Svante Grundberg - Klas i Julstrul med Staffan och Bengt

Per Göran Svante Grundberg, föddes den 9 november 1943 i Njurunda, Västernorrlands län. Han är en svensk skådespelare, författare, regissör och ståupp-komiker. Han är pappa till skribenten och debattören Nicke Grundberg.

Grundberg verkade som skådespelare och regissör på teatrar  i Stockholm omkring 1970-talet och filmdebuterade i Marianne Ahrnes film Frihetens murar (1978) och har medverkat i ytterligare två av hennes produktioner, TV-serien Den tredje lyckan (1983) och På liv och död (1986). Han blev känd för den större publiken genom komiska biroller i populära underhållningsfilmer som Sällskapsresan (1980), Gräsänklingar (1982), och de tre filmerna i serien Göta kanal.

Som en stor kännare av framför allt olika slags jazz-orienterad musikhistoria med flera egna, internationellt uppmärksammade musikdokumentärer (filmen The Crickets blev även 1989 nominerad till det amerikanska ACE Award) i bagaget blev han också populär hos många med TV-programmet Nattsudd (1985-91), där han och Björn Wallde svamlade om aktuella händelser, äldre populärmusikhistoria, såg på gamla musikfilmsnuttar och spelade musik på skiva. 2000 gav han också ut boken Nattsuddboken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0