Tjuvarnas jul i Laholm Tidning

JUL. En övergiven flicka, en klantig ficktjuv och ett gäng klappsnappare. SVT:s julkalender "Tjuvarnas jul" är en saga i Charles Dickens anda, inspelad i gammal miljö på Skansen.

Vem?

Tea Stjärne

Ålder:
10 år.
Bakgrund: Programledare i TV 4:s "Godare än glass" tillsammans med Rabih Jaher. Dubbar också mycket långfilmer och tv.
Aktuell som: Charlie i SVT:s julkalender "Tjuvarnas jul". Skriver också manus till projektet "Pocketfilm", korta filmer som ska sändas i bärbara mediaspelare.

Gustaf Hammarsten

Ålder: 44 år.
Bakgrund: Slog igenom i "Tillsammans" år 2000. Andra filmer och tv-produktioner han synts i är "Skenbart - en film om tåg", "Brüno" och "Våra vänners liv".
Aktuell: Som Kurre i SVT:s julkalender "Tjuvarnas jul".

 

Det är uppenbart att tioåriga Tea Stjärna och Gustaf Hammarsten, som spelar huvudrollerna i "Tjuvarnas jul", har haft kul under inspelningen. Nu känner de varandra så väl att de skrattlystet faller varandra i talet när de ska beskriva julkalendern.
- Den är lite rolspännandesorglig, säger Gustaf Hammarsten och får medhåll av Tea Stjärne:
- Ja, exakt, den är lite av allt. Den är rolig vid vissa tillfällen och så blir den lite spännande, det händer grejor hela tiden!

De är tillbaka på Skansen, platsen där huvuddelen av julkalendern är filmad. Det är här som den ökända tjuvligan Klappsnapparna har sitt näste under förrförra seklet. Det är hit som den övergivna Charlie (Tea Stjärne) kommer för att leta rätt på sin pappa Kurre (Gustaf Hammarsten), en förvirrad och klantig ficktjuv. Sedan börjar det "rolspännandesorgliga" när Charlie blir tjuvligans maskot och ska läras upp att stjäla julklappar från de rika.


Manus- och regiduon Stefan Roos och Per Simonsson ser "Tjuvarnas jul" som ett familjeprogram, utan åldersgränser.
- Utan att ta i för mycket tror jag att julkalendern passar alla från 3-99 år, säger Gustaf Hammarsten.

De ruffigt historiska miljöerna, de på ytan ljuvligt skurkaktiga bovarna och historien som pendlar mellan komedi och tragedi vittnar om att Charles Dickens har varit en inspirationskälla för seriens skapare.
- Men vi funderade också på vad som utmärker en riktigt bra julsaga. Och man kommer inte ifrån att det ofta landar i moraliska resonemang, för julen handlar om att ge och inte att ta, säger Per Simonsson.

De är mycket nöjda med rollbesättningen. Gustaf Hammarsten är ett välkänt ansikte, med filmer som "Tillsammans" och "Brüno" bakom sig. Snart dyker han upp i "The girl with the dragon tattoo" och Hamiltonfilmen "I nationens intresse". Den mycket unga publiken har förmodligen mer koll på Tea Stjärne som varit programledare i TV 4:s "Godare än glass".
- Jag hoppas att jag ska kunna bli skådespelare när jag blir stor. Allt är så kul - till och med pauserna, säger hon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0