Håkan Serner - Vätten i trolltider

John Gunnar Håkan Serner, födde den 1 september 1933 i Malmö. Han dog 25 oktober 1984 i Stockholm.

Efter studentexamen genomgick han Gösta Terserus teaterskola 1952-53 och var därefter verksam vid Marsyasteatern, Teatern i Gamla Stan och Stockholms skolbarnsteater, innan han anställdes vid Stockholms stadsteater vid dess start år 1960. Denna var han trogen under resten av sitt liv, med undantag för åren 1967-68 då han var engagerad vid Norrbottensteatern i Luleå. Han medverkade också i en lång rad filmer. 1977 tilldelades han en Guldbagge för "två märkliga porträtt" i Bo Widerbergs Mannen på taket  och Jan Troells Bang!.

Kanske blev han dock mest känd för sina mycket personliga TV-uppläsningar av barnböcker, till exempel Nalle Puh och Det susar i säven. Men också som berättare i den klassiska TV-serien Huset Silfvercronas gåta.

Serner kom ofta att spela lite udda figurer, med en spelstil som var eftertänksam och stillsamt humoristisk, med ett drag av vemod. Efter hans bortgång skrev Lars Linder i Dagens Nyheter att han hade "en förmåga att fälla komiska repliker som om de härrörde ur ett bottenlöst allvar", samt att "det fanns en tyngd, en sorgsenhet i hans blick som gick som ett stråk genom allt han gjorde på scenen."


Jag vet inte när den här bilden är tagen men jag vet att det är han.

Hitade ingen bild på honom som vätten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0