring Oskars Koopra, en privatägd andelsaffär i Fjällbyn någonstans i Västerbottens glesbygd. Staffan Ling och Bengt Andersson kommer dit som vikarier när Oskar själv åker på sin första utlandssemester. Samtidigt ska de sköta det lilla postkontoret som ligger vägg i vägg med butiken.

    Innan den sändes blev det stora skriverier i tidningarna. Någon hade lämnat in en anmälan till tittarombudsmannen eftersom det fanns en bild av en pistolbeväpnad tomte på julkalendern, och den ansågs kunna skrämma barn.

    Utomhusscenerna spelades in i byarna Saxnäs och Dikanäs i Lappland.

    I seriens sista avsnitt framförde änkefru Gustafsson (Brita Borg) en sång om snöröjning. Melodin till sången var samma som till Augustin, som Brita Borg tävlade med i Eurovision Song Contest 1959. Textens "Augustin" var utbytt mot "min maskin".






    Julkalendern


    Jul i Mumindalen

    Jul i Mumindalen, även Mumindalen, var SVT:s julkalender 1973. Den var baserad på Tove och Lars Janssons berättelser om Mumintrollen i regi av Pi Lind och Ingegerd Lönnroth. Serien gjordes av mimartister i mumintrollsdräkter där rösterna lades på i efterhand. Jul i Mumindalen fick goda betyg i pressen, detta efter tre år då julkalendrarna hade fått hård kritik. 1973 var första året då julkalendern visades i TV 2, en kanal som inte alla i Sverige kunde se på den tiden. Dessutom var det första gången som det inte var samma kalender i TV och radio.




    Håll huvudet kallt

    Håll huvet kallt var SVT:s julkalender 1994. Den baserad på boken Eddie och Johanna av Viveca Lärn.  Serien utspelas i Lysekil på Sveriges västkust, och det var även där TV-serien spelades in.

    Den handlade om den astmasjuke pojken Eddie, som åkte hem till sin faster Soffan och farbror Malkolm i Lysekil. Hans mamma var död, och hans pappa Lennart (Tomas von Brömssen) var alkoholist och var tvungen att bo på ett terapihem. . Eddies äldre bror Anders fick bo hos sin lärare för att plugga.

    Den enda nära vän Eddie hade med sig till Lysekil var sin vattensköldpadda Maxon Jaxon som är döpt efter Michael Jackson. Men han mötte senare Johanna som blev hans nya kamrat och tillsammans var de med om mycket i den lilla staden vid vattnet.

    I Lysekil bor också gubben Gränsemyr (Per Oscarsson), som senare i serien har tagit Maxon Jaxon medan Eddie och Johanna har badat, och de försöker till varje pris få tillbaka honom. Gränsemyr är inte lätt att tas med, och Eddie och Johanna försöker med hundra arga busschaufförer, och Snövit och de sju dvärgarna (genom att Eddie står på Johannas axlar), och när det inte går, kommer pappa Lennart i rättan tid till undsättning och hjälper dem.

    Varje avsnitt inleddes med Viveca Lärn, som vid denna tid hette Sundvall, sittandes i en soffa bland en massa tända ljus. Hon brukade berätta lite korta barndomsminnen för att sedan ta fram en jättestor, platt bok som föreställde kalendern. Så fort hon öppnat luckan, zoomades tittarna in igenom den för att se dagens avsnitt.

    Seriens titel "Håll huvet kallt" var byggd på det uttryck som Eddies pappa brukade säga när Eddie bland annat var på dåligt humör. Detta ledde till de scener där man fick se Eddie blöta ner hela huvet i till exempel en vattenbäck, hink med iskallt vatten eller när han kikade in med huvet i kylskåpet.




    Allrams höjdarpaket

    Dockan Allram Eest ledde programmet tillsammans med sin sidekick, DJ:n Tjet. Allram ledde några år tidigare TV-programmet Allram Eest tecknat, vars studio hade en del likheter med julkalenderns. Julkalendern utspelar sig i en liten stuga ute i skogen där Allram och Tjet presenterar dagens höjdarpaket. Ett paket öppnas varje dag och i paketet visas ett avsnitt av TV-serien Höjdarna. Efter avsnittet öppnar Allam och Tjet dagens lucka.

    Vid nästan varje lucköppning frågar Tjet varför kalendern bara har 23 luckor. Anledningen till detta avslöjas först på julafton då hela kalenderns framsida tas bort som en enda lucka och visar en stor bild på alla höjdarna.

    Precis som i Allram Eest tecknat är Habib tekniker och Mercedes medhjälpare som bär in och ut saker ur studion. I Allram Eest tecknat satt Habib ett kontrollrum, men i julkalendern fick han sitta i kylan utomhus vid ett kontrollbord och titta in genom ett fönster.

    Jag tycker själv att det här är en av de sämsta julkalendrarna ever. Även om jag var liten när den sändes så hatade jag den. Vad tyckte/tycker ni?



    Årets julkalender - Tjuvarnas jul

    Följ med in i en magisk och spännande värld där den första snön precis har fallit, tjuvarna stryker runt knutarna och barnen längtar efter en jul de sent ska glömma.

    Tjuvarnas jul, SVT:s julkalender 2011, utspelar sig i Stockholm i slutet av 1800-talet. I centrum står Kurre, en ficktjuv i den ökända tjuvligan Klappsnapparna. Han är uppväxt i tjuvligan och det är den enda familj han känner till. Men den 1 december får Kurre oväntat besök. Utanför hans kyffe står ett övergivet barn med en lapp i näven - hans okända dotter Charlie.

    Kurre vet först inte vad han ska ta sig till med Charlie. Hur skulle det bli för Charlie att växa upp bland ett gäng banditer? Och ska Kurre, som knappt kan ta hand om sig själv, klara av att vara pappa?


    John Jangard- Bobo

    Rollen som Bobo spelades av John Jangard

    John Jangard föddes den 3 september 1994.Han spelade huvudrollen som Bobo i SVT:s julkalender 2005 En decemberdröm. John har erfarenhet från flera skolteaterprojekt och älskar film. Han bor i Stockholm. Han hade även en liten roll i tv serien "Svenson svensson". Han spelade Konrad, en kille som Greta hade träffat. Men han kommer med största sannolikhet inte att medverka i några fler avsnitt.


    En decemberdröm

    Serien handlar om 11-åriga Bobo, vars mamma har världens värsta sångröst och röst över huvud taget.  En dag upptäcker han en hemlighet som berättar att hans mamma har varit en legend inom svensk musik och var populär över hela landet. Men när Bobo föddes så skrek hans mamma sönder rösten, vilket ledde till den hemska röst som hon sedan dess har haft. Sen råkar Bobo ut för en olycka under en fotbollsmatch och hamnar i koma. I drömmarnas värld hamnar han i underjorden där han möter chefen (Robert Gustafsson). Julkalendern spelades in i Göteborg.



    Albert och Herberts jul

    Albert och Herbert är en svensk TV-serie om en gammal skrothandlare och hans son som båda bor i en gammal träkåk på i Haga i Göteborg. Albert är fadern, spelad av Sten-Åke Cederhök, sonen Herbert spelades av Tomas von Brömssen. I de sex första avsnitten från 1974 spelades Herbert av skådespelaren Lennart Lundh. 1976 hoppade Tomas von Brömssen in i rollen. Serien pågick i flera omgångar fram till 1979. 1982 återkom de båda figurerna som huvudpersoner i årets julkalender i TV. Bo Hermansson regisserade samtliga avsnitt i serien inklusive julkalendern.




    Hans Alfredson- Tomten i när karusellerna sover

    Hans "Hasse" Folke Alfredson, föddes den 28 juni 1931 i Malmö. Han är idag bosatt på Lidingö. Han är en svensk komiker, filmskapare, författare och skådespelare . Han är främst känd för sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson under benämningen hasseåtage, men har även en omfattande självständig produktion. Han var chef för Skansen i Stockholm åren 1992-1994. Hans Alfredson är far till regissörerna Daniel och Tomas Alfredson. Sonen Mats dog i en elolycka vid fyra års ålder 1967 och därefter adopterades dottern Sofi.


    Hans idag


    Alfed tillsammans med 'Jack' och 'Helena'


    Mirja Burlin- Kaninen i När karusellerna sover

    Mirja Burlin, föddes den 8 september 1971, i Luleå. Hon är en svensk skådespelare och sångerska.

    Mirja har främst varit verksam på olika teaterscener i Göteborg. Tillsammans med sångerskan Iris Esell startade hon klubben Divàn. Sitt genombrott fick hon i Little Voice på Göteborgs Stadsteater 1993. Hon spelade kaninen i SVT:s julkalender När karusellerna sover 1998.1999 gjorde hon titelrollen som Klara Fina Gulleborg i Kejsarinnan på Folkteatern i Göteborg. Hennes komiska talang fick hon användning för i Kent Anderssons revyer på Aftonstjärnan där hon blev något av en publikfavorit. Hon har turnerat med Riksteatern och spelat på Backa Teater bl.a. Hatten är din 2002 och Don Juan 2004. Mera komik blev det i radioprogrammen Salva och Äntligen tisdag i P3. I TV har hon setts i Ronny Erikssons Bondånger och dramaserien Orka! Orka!


    Mirja idag

    Jag hittade ingen bild på henne som kanin.


    Claes Malmberg- Mamfred

    Claes Malmberg, föddes den 8 april 1961 i Göteborg. Han  är en svensk skådespelare och ståuppkomiker.

    Malmberg blev först rikskänd för sin rollfigur Ronny Jönsson. Han gick sedan över till att turnera som ståuppkomiker och slog sig då ihop med Lennie Norman. Tillsammans gjorde de en större föreställning och TV-programmet Måndagsklubben (som senare blev Onsdagsklubben) på Kanal 5 med Caroline Giertz som programledare. Emellanåt medverkar han i TV-satiren Parlamentet. Malmberg har även breddat sig som skådespelare. Han var med i Les Misérables på Cirkus i Stockholm, Annie på Nöjesteatern i Malmö , Little Shop of Horrors och fick en Guldmask för bästa manliga huvudroll i Det våras för Hitler i Anders Aldgårds regi på Chinateatern. Han har medverkat i Astrid Lindgren-filmer som Lotta på Bråkmakargatan och Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt. Han har berättat fräckisar i TV-programmet Pratmakarna, medverkat i dramaserien Saltön och spelat i komediserier som Kusiner i kubik och Pappas Flicka. Han har även synts i TV-underhållningsprogram som Doobidoo, Sing-A-Long och Så ska det låta.

    Malmberg har även medverkat i 15 minutes of FAME, kallad "Den första musikalen om dokusåpa-verkligheten", 2006, av Dag Norgård. Han hade då huvudrollen som Mr. Manchini. Mr. Manchin är en man som levt farligt i sina dagar, men som beslutat sig för att tjäna lätta pengar genom att driva ett dansställe som han namngett Madonnas.

    Hösten 2008 och våren 2009 var han aktuell i rollen som Max Bialystock i The Producers - Det våras för Hitler på Chinateatern i Stockholm och hösten 2009 med samma uppsättning på Lorensbergsteatern i Göteborg. De senaste åren har han bland annat spelat på Gunnebo slott utanför Göteborg. Han har haft ett samarbete med regissören Anders Aldgård, som resulterat i flera föreställningar, både vad gäller enmanshower och musikaler.


    Som mamfred

    Claes idag


    Rune Bergman- Greve von dy i Mysteriet på Greveholm

    Karl Rune Bergman, föddes den 15 september 1937 i Slottsbron. Han är en svensk musiker som var basist i dansbandet Sven-Ingvars under åren 1958–1969.

    Bergman var syssling till Sven-Ingvars grundare och trumslagare Sven Svärd. När Sven-Ingvars behövde en basist blev Rune medlem i gruppen. Inte för att han kunde spela bas, men han dansade bra och hade rytmkänsla. Han lyckades lära sig att spela bas och var med om Sven-Ingvars storhetsperiod under 1960-talet. Han var populär bland den kvinnliga publiken, men brottades med ekonomiska bekymmer och alkoholproblem. Han fick sparken efter den misslyckade långfilmen Under ditt parasoll 1968, då Sven-Ingvars drog på sig rejäla skulder.


    I Mysteriet på Greveholm
    som skelett

    Som greve.


    Rune idag


    Emy Storm- Lillans fröken i Mysteriet på Greveholm

    Emy Storm föddes 20 maj 1925 i Alfta, Hälsingland.

    Storm föddes i Alfta socken i Hälsingland och växte upp i en skogsarbetarfamilj. Hon kom som 15-åring till Stockholm där hon först fick arbete som jungfru och sedan som servitris. Hennes intresse för skådespelaryrket fanns redan då, men det kom att dröja ytterligare år innan det skulle bli verklighet. Efter att vid en middag uppträtt med underhållning fick hon hjälp av varuhuset NK:s direktör Ragnar Sachs att börja vid Gösta Terserus studio vid Munkbron. Hon kom därefter att få småroller i filmer och teateruppsättningar.

    Hon filmdebuterade 1948 i Hasse Ekmans Banketten. 1951-1953 studerade Storm vid Dramatens elevskola och efter slutförda studier kom hon till Riksteatern där hon stannade till 1956 då hon istället engagerades vid Norrköping-Linköpings stadsteater. Efter en tid vid Dramaten kom hon 1962 till Malmö stadsteater där hon kom att bli kvar fram till 1983.

    För film- och tv-publiken är hon dock mest känd för sina många modersroller. I filmen Kvarteret Korpen (1963) gör hon tolkning av arbetarmamman. Hennes mest kända (moders)roll är dock som Emils mamma i Emil i Lönneberga-filmerna. Även i TV-serien Hedebyborna (1978-1982) gestaltar hon den vardagliga arbetarhustrun.

    Emy Storm har även varit politiskt engagerad genom Kulturarbetarnas Socialdemokratiska förening. Hon är gift med Göte Fyhring.


    I Mysteriet på greveholm.


    Emy som Emils mamma


    Emy idag.


    Monica Stenbeck- Mormor Anna-Britta i Mysteriet på Greveholm

    Monica Stenbeck föddes den 29 november 1940 i Stockholm. Hon är en svensk skådespelare och teaterregissör.

    Stenbeck har varit engagerad vid Riksteatern, Länsteatern i Örebro, Helsingborgs stadsteater, Malmö Stadsteater, Malmö Dramatiska Teater,Uppsala stadsteater. Teater Tribunalen, Teater Galeasen, Dramaten. Stockholms Stadsteater , Teater Giljotin och TV-teatern och radioteatern.


    Som mormor Anna-Britta

    Monica idag.


    Gösta Engström- Tjuven Rolf i Mysteriet på Greveholm

     Gösta Engström, föddesden 11 december 1939 i Stockholm. Han är en svensk skådespelare, scenograf, rekvisitör, manusförfattare och passare. Han var med i "nöjesmassakerngänget" tillsammans med bl.a. Sven Melander.


    Som Rolf


    Per Oscarsson- Kaspars morfar

    Per Oscar Heinrich Oscarsson, föddes den 28 januari 1927 i Stockholm. Han dog den 31 december 2010 i Bjärka i Västergötland. Oscarsson utbildades vid Dramatens elevskola och arbetade därefter vid flera av Sveriges stora teatrar, bland annat Dramaten och Göteborgs stadsteater.

    På annandag jul 1966 skapade han rubriker när han klädde av sig lager efter lager av kläder, ned till en sista omgång kalsonger, i TV-programmet Hylands hörna. Samtidigt som han klädde av sig pratade han bland annat om förintelsen av judar, invandring till Sverige samt förklarade för barn vad sex är.

    Oscarsson medverkade även i en rad film- och TV-produktioner, till exempel Ronja Rövardotter, Polisen i Strömstad, Kan du vissla Johanna?, Änglagård och Millennium-filmerna.


    Axel Zuber- Kaspar

    Axel Zuber föddes den 28 augusti 1991. Han är idag bosatt i Helenelund i Sollentuna kommun tillsammans med sin mamma Karin, pappa Renée samt sina tre syskon. Zuber gjorde debut som skådespelare i filmen "Tillsammans" 2000, men fick sitt genombrott i julkalendern Kaspar i Nudådalen 2001. Han blev även tilldelad en guldbagge för sin roll som Viktor i Viktor och hans bröder.


    Axel som Kaspar


    Axel idag.


    Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt- Staffan

    Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt, föddes den 15 augusti 1943 på Dalarö, Södermanland. Han är son till skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt.

    Lindstedt hade inte alls tänkt sig att bli skådespelare, men redan i unga år började han hjälpa till bakom kulisserna på teatern Nöjeskatten som hans pappa Carl-Gustaf drev tillsammans med Arne Källerud. Pierre hamnade så småningom som scenarbetare på Kungliga Dramatiska Teatern och Chinateatern innan han fick jobb som passare vid Svensk Filmindustri. Han gjorde några mindre inhopp i olika filmer och uppmärksammades för sin naturliga fallenhet. Tillsammans med sin far spelade han portier i den utskällda TV-serien Mysinge motell 1968. Året därpå fick han en roll i Bo Widerbergs film Ådalen 31, vilket ledde vidare till rollen som Arvid i Jan Troells hyllade utvandrarfilmer Utvandrarna 1971 och Nybyggarna 1972.

    Lindstedt har varit engagerad vid Uppsala Stadsteater, Riksteatern och år 1976-1993 vid Malmö stadsteater. Han var med och bildade Teater Glädjehuset i Malmö på 1990-talet, för sin roll i farsen Hassans hotell blev han välförtjänt mottagare av Svenska Dagbladets Poppepris. Han har ärvt sin komiska ådra av sin far och har framgångsrikt medverkat i farser och revyer bl.a. hos Hagge Geigert i Göteborg och hos Peter Flack i Örebro. Han medverkade i Arlövsrevyn år 1996 och 1997. På senare år har han bl.a. spelat Bengt-Hans i TV-serien Pistvakt - En vintersaga 1998 och 2000 och advokat i såpan Nya tider 2002-2003.



    Idag.

    Hittade bara en bild på båda spökerna men han är den till höger.


    sven ahlström- Jean

    Sven Ahlström, föddes den 4 juli 1966 i Malmö Sankt Johannes församling, Malmöhus län. Sven är son till Mimmo Wåhlander och dåvarande maken Sven Ahlström samt tvillingbror till Per Ahlström. Han hade titelrollen i Göteborgs stadsteaters "Amadeus" 2005. 2009 spelade han Elis i Strindbergs pjäs Påsk på Stockholms stadsteater.

    På TV har han bland annat medverkat i julkalendern Mysteriet på Greveholm (1996), Vasasagan (1998), Offer och gärningsmän (1999) och Lasermannen (2005). Han medverkar 2009 i filmen Flickan som lekte med elden.


    Idag


    Som Jean


    Andreas Andersson- Måns

    Andreas Andersson, föddes år 1974 i Malmö. Han är utbildad vid Balettakademien i Göteborg och har varit engagerad vid bland annat Nöjesteatern, Säffleoperan och Lisebergsteatern. Han är son till skådespelaren Ingvar Andersson.

    Bland Anderssons roller kan nämnas exempelvis Freddy i My fair Lady, Rolf i Sound of Music och fågelskrämman i Trollkarlen från Oz. Sommartid har han medverkat i flera av Eva Rydbergs lustspel på Fredriksdalsteatern i Helsingborg och särskilt beröm fick han för rollen som raggarledaren Christer i Kaos i folkparken 2003. Han gjorde TV-debut 1996 som Måns i julkalendern Mysteriet på Greveholm. År 1999 spelade han expediten Rasmus Lindblad i Stefan & Kristers komediserie Full Frys. Mer julkalender blev det 2002 då han medverkade i Dieselråttor & sjömansmöss.


    Som Måns

    Idag


    Linn Bülow- Lillan

    Linn Bülow, föddes den 13 mars 1986 i Lund. Hon är en svensk skådespelare. Hon spelade Lillan Olsson i SVT:s julkalender Mysteriet på Greveholm. Som barn sjöng hon på ett flertal CD-skivor t ex Älskade barnvisor. Hon har dubbat en del reklamfilmer och dataspel samt filmen Den lilla prinsessan där hon lade rösten till huvudrollsinnehavaren Sara. Bülow var medlem i gruppen SLAM tillsammans med bland annat Samuel Haus som Grammisnominerades år 2000. Hon har även haft en statistroll i filmen Frostbiten. Hon har medverkat i både musikaler och spex i Lund.


    Som Lillan

    Hittade ingen bättre bild.


    Gustav Åkerblom- Ivar

    Gustaf Åkerblom, föddes 1982. Han är en svensk skådespelare och regissör.

    Åkerblom spelade Ivar Olsson i SVT:s julkalender "Mysteriet på Greveholm" år 1996. Numera arbetar han som regiassistent åt Hannes Holm och Måns Herngren samt hade en mindre roll i deras film "Varannan vecka". Som regissör har Åkerblom bland annat gjort musikvideor till Veronica Maggios "Dumpa mig" och "Måndagsbarn".

     
    Idag                                            Då


    Hanna Malmberg- Melitta

    Hanna Malmberg, föddes den 11 augusti 1980. Hon är en svensk skådespelare. Hon är mest uppmärksammad för rollen som Sussie i TV-serien Häxdansen som sändes i SVT våren 2008. Hon har studerat vid Teaterhögskolan i Malmö (2004-2007). En av hennes första roller var som Melitta i SVT:s julkalender 1996, Mysteriet på Greveholm.


    Som Melitta

    År 2007

    Idag


    Julens hjältar

    Den handlade om ett gäng julgransprydnader: Julbocken Julstjärnan Julkulan , Pepparkaksgubben  och de två unga julgranstomtarna  & Av misstag råkar julgranprydnaderna hamna bland soporna i ett soprum och där möter de en hund som kallade sig för Julhunden Egentligen är han en maskot för fotbollslaget Hammarby, men han utger sig för att vara en julsak han också. Julhunden hjälper julgranprydnaderna med olika planer och projekt för att komma upp till familjens lägenhet och deras gran innan julafton. Planerna går inte alltid som planerat.

    Skådespelaren Pär Ericson dog innan julkalendern började sändas och serien fick därmed börja med en text som det stod "Till Pär".









    Pelle svanslös

    Den här julkalendern kan man inte se för mnga gånger. Jag har sett den massvis men gånger och har fortfarande inte tröttnat på den!!

    Pelle Svanslös var SVT:s julkalender 1997. Kalendern är baserad på Gösta Knutssons böcker om katten Pelle Svanslös, och blev populär bland både barn och vuxna. Manus skrevs av bl a Pernilla Oljelund. Historien utspelar sig i Uppsala.

    Vissa av skådespelarna hade mekaniska, radiostyrda svansar på sina dräkter.




    Bakom kulliserna till Kaspar i Nudådalen

    SVT´s Julkalender 2001, kallad "Kaspar i Nudådalen" spelades in i Ängersjö.
    Mellan den 20/2 - 14/3 2001, sjöd byn av liv och rörelse, när SVT:s filmteam samt Sveriges "skådespelarelit" var här och filmade. Storheter som Per Oscarsson, Sven Wollter och Harriet Andersson  gästade då vår by.
    Många av de som var här och filmade, uttryckte sin beundran över Ängersjö och de gamla, vackra husen som finns här.

    Även kyrkan som också förekommer i "Kaspar i Nudådalen", rönte stor uppskattning.

    Här följer några bilder från inspelningarna i "Nudådalen"
    Ljudtester.

     Allt på plats.



     Statisterna värmed sig. Bl.a. John Subäck och Kerstin Mild.



     Kusken väntar ...

    Julpynt.

     Johan Ulvesson och Douglas Johansson.

    Håkan Bråkan

    Den här var också en av dem bästa men inget slår Sunes jul!!

    TV-julkalendern 2003 handlade alltså om Håkan Bråkan som huvudperson. Håkan är egentligen en väldigt snäll och omtänksam liten 7-årig kille, han är livfull och hittar ofta på bus som kan sätta honom och andra i knipa, men detta är oftast inte med mening. När Håkans mamma Karin, som i början av december fixar allt blir så stressad att hon går in i väggen och är tvungen att hamna på psyksjukhus blir det kris, för snart är det jul. Vem ska julstäda, julfixa och skaffa julklappar? och framförallt, vart ska pengarna komma ifrån?

    Håkans minst lika tokiga pappa Rudolf har inte brist på idéer, även om det inte alltid går som han har tänkt sig, han gör allt för att rädda julen och för att skaffa julklappar. Men julen närmar sig med stormsteg och mamma får fortfarande inte komma hem, då smids planer för även detta, att hämta mamma från psykhemmet och den ensamma läkaren som tar hand om henne och vill ha henne kvar över helgerna så att han slipper fira ensam. Vid sidan av sin tokiga pappa och sina syskon Anna och Sune, har Håkan sin egen lilla drömvärld, han har livlig fantasi, och i fantasin träffar han mamma varenda kväll, Men inte bara det. I Håkans fantasi sker det mycket, minst lika mycket som i verkligheten.






    Kaspar i Nudådalen

    Jag vet att jag säger att alla är mina favoriter men jag gillar värkligen alla och även den här.

    Den utspelade sig i en liten by i norra Sverige som hette Nudådalen och handlade om 8-årige Kaspar som spelas av Axel Zuberom som bodde i ett litet hus med sin morfar som spelas av Per Oscarsson. Kaspar är en mycket tankspridd pojke som leker med sin bästa vän Lisa på dagarna.

    Johan Ulveson var med och spelade lanthandlaren Atom-Ragnar, ägare till byns enda livsmedelsaffär. Berättare var Shanti Roney. En del av serien handlade om Kaspars och morfars hus, om byns rikaste man Åhman som spelas Leif Andrée som ville riva huset för att bygga ett hotell där och morfar hade slarvat bort köpekontraktet för huset. Senare hade Kaspar också en varg som hette Fenris.

    Lucköppningen stod barnprogrammet Bolibompa för, med datoranimerad lucköppning.

    Nudådalen heter egentligen Ängersjö och ligger i Hälsingland.








    En riktig jul

    Den här var också en av de bästa under 2000 talet. Jag gillade den jättemycket.

    Serien handlar om 10-åriga Mila som bor med sin mamma i ett radhus i en liten stad. Mamma gillar grannen Klas men det gillar inte Mila eftersom hon vill fira jul ensam med sin mamma. På en önskelista till tomten skriver hon att hon önskar sig en jul där allt är som vanligt. Från ingenstans dyker tomtenissan Elfrid upp för att försöka hjälpa henne men Elfrid och Mila lyckas mest ställa till det för sig.








    Ronny och Julia

    Ronny och Julia är också en favorit hos mig. Jag och min tvillingsyster köper alltid några nya julkalendrar varje år och den här en av av dom som vi köpte förra året.

    Ronny & Julia var SVT:s julkalender år 2000.  Serien är baserad på författarna Måns Gahrtons och Johan Unenges böcker om Ronny & Julia. Den handlar om Ronny som flyttar till en liten stad med sin familj som nästan bara består av vetenskapsmän. I huset bredvid bor Julia med sina musikaliska föräldrar. Ronny och Julia blir bästa kompisar, men deras föräldrar blir osams och vägrar låta sina barn umgås.



    Ronny och Julia



    Astrid i Mysteriet på Greveholm

    Anna-Lena Brundin föddes den 12 april 1959 i Lund. Hon är en svensk författare, komiker, sångerska och skådespelerska.

    Brundin föddes och växte upp i Lund men bor numera i Stockholm och äger en lägenhet på Montmartre i Paris. Hon är gift med journalisten Olof Brundin.

    Brundin blev känd i TV-programmet DAILY LIVE med bl.a. sketcherna Nancy och Carina och Marja och Agneta som hon gjorde tillsammans med Lill-Marit Bugge i slutet av 1980-talet. 2010 firade Bugge och Brundin 30 år tillsammans, detta bland annat genom en föreställning: Cool - återkomsten, en DVD: The best of Daily Live och en bok: Marja och Agneta - the true story of love.Hon har översatt Edith Piafs sånger till skånska. Hon spelar och sjunger i komiker- och musikgruppen En liten jävla kvinnorörelse tillsammans med Ann Westin, Zeid Andersson och Yvonne Skattberg.






    Nu


    Hotell Gyllene knorren boxen.

    Jag och min tvillingsyster fick idag he ett paket om innehöll Hotell gyllene knorren boxen. Jag tycker att den julkalendern var en av de bästa nder 2000 talet :)


    När karusellerna sover

    När karusellerna sover var SVT:s julkalender 1998. Manuset skrevs av Hans Alfredson.

    Serien spelades in inne på nöjesparken Liseberg i Göteborg. Granskningsnämnden fällde senare serien för otillbörligt gynnande av Liseberg eftersom en av seriens figurer, föreställande en kanin, ansågs vara snarlik Lisebergskaninen.

    När denna julkalender spelades in, var det meningen att den skulle innehålla många olika svenska visor – vilket den också gör – för att barn skulle få höra dem och inte glömma bort dem.

    Den unge pojken Jack blir ofta mobbad av en mallig pojke i skolan. När skolan är slut en dag ser den malliga pojken till så att Jack missar spårvagnen. Då finner Jack en hund som heter Lord Lajbans. Det blir åska och blixten slår ned i ett träd som krossar ett stängsel. Lord Lajbans går över och Jack följer med. De kommer rakt in på nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Där möter Jack en man som är målare, Manfred.

    Nästa dag när Jack kommer till skolan hör han att Helenas familj har tappat bort en hund. Ingen tror honom när han berättar att han har sett en hund på ett hemligt ställe. Men sedan får Jack reda på att det är deras hund med hjälp av Manfred och kaninen som hunden har bott hos för tillfället.

    Sedan umgås Helena och Jack på Liseberg och allt är roligt ända tills på Luciadagen då en "överkontrollant" kommer och börjar kontrollera allt. Det visar sig att det är den gräsliga piratdrottningen och överkontrollanten som försöker ta över världen genom sin manick "eliminatorn". Jack och Helena försöker lösa det hela medan bara fler och fler av deras vänner försvinner. De får till slut hjälp av systrarna Nonnen som är över 150 år gamla, och till slut spolar Jack iväg skurkarna i en jättetoalett till "skitön". Några dagar senare gifter sig Manfred, och Jacks pappa vars skepp suttit fast i Västindien kommer äntligen hem.

    På julafton försvinner sagofigurerna. Jacks föräldrar, Helenas storasyster och Jack och Helena är där och Jack får många presenter, till exempel Lord Lajbans.






    Lasse Brandeby 1945-2011

    Igår dog den kärre skådespelaren Lasse Brandeby efter en lång tids sjukdom. Han spelade massa roliga roller under sin karriär och han hade en egen julkalender om hette Kurt Olssons jul.



    Lasse var även med i dieselråttor och sjömansmöss och spelade Dieselråttan Don Calzone.





    Mysteriet på Greveholm

    Den här julkalendern är en stor favorit hos mig!! Jag har sett den så många gånger så att jag kan varenda replík i hela kalendern!! :)

    Mysteriet på Greveholm var SVT:s julkalender 1996. Den är regisserad av Dan Zethraeus och Jesper Harrie. En uppföljare till kalendern är planerad till december 2012.

    Den tokiga familjen Olsson flyttar ut på landet för att fira jul. Av misstag hamnar de i ett slott i stället för det hus de egentligen skulle hyra. Det visar sig att det spökar på slottet, men det skrämmer inte de yngre barnen, Lillan och Ivar, som gärna går på skattjakt och letar efter mysterier. Storasystern Melitta är dock mycket rädd för spöken och vill flytta hem igen. Snart kommer hon i kontakt med tidningsbudet Måns som bestämmer sig för att fotografera spökena Staffan och Jean. Så småningom utvecklas deras vänskap till en kärlekshistoria. Föräldrarna, Leif och Astrid, tror inte på spöken, och är helt ovetande om vilket mysterium som barnen börjar kasta sig in i. Spökena vill nämligen till en början få bort familjen från slottet, men efter ett tag inser de att hemligheterna som ruvar i slottet till sist bör avslöjas.


    1999 och 2007 gjordes det omröstningar på SVT om vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills, och Mysteriet på Greveholm blev vinnaren båda gångerna.

    Den har även sänts i repris ett antal gånger, däremot inte som julkalender utan i 12 avsnitt där avsnitt 1 och 2 slogs ihop till ett avsnitt, 3 med 4, 5 med 6 och så vidare.






    Yvonne Victoria Kahn


    Yvonne gjorde rollen som Titteliture i 1960 års julkalender Titteliture.

    Yvonne Victoria Kahn föddes den 6 februari år 1954 i Årsta. Hon är en svensk skådespelare, mimare, sångare, koreograf och teaterregissör. Hon är dotter till violinisten Hasse Kahn. Kahn studerade vid Skara Skolscen och vid Danshögskolan – mimlinjen 1974-1977. Hon debuterade som femåring på Kungliga Dramatiska Teatern. Efter avslutad utbildning var hon med om att starta Pantomimteatern.

    Sedan 1980 har hon frilansat och haft engagemang vid Turteatern, Operan, Norrbottensteatern, Stockholms stadsteater, Upsala Stadsteater, Malmö Musikteater och Teater Västernorrland. Som sångerska debuterade hon på Svensktoppen 1969 med Tro't om ni vill, hon var då den yngsta som legat på listan.


    Jag tror att det är är Yvonne men jag är inte helt 100.


    Julbåten Juliana 1961

    Julbåten Juliana, även kallad Julbåtens resa jorden runt var SR:s ochSveriges Radio- Tv: adventskalender år 1961, och var den andra som sändes. Första avsnittet gick den 3 december, så kalendern hade totalt 22 delar

    Serien handlade om en julbåt vid namn Juliana och om hennes besök i olika länder. Juliana hämtade med sig olika varor, exempelvis rapelsiner i Spanien, dadlar i Tunisien och Sill i Norge. Ambitionen var att visa att det svenska julfirandet av julen är beroende av många andra länder. Kalendern var kantad av flaggor och programledaren Yvonne Scheldt öppnade varje dag en lucka bakom en flagga. Israels flagga representerade julafton.

    Det finns ingen bild från denna kalender heller.

    Tomtefamiljen i Storskogen 1962

    Tomtefamiljen i Storskogen hette 1962 års julkalender som var producerad av Sveriges Radios Malmöredaktion och som sändes i både SR:s och Sveriges Radio-TV.


    Serien handlade om en tomtefamilj från Malmö som åkte helikopter runt om i Sverige för att samla in barnens önskelistor, och de gjorde även reportage om olika julbestyr. Bland de medverkande märktes en åttaårig Dan Hylander som ett av tomtebarnen.

    De här gammla julkalendrarna har tyvärr inga bilder.

    SVT's första julkalender

    Den allra första julklendern som sändes i SVT var Titteliture år 1960.

     Serien spelades in i en studio där man byggt upp ett adventshus, och bakom varje lucka fanns en gäst eller en gåta. Rollen som Titteliture gjordes av Victoria Kahn. Kalendern började sändas redan den första advent, den 27 november. Den sändes dock inte på onsdagar eftersom dessa var TV-fria.

    Manus var författat av Pelle Svanslös skapare, Gösta Knutsson. Scenerna med Titteliture ingick i ett timslångt barn- och familjeprogram som sändes klockan sex på kvällen. I adventshuset som var uppbyggt i TV-studion bjöds på pyssel och knåp med julanknytning. Denna TV:s första adventskalender genomstyrdes av Gösta Knutssons påhittiga och kluriga pedagogik.
    Ofta var scenen knuten till dagens namnsdagsbarn. Oskar bjuder på korsord. På Malindagen löser Titteliture en rebus. Alexander visar sig vara en hund och katten Assar hittar Titteliture genom att följa en trådända. Det bjuds på sång, dockteater och sagor. Rimtrollen(Eddie och Rick Axberg) pratar muntert och på rim med sina besökare. Decembers många bibliska namn som Abraham, Isak och Israel kommenteras och förklaras på både skämt och allvar. Tomas ger upphov till "Lek med ord" där Titteliture får lära sig vad som är gemensamt i ord som stam - mast, ost - sto, mas - sam och hur matos kan bli Tomas.


    Det finns dock ingen bild från julkalendern.


    RSS 2.0