Stefan Grybe - Tomten i Skägget i Brevlådan

Stig Rudolf Grybe, föddes den 18 juli 1928 i Stockholm. Han är en svensk skådespelare och komiker.

Stig Grybe är utbildad vid Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. Sedan följde engagemang på Tantolundens friluftsteater i Stockholm, Svenska Teatern i Vasa och stadsteatern i Uppsala. Hans komiska talang upptäcktes när han spelade i farsen Gröna Hissen på Folkteatern i Göteborg 1951. Grybe slog i genom på allvar i rollen som "Ante Nordlund från Mobacken" i radion 1957. Antes funderingar blev så populära att figuren fick en egen TV-show Antes Supersjå 1963. Stig kom till Knäppupp 1961 och medverkade där i flera säsonger. Det var i Knäppupprevyn Ursäkta handsken som han för första gången gjorde sin klassiska monolog Fågelskådaren. Under några år på 1960-talet gestaltade han Kung Sune i radioprogrammet Mosebacke Monarki.

På 1970-talet kunde man se honom berätta historier i TV-programmet Pratmakarna. Han medverkade i den bejublade Karl Gerhard-kavalkaden på Vasan 1974 och i Hagge Geigerts revy i Göteborg 1981. Stig Grybe har varit flitigt anlitad på privatteatrarna och har medverkat i farser och komedier som till exempel Spanska flugan på Vasan, Skaffa mig en tenor, Kuta och kör och Oj då, en till!. Han gjorde den svenska rösten till Oppfinnar-Jocke i Disneys populära tecknade serie Duck Tales (Ankliv eller Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr).

1987 gjorde han rollen som kriminalintendent Vesper Johnson i Stieg Trenter-filmatiseringarna I dag röd, Lysande landning och Träff i helfigur på TV. Han medverkade också i TV-serien Snoken som Snokens pappa. På senare år har Grybe medverkat i flera musikaler på Nöjesteatern i Malmö bland annat Me and my girl och I hetaste laget, samt spelat mycket lokalrevy.
Stig Grybes son Stefan Grybe var verksam som barnskådespelare under 1970-talet och medverkade bland annat i filmen Niklas och figuren 1971. Dottern Isabella Grybe är programledare på SVT.

I 2008 års julkalender i SVT, Skägget i brevlådan, gjorde Stig Grybe rollen som jultomten.


Hittade ingen bil på honom i julkalendern


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0